Læserophold i Rødding om lys i mørket – i kunsten, litteraturen og kirken

Tag med Kristeligt Dagblad på Rødding Højskole og oplev et fællesskab, der går på sporet af lys og liv, den 26. februar til den 4. marts 2022

Undervejs i denne uge skal deltagerne både se film, høre musik, synge og i foredrag blive klogere på liv, tab og tro.
Undervejs i denne uge skal deltagerne både se film, høre musik, synge og i foredrag blive klogere på liv, tab og tro. Foto: Rødding Højskole.

Velkommen til et læserophold med fokus på lyset – i kunsten, litteraturen og kirken. Efter en mørk vinter går deltagerne i fællesskab på sporet af lys, liv og lyst. Lys er en af de største og mest brugte metaforer. I kunst, litteratur og kirke er det et billede på det livgivende, på håbet og kærligheden. Det er ikke blot en kilde til at kunne se – det er en nødvendighed for liv, for krop og sjæl.

Læseropholdet indledes med Hanne Dahl, præst og tidligere medlem af Europa-Parlamentet, der rejser spørgsmålet ”Er kirken for de stærke blot?”.

Søndag morgen gås i lysets retning, til gudstjeneste i Rødding Frimenighedskirke, hvor Bjarne Lenau Henriksen, tidligere chef i Kirkens Korshær, prædiker. I foredragsform taler han senere om, hvad lys betyder i mødet mellem mennesker.

Undervejs i ugen skal deltagerne blandt andet også møde forfatteren Peder Frederik Jensen, der vil dykke ned i, hvorfor vi lader nogle mennesker leve i al den mørke.

Senere viser dokumentarfilminstruktøren Jon Bang Carlsen sin seneste film, ”The Banality of Grief”, der handler om at gå rundt i de samme landskaber, som instruktørens afdøde livsledsagerske før var med til at skinne på.

Udflugtsturen går til Ribe. Her vil teolog og kunsthistoriker Carsten Bach-Nielsen illustrere, hvordan byens historie er parallel med Danmarks kirke- og kulturhistorie. I Ribe er der også mulighed for at besøge et af byens nye museer om fotografen Jacob A. Riis og heksemuseet HEX.

I Sdr. Hygum forsamlingshus vil der på vejen hjem være dækket op til sønderjysk kaffebord med sang.

Flemming Kloster Poulsen, præst ved Den danske Kirke i London, holder foredrag under overskriften ”Se op og elsk verden” – fortællinger om liv, tab og tro.

I frimenighedskirken er der med Hans Rønne teateraften med døden som tema: ”Det begynder at blive koldt om fødderne”. Der er også en aften med sang og refleksion, og Sten Kaaløs salme sætter overskriften ”Gå i mørket med lyset” – en refleksion over de syv pilgrimsord. Deltagerne skal også opleve en koncert i kirken.

Sognepræst Peter Nejsum fortæller sin morfars historie – en historie, hvor mørket truer med at kvæle lyset, og ”Sangen har lysning” er overskriften, når Jesper Moesbøl, redaktør af Sanghåndbogen, introducerer nye og kendte sange fra den 19. udgave af Højskolesangbogen. Det fører til ”Sang under kirketag”, hvor sangene handler om lyset, som vi venter på. Lena Kjems, lektor ved pastoralseminariet, åbner C.S. Lewis’ ”Sorgens dagbog”, hvor han skriver sig til klarhed om, at lyset er der – også der, hvor han ikke kan se det: ”Det mørke, der er nu, er en del af det lys, der skal komme”.