Ekspert om historisk mink-aflivning: ”Forsigtig er nok ikke det værste, man kan være lige nu”

Regeringens beslutning om at aflive millioner af mink – og de facto at lukke for minkavl i Danmark i minimum et par år – sker ud fra et forsigtighedsprincip. Men måske forsigtighed er godt, når skrækscenariet er et nordjysk Wuhan, lyder det fra eksperter

Ekspert om historisk mink-aflivning: ”Forsigtig er nok ikke det værste, man kan være lige nu”
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Vi ved strengt taget ikke, om den muterede coronavirus, der foreløbig har ramt 12 personer i Nordjylland, er muteret, at en kommende coronavaccine slet ikke virker på den. Men vi ved, at risikoen er der. Enten for en svækket eller decideret ubrugelig vaccine. Derfor griber regeringen ind efter anbefaling fra Statens Serum Institut (SSI) og afliver cirka 12 millioner mink på landets i alt godt 1100 farme.

Det er vurderingen fra en række eksperter efter, at Nordjylland blev udråbet som et potentielt Wuhan 2.0 i coronavirussens historie.

”Worst case er, at næsten et års arbejde med at udvikle en covid-19-vaccine skal begynde fra nul af,” siger Mads Albertsen, professor i genomik på Aalborg Universitet.

Han leder et center, hvor Aalborg Universitet i samarbejde med Statens Serum Institut (SSI) har analyseret hver fjerde positive coronasmittede i Danmark siden marts for at kortlægge mutationer i virussen. Han slår som alle eksperter i denne artikel fast, at han ikke har haft fingrene i de konkrete data og i de mutationer, SSI har. Ikke ret mange ved præcist, hvordan den mutation, som SSI omtaler som cluster 5, opfører sig i laboratoriet.

Cluster 5 er den muterede coronavirus, som er sporet i 12 personer i Nordjylland. En type virus, som er hoppet fra mennesker til mink og tilbage igen – og altså undervejs har ændret sig.

Antistoffer mod coronavirussen er mindre effektive i cluster 5-versionen, lød det fra Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut på onsdagens pressemøde.

”Det udslagsgivende i Danmark er ikke, at mink har covid-19. Det er heller ikke, at virus muterer i mink, for virussen muterer hele tiden,” siger Peter Kristensen, lektor i bioteknologi på Aalborg Universitet, og uddyber:

”Det udslagsgivende er, at virus er hoppet tilbage fra mink til mennesker, og at minimum 12 mennesker er smittet med den muterede virus.”

Det er mutationer i det såkaldte spike-protein, der risikerer at mindske effekten af en vaccine, hvis den nye minkvariation af corona spreder sig.

Der er grund til bekymring, men ikke panik, vurderer Peter Kristensen.

”Der er mange forskellige vacciner under udvikling. Så selv, hvis ikke vi gjorde noget, kunne der sagtens komme vacciner, der ville virke mod den muterede virus. Hvis visse vacciner viser sig ikke at være helt så effektive, som de kunne være, kan man selvfølgelig ende i en uheldig situation.”

Står indgrebet mål med risikoen?

”Indgrebet er i sidste ende en politisk beslutning. Men jeg vil sige, at der er grund til at være bekymret over situationen,” siger Peter Kristensen.

Han bakkes op af sin professorkollega Mads Albertsen fra Aalborg Universitet:

”SSI sidder med data, som kun de kender præcist. Men med det, de tilsyneladende har fundet, er det vores pligt at hive i bremsen, lige meget hvor dyrt og trælst det er.”

Corona ramte den første danske minkfarm i juni og har siden spredt sig trods adskillige forsøg på at inddæmme virus og aflive mink. Eksempelvis gik myndighederne i oktober i gang med at aflive 400.000 mink på 34 farme ved Gjøl vest for Aalborg.

Ifølge Danmarks Statistik er cirka 3000 personer ansat i den danske minkindustri, som klart er størst i Nordjylland. Danmark eksporterede minkskind for 2,5 milliarder kroner sidste år.

Onsdagens pressemøde skriver sig ind i en længere historie af problemer med covid-19 og mink. I august beordrede de hollandske myndigheder ifølge mediet Deutsche Welle, at over 100 minkfarme skulle lukkes.

I Holland er det allerede politisk bestemt, at minkproduktion skal udfases frem mod 2024. Også i Spanien og i de amerikanske delstater Utah og Wisconsin er der konstateret covid-19 i mink.

I går blev der konstateret et større udbrud af coronasmitte i den svenske region Blekinge, hvor 10 minkfarme nu er ramt af corona. På nogle af de ni minkfarme er smitten også konstateret hos mennesker, men ikke på alle, oplyser brancheforeningen Svensk Mink ifølge nyhedsbureauet TT.

Mink og covid-19 er en uheldig kombination, fordi virus ser ud til at mutere hurtigt i det lille pelsdyr i besætninger, hvor tusinder af mink lever tæt i bur efter ur.

”Når virussen hopper fra mennesker til mink, presses den af sin nye vært for at overleve. Det kan speede processen med mutationer op, og det er farligt. Jo hurtigere en virus muterer, desto sværere bliver arbejdet med vaccine,” siger den britiske professor Tom Gilbert fra Center for Evolutionær Hologenomik på Københavns Universitet.

”Det farlige er hoppet tilbage til mennesker. Et hop, som covid-19 er tydeligvis er i stand til at foretage, også mellem meget forskellige arter. Der er en risiko for, at det svækker en vaccine, selvom risikoen måske ikke er særlig stor,” siger Tom Gilbert og afslutter:

”Det kan sagtens være, at det er en overreaktion, og at de danske myndigheder er über-forsigtige. Men for at være ærlig: Über-forsigtig er nok ikke det værste, man kan være lige nu.”

Torsdag aften meddelte regeringen, at den blandt andet lukker for kollektiv trafik i syv nordjyske kommuner, og mange skoleelever sendes hjem. Læs om alle de nye restriktioner i de nordjyske kommuner her.

Hør læge Torben Mogensen orientere om virusmutation blandt mink i videoen herunder: