I to måneder har Roskilde haft sin egen vulkan. Nu skal den slukkes

Branden i det kolossale affaldsbjerg på en genbrugsplads i Roskilde har i to måneder sendt røg og aske ind over byen. Først nu er biomaterialet afkølet så meget, at man kan begynde at slukke ”vulkanen”, som den er døbt i folkemunde

Stort brændbart. Haveaffaldsbranden på Solums genbrugsplads i Roskilde har raset i over to måneder. Her er den fotograferet med drone den 22. september. Selvom bunken i dag er lavere, har ilden stadig fat. Den er formentlig opstået ved selvandtænding inderst i biomaterialet.  – Foto: Daniel Tronholm.
Stort brændbart. Haveaffaldsbranden på Solums genbrugsplads i Roskilde har raset i over to måneder. Her er den fotograferet med drone den 22. september. Selvom bunken i dag er lavere, har ilden stadig fat. Den er formentlig opstået ved selvandtænding inderst i biomaterialet. – Foto: Daniel Tronholm.

Røgen river i øjnene, og indimellem skyder gnister og flammer op inde fra krateret. Rundt om er jorden grå af aske. Er det indbildning, eller kan man faktisk mærke hed lava løbe under fodsålerne?!

”Det med lavaen er indbildning,” siger Roskilde Brandvæsens direktør Lars Robetjé venligt og en anelse træt, for gennem de seneste to måneder er det ham, der har talt med vrede borgere og undrende medier om branden, som ikke har kunnet slukkes før nu, fordi temperaturen i kernen har været oppe omkring 1700 grader.

Oprindeligt bestod skraldebjerget af 55.000 kubikmeter haveaffald fordelt på et areal af 70 gange 70 meter, der ragede 15-20 meter op. I dag er biomassen svundet til 300-500 kubikmeter, som stadig ligger og ulmer inde bag de meterhøje jordvolde, der er kørt på for at hindre branden i at brede sig.

”Når temperaturerne har været så høje, vil der være grus og andet, der er smeltet sammen derinde. Men lava og magna taler vi trods alt ikke om,” siger Lars Robetjé, der oplyser at i denne uge vil man – hvis vind og vejr tillader – begynder nedlukningen af branden, som med sin røgudvikling har plaget de omkringboende i månedsvis.

Branden i en kolossal bunke grovere haveaffald har både generet og fascineret roskildeborgerne. Her er den fotograferet med drone. Med temperaturer på op til 1700 grader har brandvæsenet indtil nu måttet nøjes med at sikre branden med de jordvolde, som er med til at give indtryk af et vulkankrater som på billedet til venstre.
Branden i en kolossal bunke grovere haveaffald har både generet og fascineret roskildeborgerne. Her er den fotograferet med drone. Med temperaturer på op til 1700 grader har brandvæsenet indtil nu måttet nøjes med at sikre branden med de jordvolde, som er med til at give indtryk af et vulkankrater som på billedet til venstre. Foto: Daniel Tronholm

”Om det bliver med vand, skum, sand eller jord kommer an på, hvad der giver mest mening, når vi får krattet de her bunker ud,” siger Lars Robetjé, og forklarer, at temperaturen i kanten er nede på 700 grader, hvorfor bulldozere kan komme til og skille tingene ad, så de udbrænder og endelig kan slukkes.

På spørgsmålet om, hvorvidt man ikke bare kunne hælde vand på som ved store skovbrande, siger Lars Robetjé, at i så fald skulle man have brugt over 20 millioner liter vand, og der ville samtidig være fare for nedsivning.

”Derfor har vi siden 19. september foretaget en kontrolleret nedbrænding, og så er vi tilbage i vulkansproget, for nu er krateret kølet så meget ned, at vi kan komme til det og skille bunkerne ad udefra og begynde en definitiv nedlukning.”

Den manøvre vil en overgang give ekstra røg. Det er derfor, at det med vind og vejr er vigtigt, for drejer vinden ind over byen, sættes arbejdet på pause.

Ifølge virksomheden Solum består bunken af grovere haveaffald, som skulle have været genanvendt i kraftvarmeværkerne.

Branden i Roskilde har en størrelse, der ikke tidligere er set i Danmark. Fra udlandet vidste man, at slukningsarbejdet kan tage måneder. Fotoet her er fra den 22. september, hvor branden var på sit højeste. – Foto: Daniel Tronholm
Branden i Roskilde har en størrelse, der ikke tidligere er set i Danmark. Fra udlandet vidste man, at slukningsarbejdet kan tage måneder. Fotoet her er fra den 22. september, hvor branden var på sit højeste. – Foto: Daniel Tronholm Foto: Daniel Tronholm

Hypotesen er, at kompressionen mellem brændbart materiale, luft og varme har været med til at selvantænde biomaterialet, og når ilden først har fået fat, er der virkelig tale om ”stort brandbart”.

Men nu skulle der altså være håb om, at en af danmarkshistoriens mest langvarige brande kan slukkes, selvom brandvæsnet ikke tør sætte dato på.

”Vi må vente og se. Af hensyn til borgerne vil vi hellere gøre det en dag senere end en dag for tidligt, hvis det betyder, at generne bliver mindre,” siger Lars Robetjé.

Tilbage ligger der også en mulig politisag og ulmer. For Karim Friis Arfaoui, socialdemokratisk byrådsmedlem i Roskilde Kommune, vil have undersøgt, om virksomheden Solum har taget imod mere bioaffald end tilladt. Bunken med haveaffald var således 15-20 meter høj, og det er højere end de seks meter, der normalt gives tilladelse til i lokalplanen.

”Vi tager sagen med på byrådsmøde i december,” siger Karim Friis Arfaoui fra Klima- og Miljøudvalget til Kristeligt Dagblad.