Børn er ofre i hver fjerde sag om psykisk vold

Siden psykisk vold blev strafbart i 2019, har hver fjerde anmeldelse drejet sig om vold mod et barn. Det er positivt, at anmelderne har handlet på en bekymring for børnene, men mange børn overses fortsat, lyder det fra flere fagfolk. Underretninger er det vigtigste værktøj, mener minister

”Børn ved ikke, hvad der er normalt hjemme hos andre børn. Derfor er en væsentlig indsats, at alle børn i Danmark skal vide, at vold som en del af opdragelsen ikke er i orden. Alle skal kunne have en tryg opvækst, hvor både fysisk og psykisk vold ikke er en del af hverdagen,” siger Astrid Krag.
”Børn ved ikke, hvad der er normalt hjemme hos andre børn. Derfor er en væsentlig indsats, at alle børn i Danmark skal vide, at vold som en del af opdragelsen ikke er i orden. Alle skal kunne have en tryg opvækst, hvor både fysisk og psykisk vold ikke er en del af hverdagen,” siger Astrid Krag. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

I alle danske skoleklasser sidder op mod to børn, som dagligt ignoreres, nedgøres, ydmyges eller omtales, som om de ikke er noget værd. Nogen trues med at blive forladt, og nogen overværer vold mod familiemedlemmer. Alt sammen eksempler på psykisk vold.

I hver fjerde anmeldelse om psykisk vold er det formodede offer under 18 år, hvilket svarer til 53 ud af i alt 197 anmeldelser i 2019. I 21 af tilfældene handlede sagerne om børn under 10 år. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Først og fremmest tyder anmeldelserne på, at lovgivningen har den ønskede effekt, forklarer Mai Heide Ottosen, seniorforsker ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, som står bag en vidensopsamling om psykisk vold mod børn fra i år.

”Jeg vil ikke sige, jeg er glad for de her tal, men at der overhovedet er foretaget anmeldelser i de yngre aldersgrupper viser, at der er en opmærksomhed på, at børn også kan være genstand for den nye straffelovsbestemmelse,” siger hun.

Psykisk vold i nære relationer blev strafbart på lige fod med fysisk vold den 1. april 2019. I straffebestemmelsen beskrives psykisk vold som ”groft nedværdigende, forulempende eller krænkende adfærd” gentagne gange over en periode. Ifølge Mai Heide Ottosen er det væsentligt, hvem der står bag anmeldelserne.

Det fremgår ikke af tallene, men seniorforskeren forestiller sig, at anmelderne formentlig er en blanding af fagpersoner tæt på børnene, forældre i klassen eller internt forældre imellem, eksempelvis i en højkonfliktskilsmisse.

Børnerådets formand, Agi Csonka, opfatter antallet af anmeldelser som et positivt tegn på, at flere reagerer, når de er vidne til vold.

”Psykisk vold har formentlig lige så stort omfang som fysisk vold, men udfordringen er, at det er svært at få øje på. Fordi der ikke er synlige mærker, kan det være svært at vurdere grænsen mellem streng opdragelse og psykisk vold, så i det lys er antallet af anmeldelser et godt skridt,” siger hun.

Psykisk vold mod børn er endnu et forholdsvist uopdaget territorium. I rapporten ”Psykisk vold mod børn i hjemmet” fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd skønnes det, at mellem 5 og 11 procent udsættes for psykisk vold. Det svarer til op mod to børn i hver skoleklasse.

Der er da også grund til at forvente en stigning i antallet af politisager, hvor børn er involveret, mener Trine Schaldemose, vicedirektør i Mødrehjælpen. I behandlingstilbuddet Ud af Voldens Skygge er Mødrehjælpen dagligt i kontakt med kvinder og børn, som har levet med vold i familien.

”Vi ved, at der stadig er mange, som ikke anmelder. Men kriminaliseringen har haft en kæmpe betydning og gør, at vi nu har et sprog for, hvad psykisk vold er. Det handler ikke bare om at blive talt grimt til. Det handler om vedvarende nedværdigende og ødelæggende behandling. Næste skridt er så, at flere forhåbentligt får modet til selv at anmelde,” siger Trine Schaldemose.

I samarbejde med Ole Kirk’s Fond har Mødrehjælpen netop fået 10 millioner kroner stillet til rådighed, som skal bruges til at sikre, at børnene hurtigt opspores og får den rette hjælp.

Det er nemlig både svært og skamfuldt at række ud efter hjælp, når man står midt i det, forklarer Anne, en af mødrene fra Ud af Voldens Skygge. Gennem 15 år var hun og hendes to børn udsat for psykisk vold fra børnenes far.

”Jeg ville ønske, at der var nogle lærere, som havde turdet lave underretninger, inden jeg selv kunne se det. For jeg var blind for det. Hans raserianfald var blevet det normale,” siger Anne, som fortæller sin historie i dagens avis.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) mener også, at det er afgørende, at voksne omkring børn reagerer, når de opdager psykisk vold.

”Underretninger er det allervigtigste redskab, vi har. At de fagpersoner, der er tæt på børnene, laver den bekymringshenvendelse, når de er bekymrede for, at et barn er i alvorlig mistrivsel,” siger ministeren, som kalder andelen af sager om psykisk vold mod børn ”dybt tragisk”.

”Børn ved ikke, hvad der er normalt hjemme hos andre børn. Derfor er en væsentlig indsats, at alle børn i Danmark skal vide, at vold som en del af opdragelsen ikke er i orden. Alle skal kunne have en tryg opvækst, hvor både fysisk og psykisk vold ikke er en del af hverdagen,” siger Astrid Krag.

Ministeren ønsker ikke at pege på konkrete løsningsforslag, men henviser til regeringens kommende udspil Børnene Først, som fremlægges inden årsskiftet.