TV 2 blev advaret mod fejl i kritisk indslag om omskæring – men bragte det alligevel

TV 2 vidste, at der ikke var dokumentation for en nyhed om antal af komplikationer ved religiøs omskæring, men bragte den alligevel. Det vidner om en bestemt tendens i medierne, siger forsker

TV 2 Nyhederne ønskede ikke at give interview hverken i går eller i mandags, men redaktionschef Daniel Østa skriver i en mail, at mediet har taget de nødvendige forbehold i forhold til dokumentationen for omfanget af komplikationer ved religiøse omskæringer.
TV 2 Nyhederne ønskede ikke at give interview hverken i går eller i mandags, men redaktionschef Daniel Østa skriver i en mail, at mediet har taget de nødvendige forbehold i forhold til dokumentationen for omfanget af komplikationer ved religiøse omskæringer. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

Allerede inden TV 2 bragte et indslag om antallet af komplikationer ved omskæring af drengebørn i sidste uge, var mediet blevet gjort opmærksom på, at det havde misforstået tallene.

Alligevel blev seere af 19-nyhederne tirsdag den 17. november uden den nødvendige dokumentation informeret om, at ”religiøse omskæringer af drenge fører til langt flere alvorlige skader end hidtil antaget”, og at der i gennemsnit er 30 religiøse omskæringer hvert år, der ender med at skulle behandles på hospitaler over hele landet på grund af komplikationer.

Men ud fra TV 2’s talmateriale kan det hverken konkluderes, at det er religiøse omskæringer, der har ført til de pågældende komplikationer, eller at det har været af drengebørn. TV 2’s materiale siger heller ikke noget om graden af komplikationer ved omskæring, selvom det i indslaget lød, at der var flere af den ”alvorlige” slags, end hidtil antaget. Det blev forklaret for TV 2 af Sundhedsdatastyrelsen, allerede inden indslaget blev bragt, skriver Sundheds- og Ældreministeriet i et notat til Folketingets Retsudvalg samt Sundheds- og Ældreudvalget, der havde bedt om en redegørelse vedrørende TV 2’s oplysninger. I indslaget ledsages disse oplysninger af en overlæge, der vurderer, at man på Rigshospitalet hver måned behandler cirka to tilfælde af alvorlige komplikationer i forbindelse med omskæring.

Misforståelserne i indslaget og en tilsvarende netartikel på tv2.dk har siden bredt sig til blandt andet Morgenavisen Jyllands-Posten, der i forgårs bragte en leder på baggrund af TV 2’s historie. Inden da blev der også henvist til TV 2’s tal ved førstebehandlingen af et beslutningsforslag om forbud mod omskæring af drengebørn under 18 år i folketingssalen i torsdags. Forslaget ventes ikke at blive vedtaget, da både Venstre og Socialdemokratiet har erklæret sig som modstandere af idéen om et omskæringsforbud.

Formand for Det Jødiske Samfund Henri Goldstein kalder det ”dybt bekymrende”, at TV 2 bringer en nyhed, som mediet må være klar over er forkert.

”Vi kan selvfølgelig kun gisne om, hvorfor de vælger at bringe nyheden, når Sundhedsdatastyrelsen forinden har gjort dem opmærksom på, at tallene viser noget helt andet,” siger han og kalder det en del af en bredere tendens, at omskæringsdebatten bliver behandlet unuanceret i flere medier. Han fortsætter:

”Vi har haft utroligt svært ved komme igennem til medierne med fakta og helt almindelige nuanceringer af omskæringsdebatten. Og der er talrige eksempler på, at danske medier ukritisk holder mikrofonen for grupper, der arbejder for et forbud mod omskæring. Det er ærlig talt frustrerende, men det kan selvfølgelig forklare, hvorfor der er skabt en meget ophidset stemning mod omskæring i store dele af den danske befolkning,” siger Henri Goldstein blandt andet med henvisning til indslaget den 17. november, hvor alle TV 2’s tre kilder var kritiske over for religiøs omskæring.

Den tendens har historiker og forfatter Michael Böss også observeret. Ifølge ham er TV 2’s nyhed udtryk for kampagnejournalistik.

”At mediet er informeret om at have fejllæst data og alligevel bringer tallene er højest kritisabelt. Man får indtryk af, at det er partsjournalistik. Det er en tendens i medierne, at de har stillet sig på samme side, som de organisationer og borgergrupper, der ønsker at få et forbud mod omskæring,” siger han.

Ifølge Michael Böss sker denne tendens som konsekvens af, at Danmark er et dybt sekulariseret og individualistisk samfund.

”Vi lever i en tid, hvor der er en stadig svindende forståelse for behovet for at beskytte religiøse mindretals frihed til at leve efter deres egne skikke og historiske arv. Religiøse skikke og ritualer bliver i stigende grad set som udtryk for en utidssvarende mentalitet. Især i nutidens sekulære og liberale skandinaviske samfund bliver hensynet til individet desuden konsekvent sat over fællesskabet.”

TV 2 Nyhederne ønskede ikke at give interview hverken i går eller i mandags, men redaktionschef Daniel Østa skriver i en mail, at mediet har taget de nødvendige forbehold i forhold til dokumentationen for omfanget af komplikationer ved religiøse omskæringer. Og tilføjer, at de udover talmateriale fra Sundhedsdatastyrelsen har fået udsagn fra læger, der genkender billedet.

”Vi mener klart, at vi på baggrund af vores samlede research – både aktindsigten og samtaler med læger – kan estimere, at mindst 30 børn hvert år ender på hospitalet. Man kan ikke udlede dette tal af aktindsigten (hos Sundhedsdatastyrelsen, red.) alene. Flere læger vurderer, at tallene fra aktindsigten er meget lave i forhold til de oplevelser, de har på hospitalerne. Reelt er der tale om et stort mørketal på området, og derfor skriver vi også, at Sundhedsdatastyrelsen ikke kan sige noget om, hvorvidt der i samtlige disse tilfælde er tale om religiøse omskæringer. Men flere af de læger, som vi har talt med, oplyser at de udelukkende indberetter alvorlige komplikationer efter religiøs omskæring på den omtalte diagnosekode.”

Kristeligt Dagblad har uden held forsøgt at få TV 2 til at forholde sig til, at talmaterialet fra Sundhedsdatastyrelsen intet kan sige om omfanget eller graden af komplikationer ved religiøse omskæringer, ligesom talmaterialet er ubrugeligt i denne sammenhæng, uanset at TV 2 også har interviewet læger.

Rettet 25/11: Tidligere lød det i denne artikel, at Folketinget sidste uge havde førstebehandlet et lovforslag om forbud mod omskæring af drengebørn under 18. Det var retteligt et beslutningsforslag, der blev behandlet. Kristeligt Dagblad beklager fejlen.