Endnu ingen corona-panik på hospitalerne

Danske hospitaler har ingen udsigt til mangel på intensivpladser. Men det kan ændre sig, hvis covid-19 breder sig fra de unge til de ældre og sårbare, siger overlæger

"Dem, der bliver indlagt, ligger på almindelige sengeafsnit. Og de er for de flestes vedkommende slet ikke lige så dårlige, som de var i foråret,” siger overlæge Jan Bonde.
"Dem, der bliver indlagt, ligger på almindelige sengeafsnit. Og de er for de flestes vedkommende slet ikke lige så dårlige, som de var i foråret,” siger overlæge Jan Bonde. Foto: Benoit Tessier/Reuters/Ritzau Scanpix.

Der er ingen panik på landets intensivafdelinger. Men der er en bekymring over det store antal personer, som testes positive for covid-19. Sådan siger en række overlæger, som Kristeligt Dagblad har talt med for at høre, om de frygter, at hospitalerne kan blive lagt ned, hvis patienterne pludselig vælter ind.

Det gør de ikke lige nu. Det seneste døgn er i alt 1017 personer testet positive for covid-19. 136 var indlagt på landets hospitaler, heraf 18 på intensiv og 15 i respirator.

På Rigshospitalet er der ikke én eneste patient på intensiv med covid-19, oplyser ledende overlæge på Intensiv Terapiklinik Jan Bonde. For smitten i samfundet er i vidt omfang ikke fulgt med ind på hospitalet.

”Smittetallet har været højt i længere tid, men stadig ser vi ingen hastig stigning i indlæggelsesraten, og det glæder vi os over. Antallet af intensivpatienter i hele Region Hovedstaden er fuldstændig stabilt,” siger han.

Rigshospitalet har lige nu 18 intensivpladser, der står klar til at modtage patienter med covid-19. Derudover kan hospitalet åbne den særlige Covita-intensivafdeling med 24 sengepladser. Beredskabet er forhøjet, i takt med at smitten har bredt sig i samfundet igen. Nu er hospitalet i ”handlings-mode” og kan klargøre de ekstra sengepladser på ”meget kort tid”, siger Jan Bonde.

”Vores opgave er at sikre os, at vi er parate, hvis der kommer et stort antal patienter, og der mener jeg, at vi er godt dækket ind. Min natur er, at jeg altid er en lille smule bekymret, det skal man være i mit job. Men vi er slet ikke dér endnu, hvor der er udsigt til mangel på kapacitet,” siger han.

På Hvidovre og Amager Hospital har man lige nu én indlagt på intensiv med covid-19, siger ledende overlæge Claus Lund.

Han forklarer, at beredskabsplanerne har ligget klar siden foråret, og de beskriver, hvordan antallet af intensivpladser skal opskaleres i takt med behovet.

”Men der er jo ingen patienter, så derfor er de planer ikke trådt i kraft,” siger han.

Ligesom Jan Bonde hæfter han sig ved, at det høje antal smittede endnu ikke har manifesteret sig i et tilsvarende højt antal indlagte.

”Smittetallet kan stige og stige og stige, som vi hele tiden hører i dagspressen, men hvis det ikke kaster patienter af sig, er det i og for sig irrelevant for os. Vi ser ikke ret mange patienter på intensiv nu i forhold til i foråret. Dem, der bliver indlagt, ligger på almindelige sengeafsnit. Og de er for de flestes vedkommende slet ikke lige så dårlige, som de var i foråret,” siger han.

Flest bekræftede tilfælde af covid-19 findes lige nu blandt børn og unge mellem 10 og 29 år. Her er der fundet i alt 2504 smittede de seneste syv dage mod for eksempel 448 i aldersgruppen 60-69 år og 243 blandt 70-79-årige.

Aldersfordelingen kan være en del af forklaringen på, at hospitalerne ser få alvorlige sygdomstilfælde, siger Palle Toft, specialeansvarlig overlæge for intensivområdet på Odense Universitetshospital.

Her er der lige nu én intensivpatient med covid-19, og heller ikke her er hospitalet i nærheden af at aktivere de beredskabsplaner, der blev lagt i foråret.

”Det ser rimelig pænt ud, hvis man kan stoppe den bølge, der er på vej,” siger Palle Toft.

Hans bekymring er, at de unge udgør et ”smittereservoir”.

”Jeg formoder ikke, at de smittede mellem 10 og 29 år havner her hos os. Men hvis smitten blandt dem når andre befolkningsgrupper, kan det komme ud af kontrol,” siger han og henviser til en af verdens mest anerkendte intensivlæger, belgieren Jean-Louis Vincent.

”Også han har undret sig over, at høje smittetal ikke førte til flere indlæggelser på intensiv i Belgien. Men pludselig eksploderede det, så kom de alligevel. Det er den situation, vi skal forhindre i Danmark,” påpeger han.

Samme pointe har Lars Østergaard, ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

”I Aarhus er en meget stor del af de smittede unge mennesker, og unge kommer meget, meget sjældent på intensiv. Så hvis de fortsat passer på de ældre, og de ældre og sårbare passer på sig selv, og vi ikke smitter beboere på plejehjem og hospitaler – så vil vi næppe se kapacitetsudfordringer,” vurderer han.

Danmark side 2