Haveåret 2021 har været skønt. Gavmildt hvad angår frugt, mere beskedent med hensyn til hasselnødder, men vi har aldrig haft så mange mandler som i år. Rigtige mandler er det ganske vist ikke, de ægte har brug for sydlandsk varme. Det handler om frugten fra mandelfersken-træet, Prunus x amygdalopersica, som er en krydsning mellem den ægte sødmandel, Prunus dúlcis, og en fersken, Prunus persica . Sjovt nok er frugten af dette kryds blevet en let bitter mandel og ikke en blød, saftig fersken med mandelsmag!
Da jeg var barn, købte vi ved juletid en lille pose bitre mandler i Brugsen, for der skulle jo nogle få bitre mandler i dejen til vaniljekranse. Bitre mandler indeholder et giftstof, amygdalin, der omdannes til blåsyre, så bitre mandler kan ikke spises rå, men de giver et spark til den gode mandelsmag i bagværket. ”Ferskenmandler” er ikke nær så bitre som den ægte, bittermandel, og man kan roligt bruge ekstra af dem i vaniljekransene.
Særlig tang skal til for at nå ind til mandelkernen
Vil man bruge ”ferskenmandler” i stedet for søde mandler, kan det fint lade sig gøre, blot man giver disse let bitre mandler et kort opkog i vand inden brug. Under kogningen damper blåsyren af. Det har jeg netop praktiseret, da årets store høst fra mandelferskentræet skal blive til julens ”brændte mandler”.
Første store og eneste udfordring er at knække stenen, hvori mandlen er gemt! Den kan nemlig ikke knækkes med en almindelig nøddeknækker, der uvægerligt vil bukke under. Løsningen hedder en vandpumpetang, som min mands velassorterede værksted heldigvis er leveringdygtig i.
Denne tangs hemmelighed er en unik udveksling, der betyder, at den hårde skal omkring mandlen grangivelig splintres, når tangen klemmer. Jeg brugte en tom papkasse som beskyttelse mod vildfarne skalstykker under arbejdet.
Herefter er alt legende let og sjovt. Min første portion på 50 gram mandler kom på panden sammen med 35 gram sukker og to spiseskeer vand. Der blev skruet op for varmen og rørt rundt. Inden længe smelter sukkeret i vandet, og lidt efter lidt damper vandet væk. Der fortsættes, og pludselig krystalliserer sukkeret igen til hvidt sukker, men fortryder lidt efter og begynder atter at smelte. Når det sker, er mandlerne færdigbrændt og kan væltes ud på bagepapir. De smager brandgodt!
Beskæring af druer i drivhuset
Det er en glæde at være selvforsynende med brændte mandler i juletiden, men ud over det, kan mandelferskentræet inden længe sprede glæde i stuen med smukke, lyserøde blomster. Den er nem at drive frem til blomstring indendøre allerede fra februar-marts. Da træet hvert år har brug for beskæring, slår man to fluer med et smæk! Havens frugttræer er som mirakler.
Man kan snildt lade haven passe sig selv i juletiden, men midt mellem julepakker, julemad og hyggestunder kan der opstå trang til lidt alenetid i haven. Her kan jeg anbefale en tur i drivhuset, hvor det er tid for beskæring af vindruer. Skær ind til hovedranken, så der tilbage sidder små sporer med 2-4 øjne. Der skal være mindst 10 cm mellem sporerne på hovedranken.
Fingerbøl og studenternelliker
Er havejorden uden frost, kan det endnu nås at flytte vækster ind i drivhuset. For eksempel er det skønt at plante et par Digitalis, fingerbøl, ind i drivhuset. Har man haft fingerbøl i haven, selvsår de sig rundt omkring i bedene og er nemme at få øje på med deres bladrosetter.
En anden god plante at flytte ind er studenternelliker, der hos mig har selvsået rigeligt gennem sommeren. Er der stadig lidt grønkål tilbage i haven, så grav en enkelt op og flyt den ind mellem de andre blomstrende sager. Grønkål får de smukkeste, lysegule blomster meget tidligt på året. Husk til sidst at drysse lidt dildfrø ud, de lykkes ofte i drivhuset på de mærkeligste tidspunkter. Der er ikke noget bedre end frisk dild først på året.
Dagen i dag er et vendepunkt, den korteste på året, det er vintersolhverv. Herefter vender lyset langsomt men sikkert tilbage. Inden længe er haven klar til en ny forestilling, omtrent magen til set-uppet fra 2021. Jeg glæder mig hver vinter til at gense det altsammen i det nye år.
Glædelig jul.