Husvægge af strå skal man lede længe efter. Men de findes på Falster

I den lille idylliske havne- og landsby på Falster er husene som noget helt særligt beklædt med strå, skriver Peter Olesen begejstret i denne klumme

På Falster findes huse, hvor både ydervægge og tag er beklædt med strå.
På Falster findes huse, hvor både ydervægge og tag er beklædt med strå. Foto: Peter Olesen.

På Læsø har nogle af de gamle huse tangtag, og rundt omkring i landet er det helt almindeligt at støde på huse med stråtag. Huse med strå på husvæggene skal man derimod lede længe efter. De findes dog - på Falster, primært i den lille idylliske landsby og fiskerleje Hesnæs, 12 kilometer sydøst for Stubbekøbing og 21 kilometer øst for Nykøbing Falster. Helt tæt på Corselitze Østerskov, Stubbehage og Hestehoved.

Første gang jeg kom dertil, var jeg ved at tabe både næse og mund og tænkte: Hvad sker der lige her?

Jeg blev straks meget begejstret.

Ja, her er der ikke kun stråtage på alle de gamle fiskerhuse. Også alle husvæggene er traditionelt beklædt med et tyndt lag strå eller rør, om man vil, og så er der sådan en slags ”netværk” af malede trælister hen overstråene, formentlig for at holde på dem, når der er vind. Yderst idyllisk og meget charmerende.

I 1872 blev landsbyen og fiskerlejet ramt af en voldsom stormflod, og da man genopførte husene, blev det med dette helt særlige kendetegn, selvfølgelig som en slags beskyttelse af husvæggene, en slags isolering om man vil. Strå- eller rørbeklædte.

Kører man fra Nykøbing Falster øst på mod Hesnæs, møder man allerede ved Horreby, Ovenby og Strandhuse Skjoltrup de første huse med dette særlige kendetegn. Tendensen har med andre ord bredt sig til de omkringliggende småbyer og fritliggende huse. Man spærrer øjnene op, hvis man ikke ved noget om fænomenet i forvejen. Også helt nybyggede eller nyrenoverede huse er beklædt med strå eller rør.

Vægge af strå beskytter huset. Byggestilen indførtes formodentligt efter, at Hesnæs blev ramt af en alvorlig stormflod for omkring 150 år siden.
Vægge af strå beskytter huset. Byggestilen indførtes formodentligt efter, at Hesnæs blev ramt af en alvorlig stormflod for omkring 150 år siden. Foto: Peter Olesen

Det menes, at digteren Adam Oehlenschläger i 1820, altså før stormfloden, skrev den smukke og kendte ”Det er et yndigt land”, mens han befandt sig helt tæt på Hesnæs ved stedet, der bærer navnet Pomlenakke lige syd for fiskerlejet.

I området er der fine sandbadestrande med bøgetræerne hængende ud over stranden – ud fra de skrånende klinter.

”Der er et yndigt land, det står med brede bøge….”. Det hele passer sammen

I 2013 blev Hesnæs helt passende kåret som ”Årets landsby” i Guldborgsund Kommune.

Har man ikke ofte sin gang på Falster, må jeg så anbefale ture dertil. Det er en meget smuk landsdel med megen skov og fra Hesnæs-kanten det fineste kik til naboøen Møn. Der er også direkte kik til Klintholm Havn. Et oplagt udflugtsmål for vandre- eller cykelture.

God fornøjelse - og tag kamera eller mobiltelefon med. Der er noget at forevige!