Kaare Dybvad om ny post: Der bliver mindre plads til skarpvinklede ideologiske udmeldinger

Kaare Dybvad Bek er kendt som socialdemokraternes chefideolog, men som nyudnævnt udlændinge- og integrationsminister vil han spille en mere tilbagetrukket rolle

Statsminister Mette Frederiksen præsenterer Mattias Tesfaye som ny justitsminister, Kaare Dybvad Bek som ny udlændinge- og integrationsminister samt medlem af Folketinget Christian Rabjerg Madsen som ny indenrigs- og boligminister ved Amalienborg i København mandag den 2. maj 2022.
Statsminister Mette Frederiksen præsenterer Mattias Tesfaye som ny justitsminister, Kaare Dybvad Bek som ny udlændinge- og integrationsminister samt medlem af Folketinget Christian Rabjerg Madsen som ny indenrigs- og boligminister ved Amalienborg i København mandag den 2. maj 2022. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Kaare Dybvad Bek, du sagde ved ministeroverrækkelsen, at du ikke vidste, om det var din drømmepost. Hvorfor har du alligevel sagt ja til at blive ny udlændinge- og integrationsminister?

Det har jeg gjort, fordi det er en vigtig post, som betyder vanvittigt meget for, hvordan vores velfærdssamfund hænger sammen om 10 eller 20 år. Hvis man håndterer den her post dårligt, betyder det, at vi får et land, hvor folk er fattigere og mere opdelte, og hvor der er mindre lighed og færre muligheder. Der er nok ikke mange på posten, der har haft den øverst på listen, men det er afgørende, at vi lykkes.

Hvilken udfordring på integrationsområdet anser du for at være den største?

Vi har stadig en del med mellemøstlig baggrund, som har svært ved at komme i arbejde. Vi har også stadig problemer med kvinder, som ikke kan få lov til at være kærester med dem, de vil, og leve det liv, de gerne vil.

Men er det ikke svært fra politisk side at ændre på folks værdier?

Jeg synes, det er vigtigt, at vi centralt giver en klar markering af, hvad vi synes er de rigtige måder at gøre det på, for eksempel når det handler om ligestilling og unge kvinders muligheder for at leve det liv, de gerne vil.

Mattias Tesfaye har beskrevet sin rolle som minister som den kedelige bassist. Hvordan vil du beskrive din rolle?

Jeg er meget lidt musikalsk, så jeg vil foretrække at bruge en fodboldmetafor. Jeg har som indenrigs- og boligminister spillet lidt som hængende angriber og også været meget offensiv på nogle dagsordener. Nu kommer jeg nok mere ned og stå i midterforsvaret. Men det vandt Italien jo også et europamesterskab på.

Kan du forklare, hvad det betyder for de læsere, der ikke er velbevandret i italiensk fodbold?

Det betyder, at jeg kommer til at stå som en, der har styr på, hvor mange, der kommer til landet og sørger for, at man bliver integrereret i Danmark. Når man gør det, er der mindre plads til skarpvinklede ideologiske udmeldinger, og det er jeg helt indforstået med.

Du har igennem årene beskæftiget dig meget med national sammenhængskraft. Er der en lille del af dig, der er bekymret for, at der nu kommer et stort antal ukrainere til Danmark?

Nej. Eller jo. Jeg synes, det er svært at svare på. Det var nok et af de spørgsmål, hvor Mattias (Tesfaye, red.) holdt en af sine lange pauser, men dér er jeg nok for sjællandsk. Jeg tror, at det kan blive en succeshistorie, hvis vi lykkes med, at folk kan komme i arbejde, og hvis vi sørger for, at civilsamfundet og kommunerne holder dampen oppe. Vi kan se, at ukrainerne er langt mindre kriminelle end mange andre grupper, der er kommet fra udlandet, så på det område er der større chance for succes.

Mattias Tesfaye har udtalt, at det er en post, som risikerer at slide én op menneskeligt. Hvilke personlige overvejelser gjorde du dig, inden du sagde ja?

Det har jeg da også tænkt over. Jeg har haft ansvar for parallelsamfundspakken, og jeg har i de debatter kunnet mærke, at der er en meget høj tænding, og det er noget, der som politiker kan være hårdt. Men jeg tror netop, at det derfor gælder om at gå roligt til det. Det er en hård, men vigtig post.