De Konservative vil have familielægen tilbage

Den gamle familielæge skal genrejses ved, at læger kun må eje ét ydernummer, mener De Konservative. Nordjyske læger bakker op

De Konservative vil tilvejebringe gunstigere forhold for den klassiske familielæge.
De Konservative vil tilvejebringe gunstigere forhold for den klassiske familielæge. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix.

Snart vil Lina Hundebøll Jespersen, 36 år, overtage sin fars lægepraksis i Thisted i Thy. Egnen er notorisk lægedækningstruet, og under hele medicinstudiet følte hun, at hun en dag skulle hjem og ”redde” sin far fra det forestående umulige salg af hans praksis, når han gik på pension.

Samtidig vil hun også redde klinikkens omkring 1700 patienter, der fortsat kan se frem til den stabilitet, som kommer med en læge, der kender sine patienter, ofte gennem mange år, og som er en mangelvare mange steder i landet.

Jeg vil gerne være med til at sætte en stopper for stråmandsklinikker, der ikke leverer samme kvalitet til patienterne som familielægen

Lina Hundebøll Jespersen (V)

Læge og formand i Sundhedsudvalget i Region Nordjylland

Det vil De Konservative med et beslutningsforslag nu lave om på. Formålet er, ”at alle danskere sikres en fast familielæge”, som der står i forslaget. Redskabet er ikke mindst, at loven ændres, så ”stråmandsklinikker” ikke længere skal være muligt, det vil sige, at én læge ejer flere klinikker, men ikke selv arbejder som læge i dem.

Lina Hundebøll Jespersen (V) er foruden familielæge in spe også formand i sundhedsudvalget i Region Nordjylland, for tiden dog på barsel.

Og selvom Venstre ikke støtter det konservative forslag, så gør hun selv:

”Det konservative forslag er den rette vej at gå. Jeg vil gerne være med til at sætte en stopper for stråmandsklinikker, der ikke leverer samme kvalitet til patienterne som familielægen,” siger hun.

Ifølge tal fra Praktiserende Lægers Organisation, som er gengivet i De Konservatives beslutningsforslag, var der per december sidste år 93.000 danskere, som går til læge i en såkaldt udbuds- eller regionsklinik, det vil sige klinikker, som drives af private virksomheder eller regionen, fordi de ikke kunne afhændes til en selvstændig praktiserende læge. Oven i dem kommer 122.000 danskere, der lægebetjenes af en klinik, som nok ejes af en selvstændig læge, men hvor ejerlægen ikke er til stede, men i stedet driver sine klinikker med ansatte læger.

Muligheden for, at en læge kan eje flere såkaldte ydernumre opstod ellers netop som et svar på lægemanglen i 2013.

Men ordningen har spillet fallit, mener sundhedsordfører Per Larsen (K).

”Sundhedsloven skal ændres, så praktiserende lægers mulighed for at eje mere end ét ydernummer afskaffes. Vi ser konstruktioner, vi ikke bryder os om. Én læge kan eje op mod seks ydernumre, men overlader driften af klinikkerne til andre, så patienterne ikke møder samme læge. Vi mener, det er så vigtigt, at folk har en læge, de kender, og som kender sine patienter,” siger han.

Selvom problemet med lægedækning er ”nærmest kronisk”, vil partiet altså fjerne de løsninger, som bidrager til, at der er faste klinikker i mange lægedækningstruede områder – omend altså ikke altid faste læger.

”Problemet skal løses ved at uddanne flere praktiserende læger,” siger Per Larsen.

Region Nordjylland fik landets første læge, som købte tre ledige ydernumre, efter muligheden for at blive ”stordrifts-læge” kom. I dag er der i Nordjylland læger, som ejer flere klinikker, men hvor den daglige drift er varetaget af koncerner som for eksempel Alles Lægehus, det gælder i Frederikshavn, Fjerritslev, Aalborg, Thisted og Øster Jølby.

Charlotte Lønskov, formanden i PLO-Nordjylland, mener også, at at den type læge-virksomhed skal stoppes.

”Min evaluering er, at vi ikke får kontinuitet i læge-patient-kontakten, fordi der er så mange vikarer tilknyttet. Så jeg genkender problematikken og bakker helt op om forslaget,” siger hun.

Hun peger i øvrigt på, at de entreprenante læger, som opkøber ydernumre og driver adskillige klinikker, risikerer at stå i vejen for den løsning, de fleste er enige om, er bedst:

”Der er sket det gode i Region Nordjylland, at vi faktisk får færre koncernklinikker og flere unge læger, som gerne vil eje en praksis. Men bekymringen er, at de ikke længere kan købe et ydernummer, fordi de er opkøbt af de her stordrift-læger.”

Den problematik kender Lina Hundebøll Jespersen. Hun har slået sig ned i Thy – kendt for Cold Hawaii og nationalparken dér – for her er hun fra, men ”også de klassiske ting som naturen og surf”, siger hun.

I dag føler hun ikke, hun skal redde sin far. Hun føler sig heldig.

”Ydernumrene er ved at være købt op, og det er kun sket på grund af de her stråmandsklinikker. Så hvis du vil være praktiserende læge her, kan din eneste mulighed være at blive ansat,” siger hun.

Sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff (S) oplyser, at regeringen er imod forslaget.

”Det vil skabe problemer for regionernes mulighed for at skaffe tilstrækkelig lægedækning. Intentioner kan være fine nok, men i virkelighedens verden vil konsekvensen være dårligere lægedækning uden for de største byer,” mener han.

Forslaget blev behandlet i sundhedsudvalget tirsdag. Herfra vil det blive sendt til afstemnng i folketingssalen.