Minksagen sender statsministeren i sin hidtil hårdeste dobbeltild

Statsminister Mette Frederiksen (S) placerer ansvaret for alvorlig ”fejl” i sagen om aflivning af mink på fødevarerminister Mogens Jensen (S), og den borgerlige opposition kræver som minimum hans afgang

Mette Frederiksen (S) og Pia Olsen Dyhr (SF) til møde i Folketingssalen med udvidet spørgetime med statsminister Mette Frederiksen tirsdag den 10. november 2020. (Foto: Martin Sylvest)
Mette Frederiksen (S) og Pia Olsen Dyhr (SF) til møde i Folketingssalen med udvidet spørgetime med statsminister Mette Frederiksen tirsdag den 10. november 2020. (Foto: Martin Sylvest).

For første gang i regeringens halvandet år lange levetid kom statsminister Mette Frederiksen (S) i går under alvorligt pres i Folketingets spørgetime. Hun skulle redegøre for, at hun på et pressemøde onsdag i sidste uge lod alle 1139 minkfarmere i landet forstå, at deres mink skulle aflives, både smittede og raske besætninger. En besked, som Fødevareministeriet siden bekræftede i et brev til farmerne – men som i weekenden viste sig at være ulovlig.

Regeringen blev her opmærksom på, at der ikke var lovgrundlag for at kræve raske mink slået ned i områder, hvor der ikke i forvejen var smitte. Men først i går morges gik fødevareministeren ud i medierne og beklagede, at der var sendt en forkert besked ud.

Det fik en samlet blå blok til at gå til frontalangreb på regeringen og statsministeren, mens pressen efter spørgetimen stillede Mette Frederiksen en række kritiske spørgsmål om, hvornår hun blev bekendt med fejlen, i hvilket omfang hun selv havde spurgt ind til lovligheden af ”instruksen”, og om, hvorfor hun ikke havde sikret sig, at fejlen blev rettet over for offentligheden med det samme.

Det blev blandt andet fremhævet, at Mette Frederiksen tidligere har været justitsminister, og at hendes nuværende departementschef er tidligere departementschef i Justitsministeriet, Barbara Bertelsen.

Det drejer sig om, at 6000 mennesker mister deres livsgrundlag, pointerede flere oppositionspolitikere – den mest vidtrækkende politiske beslutning for dem under hele coronakrisen. I princippet kan det være grundlovsstridigt, at staten har forlangt farmernes dyr slået ned uden at have haft et lovgrundlag at gøre det på.

Statsministeren beklagede fejlen, men mente samtidig, at man var nødt til at forholde sig til sagens indhold og substans, nemlig at minkene skulle slås ned af hensyn til folkesundheden under alle omstændigheder, og at lovgivningen skal på plads hurtigst muligt.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, anfægtede ”den her præmis med, at man har folkesundhed på den ene side og folkestyre på den anden side.”

”Statsministeren gav en ulovlig ordre. Jeg har simpelthen ikke fantasi til at tro på, at der ikke var et eneste menneske i det mødelokale, hvor man har drøftet denne ordre, der ikke gjorde opmærksom på, at ’måske skulle vi have lovhjemmel’. Statsministeren er tidligere justitsminister. Det er mig helt uforståeligt, ubegribeligt og utænkeligt, at statsministeren ikke selv har tænkt, at ’måske skal vi have lovhjemmel, inden vi dræber et helt erhverv.’ Det tror jeg simpelthen ikke på,” sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, fulgte op med at læse højt fra et svar fra fødevareminister Mogens Jensen til pressen i søndags, hvor han skrev, at ”regeringen har vurderet, at der i denne alvorlige situation skal handles hurtigt”, og ”derfor har man vurderet, at man ikke kunne afvente ny lovgivning, inden man meldte dette ud.”

Med andre ord: Regeringen havde med åbne øjne bedt minkavlerne aflive deres dyr, selvom der ikke var et lovgrundlag for at gøre det. En tilståelsessag, kaldte Thulesen Dahl det.

Nye Borgerliges leder, Pernille Vermund, bebudede et mistillidsvotum til Mogens Jensen, mens lederen af Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, spurgte kritisk ind til, hvorfor der skulle gå yderligere 48 timer fra regeringen blev klar over, at instruksen var ulovlig, til den i går formiddag erkendte og beklagede det offentligt. Hvorfor statsministeren ikke gjorde en ”fløjtende fis” i mellemtiden.

Mette Frederiksen svarede ikke direkte på spørgsmålet, men henviste til sin fødevareminister.

Det var dog ikke kun de borgerlige partier, der spurgte kritisk til håndteringen af minksagen. De Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, understregede, at ”lov er lov, og lov skal holdes”, og Enhedslistens leder, Pernille Skipper, kritiserede igen regeringen og fødevareministeren for at have handlet alt for langsomt på de advarsler om smitterisikoen fra mink, som Statens Serum Institut allerede kom med i september. Hun pointerede samtidig, at ”myndigheder og ministre ikke skal foretage sig noget som helst, uden at der er lovgrundlag for det.”

Det var Mette Frederiksen ”aldeles enig i”, og hun var parat til at få sagen undersøgt grundigere. Hvordan en sådan undersøgelse skal se ud, vil regeringen aftale nærmere med Folketingets partier.