Fra kirkejubilæum til rockmusik: Broderi samler mennesker i hele landet

Broderi vinder frem for tiden. Som kulturfænomen hænger det sammen med øget interesse for gør det selv-projekter, mener tekstilhistoriker

Broderi kan se ud på mange måder. Her har et medlem af ”Syklub fra Helvede”, Inge-Lise Kofod, broderet et af det danske metalband Bethmooras pladecover. Hendes værk er netop nu udstillet på museet Ragnarock i Roskilde sammen med en række andre værker, som klubbens medlemmer står bag. –
Broderi kan se ud på mange måder. Her har et medlem af ”Syklub fra Helvede”, Inge-Lise Kofod, broderet et af det danske metalband Bethmooras pladecover. Hendes værk er netop nu udstillet på museet Ragnarock i Roskilde sammen med en række andre værker, som klubbens medlemmer står bag. – . Foto: Inge-Lise Kofod.

Hvis den pensionerede gymnasielærer Else Krøjgaard Andersen fra Aarhus ikke broderer dagligt, bliver hun rastløs. Det kribler i fingrene efter at ”tegne og male” med nål og tråd.

Det er ikke kun hjemme i stuen, at Else Krøjgaard Andersen dyrker sin hobby, for sidste år fik hun en idé. Hun ville give en gave til den lokale kirke, Fredenskirken i Viby ved Aarhus: et broderet billedtæppe kaldet ”Fredenstapetet”.

Men det fire meter lange broderi, der næste sommer, når kirken fylder 60 år, skal pryde en væg i sognegården, kunne hun ikke brodere alene. Derfor fik hun to dygtige brodøser med i projektet. I dag har de dannet et fællesskab kaldet ”BroderiSkabet”, hvor lokale broderiinteresserede er med til at sy det store tapet til kirken.

”Vi inviterede alle, der havde lyst til at deltage,” siger hun.

Kirken i Aarhus er langtfra det eneste sted, der broderes. Som beskrevet i avisen i lørdags er broderi, strikning og andre gør det selv-hobbyer blomstret op herhjemme, og det er både de unge generationer og deres bedstemødre, der ”maler” med sytrådene, siger tekstilhistoriker Sandra Wolsgaard.

”Broderi er meget populært i disse år. Nu vil vi gerne i kontakt med noget og ikke bare sidde foran en skærm. Det er også et spørgsmål om, at der altid er en bevægelse tilbage til rødderne på forskellige måder. Det kan være for at bevare traditionerne, søge mod fællesskaber eller skabe vores identitet. Og her er håndarbejdet suverænt, fordi det er med til at styrke fællesskaber og definere folk,” siger hun.

Ifølge Sandra Wolsgaard er det typisk for håndværk som broderi, strik og hækling, at populariteten kommer og går i bølger.

”Nogle håndværk er på lavt blus i et par generationer, som broderiet for eksempel har været det, og så bliver der skruet op for det igen. Det hænger typisk sammen med modestrømninger og generelle tendenser. Lige nu ser vi en DIY-tendens (do it yourself-tendens, red.), hvor folk synes, det er spændende at skabe noget selv,” siger hun og peger på, at trangen til at lære et håndværk fra bunden og bruge hænderne også hænger sammen med, at vi netop har gennemgået en tid, hvor teknologi og masseproduktion var nyt og spændende.

Det er ikke kun bedstemødre og pensionister, der griber nål og tråd, også yngre generationer har kastet deres kærlighed på håndværket.

Signe Moe på 42 år broderer i broderigruppen med det knap så fromme navn Syklub fra Helvede, som har eksisteret siden 2016.

”Fra starten har konceptet været, at man skulle brodere et pladecover. Jeg har for eksempel broderet coveret til Baby Woodroses ’Blows your mind’ (dansk rockband, red.),” siger hun og forklarer, at hun i de første år broderede korssting, men nu er gået over til frihåndsbroderi.

”Det er langtfra alle, der har erfaring med broderiet i forvejen, men man finder ud af det hen ad vejen, og vi hjælpes ad. De fleste kommer for at lave noget med hænderne, og fordi de kan lide at lytte til musik. Der er mange, der broderer coveret til deres favoritplade, så derfor er det også oplagt, at vi lytter til pladerne sammen,” siger Signe Moe.

Gennemsnitalderen i syklubben er omkring 40 år, men der er både medlemmer, der er yngre og ældre.

”Vi har en mor og en datter i klubben. De havde brug for at lave noget sammen. Moderen på 75 år er i gang med at brodere et cover fra et dansk metalband, hendes søn synger i,” griner Signe Moe. Selvom der aldrig har været nogen krav til talent i gruppen, men blot en fælles lyst til at få broderiet mellem hænderne, har klubbens kvinder efterhånden skabt en imponerende samling af broderede pladecovere. Faktisk så imponerende, at Ragnarock – museet for pop, rock og ungdomskultur i Roskilde – for tiden udstiller 14 broderede værker skabt af klubbens kvinder.