Borgerlige partier advarer mod abortturisme

I solidaritet med kvinderne i Polen, hvor landets forfatningsdomstol for nylig strammede abortlovgivningen, vil Enhedslisten tilbyde polske kvinder gratis abort i Danmark. Men abort skal ikke være et trækplaster for udenlandske kvinder, lyder kritik

Liselott Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, mener ikke, at Danmark skal bruge sundhedsressourcer på andre landes borgere. ”Vi har i forvejen for mange aborter i Danmark," siger hun.
Liselott Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, mener ikke, at Danmark skal bruge sundhedsressourcer på andre landes borgere. ”Vi har i forvejen for mange aborter i Danmark," siger hun. . Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Før Danmark i 1973 legaliserede provokerede aborter, kunne danske kvinder i 1960’erne og begyndelsen af 1970’erne rejse til Polen for at få indgrebet udført. Ligesom i mange andre kommunistiske lande var aborten i Polen dengang fri.

I dag er de to landes roller byttet rundt. For halvanden uge siden tilføjede Polens forfatningsdomstol yderligere stramninger til landets abortlovgivning, der i forvejen var en af verdens mest restriktive. Udvidelsen af loven betyder, at abort alene vil være tilladt, hvis graviditeten er konsekvens af incest eller en voldtægt, eller hvis moderens liv er i fare. Før domstolens afgørelse var abort også lovlig i tilfælde, hvor alvorlige defekter eller uhelbredelige sygdom truede fosterets liv.

Stramningen får nu Enhedslisten til at ville tilbyde polske kvinder gratis abort i Danmark. Det fortæller partiets sundhedsordfører, Peder Hvelplund.

”Det er en fundamental ret for kvinder at kunne bestemme over deres egen krop. Ligesom Polen tidligere hjalp danske kvinder med at få en sikker abort under ordnede forhold, mener vi, at Danmark nu bør hjælpe de polske kvinder,” siger han om forslaget, som han vil rejse over for sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Polske kvinder rejser i forvejen til blandt andet Tyskland, Tjekkiet og Ukraine for at få foretaget aborter.

Enhedslistens forslag møder imidlertid kritik fra flere partier i folketingssalen. Liselott Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, mener ikke, at Danmark skal bruge sundhedsressourcer på andre landes borgere.

”Vi har i forvejen for mange aborter i Danmark. Det er selvfølgelig trist, at de i Polen har nogle regler, som betyder, at en kvinde ikke kan få den hjælp, hun måtte have behov for i en situation, hvor hun ikke kan klare at få et barn. Men vi skal ikke blande os i, hvordan andre lande gør, hvis de har besluttet det demokratisk,” siger hun.

”Færøerne har også en anden abortlovgivning, end vi har i Danmark, for det har de demokratisk valgt, at de gerne vil have.”

Liselott Blixt fortæller, at hun personligt er imod abort, men ikke har noget problem med den danske abortlovgivning.

”Men derfra er der altså et stykke til at gøre abort til trækplaster for udenlandske kvinder. Vi kan ikke tilbyde alle verdens kvinder gratis abort.”

Også De Konservative er imod forslaget.

”Vores sundhedsvæsen er presset nok i forvejen. Vi har allerede afdelinger, der er overbelagte, og vi har ikke ubegrænsede midler. Hvis vi skal til at tage udenlandske patienter ind, så de kan få en abort, er det lidt af en glidebane,” siger partiets sundhedsordfører, Per Larsen, og fortsætter:

”Nu er det så Polen i dette tilfælde, men skulle vi så også tilbyde aborter til resten af verden? Det synes jeg ikke er noget, det offentlige sundhedsvæsen skal tage sig af.”

Lars Boje Mathiesen, sundhedsordfører for Nye Borgerlige, kalder det ”klassisk Enhedslisten at mene, at ting er gratis.”

”Men det er ikke gratis, for det er de danske skatteydere, som ville komme til at finansiere det. Det undrer mig ikke, at forslaget kommer fra et parti, der ikke har respekt for andres folks penge, og som mener, de er berettiget til at bruge dem på lige præcis det, der passer dem. Danmark skal ikke betale for andre landes hverken sundhedspolitik, socialpolitik eller identitetspolitik,” siger Lars Boje Mathiesen.

Enhedslistens Peder Hvelplund afviser, at forslaget går ud på, at Danmark skal stille sig til rådighed med gratis aborter til alle de kvinder i verden, der lever i lande, hvor abort er ulovligt.

”Det skal blot ses som en akut solidaritetshandling rettet mod kvinderne i et af vores nærmeste nabolande, der lige nu får frataget en af deres grundlæggende rettigheder,” siger Peder Hvelplund.

Hos Mødrehjælpen hilser direktør Ninna Thomsen forslaget velkommen.

”Vi har slået på tromme for kvinders rettigheder til abort i lang tid og synes, at det er et godt og sympatisk forslag, Enhedslisten kommer med. Generelt synes vi, at EU-landene må tage mere ansvar for menneskerettighederne for kvinder i især Østeuropa, hvor de bliver mere og mere presset,” siger hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til Enhedslistens forslag fra hverken sundhedsminister Magnus Heunicke eller Socialdemokratiets sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff. Heller ikke Venstre, De Radikale eller Liberal Alliance er vendt tilbage på Kristeligt Dagblads henvendelser. SF har endnu ikke taget stilling til forslaget.