Flere søger julehjælp på grund af corona

Forårets nedlukning har presset de fattigste familier, der har haft svært ved at få råd til tre måltider om dagen til børnene. Fødevareusikkerhed er et reelt problem, siger generalsekretær i Dansk Folkehjælp

”Der er blevet flere arbejdsløse under corona, og det har klemt nogle,” siger sektionsleder for Røde Kors’ familiearbejde Ziga Friberg og henviser til, hvordan julen i år kan komme til at se ud for pressede familier. Dette billede er imidlertid fra en Frelsens Hær-julehjælp-uddeling i 2017.
”Der er blevet flere arbejdsløse under corona, og det har klemt nogle,” siger sektionsleder for Røde Kors’ familiearbejde Ziga Friberg og henviser til, hvordan julen i år kan komme til at se ud for pressede familier. Dette billede er imidlertid fra en Frelsens Hær-julehjælp-uddeling i 2017. .

Mens de velstillede køber flere julegaver, vokser antallet af familier, der søger om julehjælp. Pandemien har udhulet økonomien hos de dårligst stillede, fordi nogle har mistet deres job på grund af corona. Samtidig oplever mange enlige forsørgere på kontanthjælp, at deres økonomi er presset, fordi de under forårets nedlukning selv skulle sørge for aktiviteter og mad til deres børn.

Dansk Folkehjælp har indtil nu modtaget 12.500 ansøgninger om julehjælp og forventer at modtage 15.000 ansøgninger mod 14.600 ansøgninger sidste år.

”Det har været en omkostning for mange enlige forsørgere, at deres børn i foråret ikke var i institution, hvor de ellers plejer at få et måltid og oplevelser. Tidligere har vi altid sagt, at socialt udsatte i Danmark i det mindste har adgang til mad, men fødevareusikkerhed er blevet et stigende problem de seneste år,” siger generalsekretær i Dansk Folkehjælp Klaus Nørlem.

Han henviser til, at 13,3 procent af ansøgerne til julehjælp har svaret, at de ikke har mulighed for at give deres børn tre måltider om dagen under pandemien. 46 procent fortæller, at corona har forværret deres økonomiske situation, og 4,5 procent af ansøgerne har mistet jobbet under pandemien.

Røde Kors gav sidste år julehjælp til 12.200 børnefamilier i en udsat situation og forventer flere ansøgninger i år.

”Der er blevet flere arbejdsløse under corona, og det har klemt nogle,” siger sektionsleder for Røde Kors’ familiearbejde Ziga Friberg.

Mødrehjælpen har foreløbig modtaget 4981 ansøgninger og regner med at få 8000. Mødrehjælpens undersøgelse blandt 1500 tidligere julehjælpsmodtagere viser, at mange er hårdt ramt af ensomhed og dårlig økonomi.

”Sygdom fylder hos flere af familierne. Blandt vores ansøgere kan også være en far, der har mistet sit job på grund af corona,” siger Mødrehjælpens direktør, Ninna Thomsen.

Frelsens Hær var en af de første til at dele julehjælp ud i Danmark, og informationschef Lars lydholm forventer 10.000 ansøgninger ligesom sidste år.

”Det er et stabilt højt niveau. For 20 år siden fik vi 3500 ansøgninger. De senere år er antallet af ansøgninger til især Røde Kors og Dansk Folkehjælp vokset. De ansøgninger, vi modtager, viser, at 2020 har været et ekstraordinært hårdt år for de dårligst stillede enlige forsøgere både psykisk og økonomisk,” siger Lars Lydholm.

Forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen fra Nordea ser det stigende antal ansøgninger om julehjælp som et udtryk for, at coronakrisen især har ramt de i forvejen dårligst stillede økonomisk.

”Der er sket en polarisering i familiernes økonomi. Under corona har mange brugt flere penge på mad. Men det giver bagslag for den gruppe, der er afhængig af, at deres børn får mad i daginstitutionen,” siger Ann Lehmann Erichsen og henviser til en ny analyse af 1000 danskeres juleforbrug udført af YouGov for Nordea.

Den viser, at det gennemsnitlige juleforbrug vil vokse med 11 procent. Samtidig sænker danskere med de laveste indkomster juleforbruget med 16 procent i forhold til sidste år, mens familier med en husstandsindkomst over 700.000 kroner i år sætter julebudgettet op med 14 procent.