Kaj Munks radio i gode hænder

Kaj Munks radiomodtager fra præstegården i Vedersø er blevet renoveret på Sønderjyllands Radiomuseum i Sønderborg. Radioen blev produceret hos B&O i Struer i 1940 og solgt til Vedersø-præsten for 470 kroner

Efter en gennemgribende renovering på Sønderjyllands Radiomuseum i Sønderborg er Kaj Munks radio, en B&O-model, klar til aflevering i Vedersø præstegård. Tommy Mikkelsen (tv.) og formand for radiomuseet Sven Dyhr glæder sig over den vellykkede restaurering af klenodiet. - Foto: Niels-Henrik Jensen
Efter en gennemgribende renovering på Sønderjyllands Radiomuseum i Sønderborg er Kaj Munks radio, en B&O-model, klar til aflevering i Vedersø præstegård. Tommy Mikkelsen (tv.) og formand for radiomuseet Sven Dyhr glæder sig over den vellykkede restaurering af klenodiet. - Foto: Niels-Henrik Jensen.

Under den tyske besættelse af Danmark 1940-1945 blev der i Vedersø præstegård lyttet flittigt til de danske udsendelser fra BBC i London. Et kendt foto fra besættelsestiden viser digterpræsten Kaj Munk og hans hustru, Lise Munk, ved radioen, som bragte ucensurerede nyheder til præstegården.

Men tidens tand og en omtumlet tilværelse har også sat sit præg på det fine klenodie, der blev fremstillet på radiofabrikken B&O i Struer i 1940 og solgt til Kaj Munk for 470 kroner.

Radioens skalaglas var knækket, en knap manglede, radioen kunne ikke sige en lyd, og endelig trængte kabinettet til en kærlig hånd. Med andre ord en oplagt opgave for radioentusiasterne på Sønderjyllands Radiomuseum.

Takket være en af Vedersø præstegårds gæster blev der skabt kontakt til Sønderjyllands Radiomuseum, hvor de er specialister i reparation af gamle, nødlidende radioer med rør. Museet råder over et veludstyret værksted, et omfattende reservedelslager og en flok medarbejdere med den fornødne ekspertise.

Kaj Munks radio blev bragt til Sønderborg, og så gik Per Zacho og Alex Torp i gang med en omfattende renovering.

Sønderjyllands Radiomuseum har til huse på EUC Syd i Sønderborg. Samlingen er bygget op over én af Sønderborgs nu nedlagte virksomheder, Stikoni, hvis butik, værksted og kontor er genskabt i museumslokalet.

Luften er tyk af nostalgi, og som besøgende kommer man på en tidsrejse blandt radioapparater, båndoptagere, grammofoner af mange forskellige fabrikater, kendte og mere ukendte i en skønsom blanding. Mange husker navne som B&O, LL, Philips og Arena. Opfindsomheden er stor blandt de mange frivillige medarbejdere på museet, hvoraf langt de fleste har en fortid som undervisere af radiomekanikere og elektronikmekanikere.

Tillige er de fingernemme ud over alle grænser og har til ære for museets mange gæster bygget både et krystalapparat og en modtager med en enkelt lampe, som var den populære betegnelse for et radiorør i radioens barndom. Og konstruktionerne er selvfølgelig, fristes man til at sige, udført i klart pleksiglas, så alt er synligt for det blotte øje. Så enkelt kan det laves! Til overflod ligger der i Flensborg, få kilometer borte, en mellembølgesender, som leverer et kraftigt signal og sikrer en overbevisende demonstration af fortidens enkle apparater i form af musik og tale i hovedtelefonen. Skulle mere end én være med på en lytter, så blev hovedtelefonen placeret i en krystalskål, der forstærkede lyden. Sidste nyhed med mere fra fortiden er ”Det nostalgiske hjørne”, hvor der er dømt hjemlig råhygge i lænestolen, omgivet af maleriet med den brølende kronhjort, platter på væggene og stikkontakter i brun bakelit til standerlampen og fjernsynet fra fabrikken med det ærkedanske navn Jensen.

Og endnu en gang præsenteres vi for en finurlighed: Jensen-fjernsynet er udstyret med en møntboks, som efter indkast af en krone holdt fjernsynet tændt i en halv time. Når tiden var gået, blev fjernsynet brutalt slukket, og seeren måtte atter til lommen. For nogle var det genvejen til at spare op til udbetalingen på det snart uundværlige fjernsyn, mens man samtidig kunne se fjernsynets udsendelser.

I ”Det nostalgiske hjørne” findes også faglitteratur, som i tidens løb er doneret til museet. Og apropos donationer: Museet modtager jævnligt donationer fra private, skoler og virksomheder. Et af mange eksempler er det katalog årgang 1940 fra B&O, som blev afleveret på museet lige netop i de dage, da Kaj Munks radio var under renovering.

Kaj Munks radio er nu tilbage i Vedersø præstegård. Ved hjælp af nutidens teknologi og den opfindsomme formand, Sven Dyhr, kan man fra radioen blandt andet høre frihedsbudskabet fra BBC den 4. maj 1945 og meddelelser sendt i kode til danske frihedskæmpere.