Morgensamling: Bliver der begået krigsforbrydelser på begge sider af krigen i Ukraine? Ny video tyder på det

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Voldsomme billeder fra ugen har vist, hvordan russere angiveligt begår krigsforbrydelser i Ukraine. Det bakkes nu op af ny Amnesty-rapport. Men russerne er måske ikke ene om den uacceptable adfærd. Ny video viser med al sandsynlighed, hvordan også ukrainere også gør sig skyldige i at slå tilfangetagne russiske soldater ihjel.
Voldsomme billeder fra ugen har vist, hvordan russere angiveligt begår krigsforbrydelser i Ukraine. Det bakkes nu op af ny Amnesty-rapport. Men russerne er måske ikke ene om den uacceptable adfærd. Ny video viser med al sandsynlighed, hvordan også ukrainere også gør sig skyldige i at slå tilfangetagne russiske soldater ihjel. . Foto: Zohra Bensemra/Reuters/Ritzau Scanpix.

Weekenden står for døren, men inden vi når dertil, skal vi se nærmere på nogle af det seneste døgns vigtigste historier. 

I går mødtes Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, med Nato-landenes udenrigsministre i Bruxelles. Og til spørgsmålet om, hvad han havde på sin dagsorden, havde han et kort svar:
"Våben, våben, våben."
 
Det ønske valgte Nato at efterkomme. Senere på dagen meddelte Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, nemlig, at landene i forsvarsalliancen nu vil sende "en bred vifte af våbensystemer" til forsvarsbrug mod Ukraine.

Og mens Dmytro Kuleba i går besøgte Bruxelles, går turen den modsatte vej for EU-toppen. Kommissionsformand Ursula von der Leyen og EU's udenrigschef, Josep Borrell, vil i dag besøge den ukrainske præsident i Kyiv. Det annoncerede von der Leyen på et pressemøde i går.

Rusland får sparket 

Der er travlt i de internationale organisationer og sammenslutninger – og ikke blot i EU og Nato. I går vurderede et flertal i FN's Generalforsamling, at Rusland som følge af krigshandlingerne i Ukraine ikke længere kan sidde med ved bordet i Menneskerettighedsrådet. Dermed er russerne nu suspenderet, skriver Ritzau. Fra ukrainsk side lyder det, at medlemslandene med valget har stillet sig på "den rigtige side af historien".

"Krigsforbrydere har ikke noget at gøre i FN-organer," skrev den ukrainske udenrigsminister som respons på Twitter.

Krigsforbrydelser fra både russisk og ukrainsk side

Ugen igennem har chokket over billeder fra den ukrainske by Butja, hvor civile er blevet henrettet af russiske soldater, domineret nyhedsbilledet. Og i går meddelte Amnesty International, at NGO'en havde indsamlet beviser for, at russiske styrker har henrettet og begået andre krigsforbrydelser mod civile i hele Kyiv-regionen.

Men måske er det ikke kun russerne, der gør sig skyldige i krigsforbrydelser. En video, der i denne uge har floreret på sociale medier, viser angiveligt ukrainske soldater dræbe tilfangetagne russere. Videoens ægthed og indhold er endnu ikke verificeret herhjemme, men The New York Times mener at have verificeret den. Påstanden bakkes desuden op af en dansk soldat, der frivilligt er rejst til Ukraine for at kæmpe mod russerne. Til TV 2 fortæller han, at han selv er bekendt med flere eksempler, hvor tilfangetagne russere er blevet dræbt. 

Men hvad gør den slags barske beretninger egentlig ved alle os, der er vidne til krigens ødelæggelser på afstand? Og hvad taler for og imod mediedækningen af de brutale billeder? Det undersøger Kristeligt Dagblad ved blandt andet at se nærmere på fænomenet "medfølelses-udmattelse".

Minister trumfer kirkes indsigelse mod vindmøller

I flere år har man diskuteret den vetoret, der betyder, at kirker har haft ret til at standse vindmølleprojekter, som man mente ville ødelægge udsynet til kirkerne. Men den vetoret har indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) nu trumfet. Det sker i en sag, hvor Viborg Stift har gjort indsigelser mod opførelse af vindmøller, som Vesthimmerlands Kommune ellers havde på tegnebrættet. I en pressemeddelelse fra ministeriet afviser ministeren nemlig kirkens udsagn om, at vindmøllerne vil påvirke den nærliggende Gundersted Kirkes kulturmiljøværdi negativt. 

Stemmeseddel om EU-forbehold revideres

Viborg Stift er ikke alene om at have gjort indsigelser mod noget – men i modsætning til stiftets indvendinger så har hovedpersonerne i den nyhed, vi nu skal omkring, fået medhold i deres protester. Denne uge har det nemlig været diskuteret, hvorvidt ordlyden på den stemmeseddel, danskerne skal sætte kryds på til sommerens afstemning om det danske EU-forsvarsforhold, var i orden. Især Dansk Folkeparti og Enhedslisten, der er modstandere af at afskaffe forbeholdet, udtrykte kritik af formuleringen, fordi ord som "EU", "forbehold" og "militær" ikke var nævnt.

Det har ført til, at der i går blev føjet fire ekstra ord til det oprindelige spørgsmål, så der nu skal sættes kryds ud fra spørgsmålet:
"Stemmer du ja eller nej til, at Danmark kan deltage i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar ved at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet?".

Jubilæum for aktiv dødshjælp kaster lys over mulig glidebane

Og så til en anden sag, hvor nogle måske også begynder at ønske, de kunne gøre det om igen. Siden Holland i april for præcis 20 år siden gjorde aktiv dødshjælp lovligt, er antallet af hollændere, der har sagt farvel til livet som følge af dødshjælp, steget og steget. Det er et udtryk for, at borgerne i dag ser den aktive dødshjælp som en rettighed, mener eksperter. Og nu begynder lægerne at få nok.

"De hollandske tal er et utvetydigt tegn på, at legalisering af dødshjælp sætter gang i en dynamik, som vi i Holland ikke havde forventet, da vi vedtog loven," siger en hollandsk professor i medicinsk etik til Kristeligt Dagblad.  

Terrorsigtede danske drenge

Fra Holland skal vi hjem til Danmark, hvor denne Morgensamlings næstsidste historie, noget overraskende, finder sted. For det er ikke hverdagskost, at to danske drenge på 15 og 16 år bliver anholdt og sigtet for at have ladet sig hverve og for at have hvervet andre til terror. Ikke desto mindre var det i går tilfældet.

Drengene er anklaget for at have tilsluttet sig den nynazistiske, højreradikale og forholdsvis nye gruppe Feuerkrieg Division, der ifølge anklagemyndigheden er en terrororganisation. De to drenge er sigtet efter paragraffer, der normalt kun har været anvendt i sager om militant islamisme og aldrig i forbindelse med nynazistiske organisationer, forklarede DR's retskorrespondent Trine Maria Ilsøe til TV Avisen i går aftes. Begge sigtede risikerer op mod 12 års fængsel, men nægter sig skyldige.

Små stykker Titanic-historie til salg

Vi runder af med en anden sag, hvor hammeren også snart vil falde – en auktionshammer, vel og mærke. I næste uge er det præcis 110 år siden, at Titanic sank, og tragedien sidder stadig i den kollektive bevidsthed. Men nu kan man inden længe komme nogle af de overlevende fra skibsforliset en smule nærmere. Ejendele, der tidligere har tilhørt skibets gæster, vil nemlig blive sat til salg på en nordirsk auktion, skriver BBC. De – med auktionariussens ord – "bemærkelsesværdige stykker historie" inkluderer blandt andet et lommetørklæde, en barberkniv og et af White Star Line-rederiets tæpper, som var med ombord og kan ses på auktionshusets Facebook-side her

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.