En bedekrans til fadervor

En tidligere bankmand fra Nordjylland vil give danskerne et tættere forhold til Gud

Perlerne i Fadervor-bedekransen symboliserer forskellige dele af bønnen. (Foto: Hans Christian Jacobsen)
Perlerne i Fadervor-bedekransen symboliserer forskellige dele af bønnen. (Foto: Hans Christian Jacobsen).

Af Julie Grothen

Med en bedekrans imellem fingrene bliver bønnen mere håndgribelig, og på den måde bliver Gud nærværende. Det er de tanker, der har fået Knud Held-Hansen til at fremstille en Fadervor-bedekrans, som han håber at kunne sælge.

Det er en krans af perler i forskellige farver og former, som man i løbet af bønnen med fingrene bevæger sig igennem. Hver perle udgør et element i bønnen; for eksempel symboliserer tre sammenhængende hjerter i Fadervor-bedekransen Fader, Søn og Helligånd.

Inspiration fra Sverige

Den pensionerede bankmand fra Aalborg lod sig inspirere af den svenske Kristuskrans til at lave sit eget bud på en bedekrans. Den svenske krans er skabt af biskop emeritus Martin Lönnebo, og Knud Held-Hansen kunne godt tænke sig en bedekrans, der var nemmere at gå til.

- Jeg havde købt Kristus-kransen, men jeg syntes, at det var for svære begreber, den knyttede sig til. Kristuskransen kræver noget af en, men det er nemmere og mere relevant at forholde sig til Fadervor og trosbekendelse, synes jeg

Knud Held-Hansen har samarbejdet med Kirsten Lodberg, der er organist i Hune Kirke. Her er det lokale konfirmandhold blevet introduceret til bedekransen, som er blevet brugt til at gøre fadervor konkret i undervisningen.

Selv er Knud Held-Hansen åben over for den karismatiske bevægelse i folkekirken, og han håber, at bedekransen kan videreudvikle den enkeltes forhold til Gud. Bedekransen skal være et konkret redskab, og Knud Held-Hansen vil ikke være ked af det, hvis folk får lyst til at lave deres egen krans i stedet for at købe hans.

Pensionisten fra Nordjylland har tidligere været i værkstedet. Første gang, han omsatte sin tro til kunsthåndværk, var i 1972, da han lavede et anitiabortsmykke.

grothen@kristeligt-dagblad.dk