Morgensamling: Kina fortsætter med at censurere kristne på internettet

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Nyere kinesisk lovgivning sætter ind mod såkaldt "religiøs propaganda" på nettet. Det er nu gået udover en populær hjemmeside, hvor nogle af de i alt 97 millioner kristne kinesere er mødtes gennem 21 år.
Nyere kinesisk lovgivning sætter ind mod såkaldt "religiøs propaganda" på nettet. Det er nu gået udover en populær hjemmeside, hvor nogle af de i alt 97 millioner kristne kinesere er mødtes gennem 21 år. . Foto: Florence Lo/Reuters/Ritzau Scanpix.

Godmorgen på denne mandag, hvor vi oven på en begivenhedsrig søndag aften ser frem mod endnu en ministerrokade i den socialdemokratiske regering.

Nick Hækkerup (S) meldte i går ud, at han stopper som justitsminister og forlader dansk politik. Mattias Tesfaye (S) overtager posten, mens Kaare Dybvad Bek (S) bliver udlændingeminister, og Christian Rabjerg Madsen (S) sætter sig på indenrigsminister-posten. Statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterer de nye ministre for dronningen mandag klokken 10.00.

Nick Hækkerup havde valgt en symbolsk betydningsfuld dag for sit exit. I går var nemlig 1. maj, hvor arbejdernes internationale kampdag som bekendt løber af stablen. Traditionen tro bød dagen ikke kun på røde slagsange og fadøl, men også taler fra landets mest prominente politikere, herunder selvfølgelig statsministeren.

"Putins krig er ikke alene et angreb på Ukraine. Det er et angreb på alle os, der vil have en verden med fred og demokrati. Derfor er tiden også til at spørge i vores land: Hvad er Danmarks ansvar?" sagde hun fra talerstolen og indikerede selv, hvor svaret skal findes:

"Fællesskab er Danmarks styrke."

Potentiel afskaffelse af forbehold sår tvivl og splitter

Som flere af sine kolleger brugte statsministeren sin 1. maj-tale som anledning til at anbefale danskerne at fjerne forsvarsforbeholdet i EU-samarbejdet, hvilket møder kritik i dagens Kristeligt Dagblad. 

I går var der præcis en måned til, at vi skal til stemmeurnerne, men ifølge en ny meningsmåling foretaget for DR og Altinget er hver tredje stadig i tvivl om, hvor krydset skal sættes.

Spørgsmålet lader ifølge DR også til at splitte fagbevægelsen. Blandt de faglige organisationer er der nemlig opstået uenighed om, hvorvidt man bør stemme ja, nej eller overhovedet ytre sig om spørgsmålet. Det er blevet tydeligt, efter formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, har mødt kritik for at anbefale en afskaffelse af forbeholdet og dermed have taget stilling på vegne af paraplyorganisationens medlemmer. Her mener flere nemlig, at man bør bevare forbeholdet.

Kina lukker populær kristen hjemmeside

Mens det herhjemme diskuteres, hvor åbenmundet fagbevægelsen skal være med dets holdninger, er retten til at dele religiøse overbevisninger slet ikke til diskussion i Kina. Her har det kommunistiske styre nu lukket for adgangen til den populære, kristne hjemmeside Jona Home, skriver The Christian Post.

Det er blot ét ud af adskillige lignende tilfælde, der sker som følge af en ny lovgivning, der per 1. marts i år har gjort det så godt som umuligt for alle andre end grupper relateret til de fem autoriserede religioner i landet – buddhisme, daoisme, islam, katolicisme og protestantisme – at dele religiøst indhold på internettet.  

"Grundet omstændigheder, som alle kender til, kan vores hjemmeside ikke længere tjene brødre og søstre i Kristus," skriver personerne bag siden. 

Beskyldninger om stjålent arbejde på universiteter

Tvang fra højere instanser er angiveligt også at finde i den danske universitetsverden. Kampagnen #pleasedontstealmywork – "stjæl venligst ikke mit arbejde" – har de seneste måneder modtaget 120 anonyme vidnesbyrd fra hovedsageligt yngre forskere, der på forskellig vis har oplevet at få deres arbejde stjålet af seniorforskere og vejledere.

Og det er en problematik, man genkender hos blandt andre Djøf og Akademikernes Udvalg til Beskyttelse af Videnskabeligt Arbejde. Overfor Dagbladet Information peger flere på, at det øgede pres for oftere at publicere forskning kan være årsag til den uheldige tendens.  

Midtjysk amputationsskandale

Vi forlader de danske universiteter og vender blikket mod hospitalerne, hvorfra en afsløring om det midtjyske sygehusvæsen henover weekenden har fyldt i nyhedsbilledet. Fredag kom det frem, at op mod 90 patienter om året kan have fået amputeret ben uden grund i Region Midtjylland. Det skyldes ifølge analyse, at man på Aarhus Universitetshospital og Regionshospitalet Viborg har været for langsomme til at give behandling mod blodpropper og åreforkalkning.

Efterfølgende har Dagens Medicin kunnet berette, at Region Midtjylland flere gange er blevet advaret om, at besparelser på området kunne få alvorlige konsekvenser i stil med dem, der nu er dokumenteret.

Formanden for regionsrådet i Midtjylland og Danske Regioner, Anders Kühnau (S), beklager og lover nu, at der vil komme en redegørelse i sagen.

Rekord-få dør, mens de venter på nye organer

Vi bliver i sygehusverdenen. Sidste uge vedtog et flertal i Folketinget et forslag, der fremover skal gøre det obligatorisk for danskere over 18 år at tage stilling til organdonation. Men i weekendens Kristeligt Dagblad kunne man læse, at antallet af danskere, der dør, mens de venter på et nyt organ, sidste år nåede det laveste niveau i mere end et årti. Derfor udtrykker eksperter nu bekymring for, at forslaget om tvungen stillingtagen kan risikere at sende den positive udvikling i den forkerte retning. 

Fire hurtige fra weekenden, der også er værd at nævne

Hær leverer fødselsdagskage tilbage efter 77 år

Fra de hurtige til en sag, der har udviklet sig noget mere sløvt. I 1945 forvsandt en fødselsdagskage, der var sat til afkøling i et vindue, i den italienske landsby San Pietro. Den var blevet stjålet af amerikanske soldater, der kæmpede mod tyskerne i området, og det efterlod den 13-årige fødselar, Meri Mion, noget slukøret.

Men det er der nu blevet rådet bod på. Ved en ceremoni i sidste uge erstattede den amerikanske hær fødselsdagskagen til fødselaren, der fredag blev 90 år. Til tonerne af fødselsdagssang fra de flere hundrede fremmødte fældede Meri Mion en tåre og forsikrede, at kagen denne gang ville blive nydt i selskab med hendes kære.

Se selv videoen her.

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling skrives på skift af den digitale redaktions journalister og udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.