”Dødshjælps-lægen” Svend Lings efterforskes igen af politiet

Mandag blev den tidligere læge Svend Lings sigtet for medvirken til selvmord. Denne gang er han anmeldt af en pårørende til en mand, der begik selvmord.

Svend Lings er for mange danskere blevet personificeringen af dødshjælpsdebatten. Nu er han sigtet af politiet igen.
Svend Lings er for mange danskere blevet personificeringen af dødshjælpsdebatten. Nu er han sigtet af politiet igen. . Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix.

Spørgsmål om dødshjælp er blandt de mest følelsesladede etiske sundhedsdebatter i Danmark og verden: For er det barmhjertighed eller kynisme, når en læge bistår en person med at dø, fordi personen beder om det?

Ingen personificerer dén debat som ”dødshjælpslægen” Svend Lings, der mandag oplyste til pressen, at han igen er sigtet af Fyns Politi for medvirken til selvmord.

”Politiet er lige gået for en halv time siden. Anledningen er en anmeldelse fra en pårørende til en person, som begik selvmord i 2020,” siger han til Kristeligt Dagblad.

Således efterforskes den tidligere læge nu for to forhold: En anden sigtelse blev rejst i september, efter Kristeligt Dagblad kunne dokumentere, hvordan Svend Lings rådgav en ældre kvinde om, hvordan hun kunne begå selvmord og ifølge hans mailkorrespondance med kvinden også hjalp hende med at købe medicinen til det planlagte selvmord.

Svend Lings er tidligere dømt i by-, lands- og Højesteret for at medvirke til to selvmord og et selvmordsforsøg. Han har fået frataget sin autorisation som læge, og han er ekskluderet af Lægeforeningen.

Alligevel har han rutinemæssigt udtalt, at han fortsætter med at rådgive personer om selvmord. 

”Det er jo en erhvervsrisiko,” gentager han om den nye sigtelse som et ekko af tidligere udtalelser.

Han husker dårligt sagen, han nu efterforskes for:

”Der har jo været så mange personer, jeg har bare rådgivet ham her telefonisk. Jeg talte nok med ham en tre-fire gange,” siger han.

Svend Lings er tilsyneladende ustoppelig, og sådan deler han danskerne og udstiller de stærke følelser, spørgsmål om hjælp til at dø vækker. 

Da han blev dømt i byretten i 2018, bragte Kristeligt Dagblad et interview med datteren til en kvinde, han var dømt for at bistå med selvmord: Hun var taknemmelig for hans hjælp og vred på loven, der forbød den.

Lige nu opføres en opera på Det Kongelige Teater, der er inspireret af Svend Lings. Komponisten har i et interview med Kristeligt Dagblad kaldt ham "modig og interessant".

”En helt uetisk fremgangsmåde”, mente tidligere formand for Det Etiske Råd Anne-Marie Gerdes omvendt, da den første af de to efterforskninger blev indledt. Hun kritiserede også, at Svend Lings gav selvmords-råd på mail, frem for at den pågældende kvinde fik personlig og professionel hjælp til de problemer, hun oplevede.

Nu gør det indtryk på Annette Erlangsen, seniorforsker og programleder af DRISP (Danish Research Institute for Suicide Prevention), at en pårørende har anmeldt ”dødshjælpslægen”.

”Anmeldelsen tydeliggør, hvor smertefuldt det at miste til selvmord for dem, der står tilbage. Jeg er netop bekymret for, at personer med selvmordstanker ikke søger hjælp eller fortæller andre, at de har de her tanker, for det er meget sandsynligt, at der er mennesker i deres omgangskreds, der rigtig gerne vil hjælpe,” siger hun og fortsætter:

”I mange tilfælde er selvmordstanker en fase, man kan komme sig over med den rette hjælp, og det er mit indtryk, at det samme gælder personer, som søger aktiv dødshjælp. ”

Svend Lings vil blive ved "til jeg har råbt politikerne op", insisterer han.

Men også ældre- og omsorgsordfører Jane Heitmann (V) vil hellere tale om hjælp til personer med selvmordstanker end om hjælp til at dø.

”Venstre har foreslået, at der skal lave en national handlingsplan til forebyggelse af selvmord, netop fordi det er så grænseoverskridende og uigenkaldelig en handling. Svend Lings er dømt for at have begået ulovligheder, han har fået taget sin autorisation og er smidt ud af Lægeforeningen. Det er umådeligt trist, at han ikke forstår budskabet," siger hun.