DR 2 taler videre med Gud

Danmarks Radio har besluttet at fortsætte rækken af udsendelser om religion »Tal med Gud« i hvert fald fire onsdage endnu

Tv-programmet »Tal med Gud« har været en succes for Danmarks Radio. Det er derfor besluttet at lade værten Clement Behrendt Kjersgaard fortsætte rækken af programmer ud over de otte udsendelser, der var planlagt fra begyndelsen. Egentlig skulle samtalerne i det minimalistiske studie være holdt for sidste gang i onsdags, men nu får Clement Behrendt Kjersgaard i hvert fald fire runder til med sit panel.

Seertallene er høje i forhold til sammenlignelige programmer. 66.000 seere tænder for »Tal med Gud«, når det kører over skærmen på DR 2 onsdag aften, og genudsendelsen på DR 1 lørdag eftermiddag har i gennemsnit 107.000 seere.

»Tal med Gud« behandler emner, som hvorfor nogle religioner har restriktioner på madvarer, og hvad der sker efter døden. Under programmet kan seerne ringe ind og stille spørgsmål, der hører til aftenens emne. Studieværten, Clement Behrendt Kjersgaard, får hjælp til at svare fra et panel bestående af en folkekirkepræst, imam Fatih Alev, overrabbiner Bent Lexner og en deltager fra et andet trossamfund. Det har for eksempel været en ældste fra Jehovas Vidner og en buddhist samt en katolik. Spørgsmålene diskuteres levende hele vejen rundt, og Clement Behrendt Kjersgaard forsøger at holde styr på trådene.

Rødglødende telefoner

De fire telefonpassere på programmet har haft rødglødende telefoner, for mellem 1500 og 2000 seere benytter chancen til at ringe ind hver onsdag, ifølge redaktør på DR Kultur Mikael Bertelsen. Hos seer- og lytterforeningen KLF, Kirke & Medier, er man glade for programmet, men generalsekretær Bo Torp Pedersen efterlyser, at man tager en konsekvens af, at så mange melder sig med spørgsmål.

- Hvis det er rigtigt, at programmet får mange henvendelser fra folk, der ikke kan nå at komme igennem på telefonen, så synes jeg, at det skriger på opfølgning i form at en chatside eller et diskussionprogram i radioen, siger Bo Torp Pedersen.

Bo Torp Pedersen savner også, at repræsentanterne for de forskellige religioner tør vise deres forskellighed i højere grad.

- Man kan fornemme, at panelet gerne vil vise, at de er enige om mange ting, men der er behov for at markere forskellene mellem religionerne, og det skulle værten gå mere ind i. Jeg kunne nogle gange ønske mig, at han gik lidt hårdere til dem, siger Bo Torp Pedersen.

Den melding er Mikael Bertelsen ikke enig i.

- Programmet skal ikke skabe konsensus, men det må godt vise, at man kan sidde i samme rum. Der er i dag et behov for konkrete forklaringer på religionernes forståelse af begreber som skyld, seksualitet og død. Vi har samlet repræsentanter fra de store religioner i et tv-studie, og jeg siger ikke, at tv-programmet vil skabe fred i verden, men ambitionen er at prøve at fylde det hul i folks bevidsthed, siger Mikael Bertelsen.

Seere over 60 år

Selvom værten Clement Kjersgaard bare er 28 år, er størstedelen af programmets seere over 60, men der har også været spørgelystne børn igennem på telefonen. Jagten på de unge seere til programmer om religiøse emner er dog ikke på dagsordenen, ifølge redaktør på DR/Tro Jørgen Kaarup.

- Hvis vi prøvede at presse det ungdommelige indover, så ville vi skuffe kerneseerne. Med fascination kan man give folk i alle aldre både viden og oplevelse, og for os gælder det stadigvæk om at fortælle den gode historie, siger Jørgen Kaarup.

DR/Tro har flere nye programmer på bedding, når Clement Kjersgaard er færdig på skærmen. DR 2 byder til den tid blandt andet på en serie på tre afsnit om den danske kirke i Paris. Her skal seerne stifte bekendtskab med tre danskere med forskellig alder, som alle bor i den franske hovedstad og kommer i kirken.

grothen@kristeligt-dagblad.dk