Vingeslag skal afsløre insekters udbredelse

Ny kunstig intelligens kan opfange vingeslag fra insekter og dermed måle, hvilke arter der er i et område.
Ny kunstig intelligens kan opfange vingeslag fra insekter og dermed måle, hvilke arter der er i et område. Foto: Toby Melville/Reuters/Ritzau Scanpix.

Et vingeslag fra en sommerfugl på den ene side af kloden, kan starte en storm på den anden side af kloden. Denne såkaldte sommerfugleeffekt er måske ikke så forkert endda.

For insekters vingeslag kan nemlig afsløre en større global sammenhæng i økosystemerne.

Det går ikke godt med verdens insektbestande, og her i Kristeligt Dagblad har man også kunnet læse om biers massedød og problemerne med at sikre biodiversiteten, når bestøvere af planter ikke længere sikrer fødekilden til en lang række større dyr.

Det skønnes, at 40 procent af insektarterne er i tilbagegang og en tredjedel er truede. Men hvordan det helt hænger sammen, er svært at måle.

Nu kommer de små dyr selv med en løsning med lidt hjælp fra kunstig intelligens. Forskere fra Københavns Universitet har fundet frem til en ny algoritme, som gør det nemmere at følge med i, hvordan det står til med biodiversiteten hos insekterne, som det hidtil har været meget vanskeligt at overvåge, fordi det kræver, at man fanger insekter i et område og tæller dem.

Flere sommerfuglearter er pressede i den danske natur.
Flere sommerfuglearter er pressede i den danske natur. Foto: Toby Melville/Reuters/Ritzau Scanpix

Med den nye metode gøres optællingen meget lettere og mindre håndholdt. Man anvender en infrarød sensor, som kan genkende og registrere det enkelte insekts vingeslag, skriver forskerne i en pressemeddelelse. Den kunstige intelligens kan selv sortere og gruppere insekterne ud fra deres art uden menneskelig hjælp. På denne måde kan computeren give et billede af, hvordan mangfoldigheden af arter er i et naturområde.

”Vores metode gør det langt nemmere at følge udviklingen i insektbestandene. De senere år har der været et kæmpe tab af insektbiomasse, men indtil vi med sikkerhed ved, hvorfor insekterne er i tilbagegang, er det svært at finde de rigtige løsninger. Og her kan vores metode bidrage med ny og vigtig viden,” siger ph.d.-studerende Klas Rydhmer fra institut for geovidenskab og naturforvaltning, som har været med til at udvikle metoden.

Forskerne har allerede udviklet en algoritme, der i dag identificerer, hvilke marker landmanden har skadedyr på. Men i stedet for at identificere skadedyr, kan den nye algoritme oplyse, hvor mange forskellige insekter, der er i et naturområde.