Sommeren gemmer sig på dit loft

Mange af de dyr og insekter, vi normalt forbinder med sol og varme, ligger i øjeblikket i dvale på lofter og i udhuse

Nældens takvinge går i hi om vinteren. Her ses den dog, mens den ikke er i hi. --
Nældens takvinge går i hi om vinteren. Her ses den dog, mens den ikke er i hi. --. Foto: .

Måske vil nogle læsere helst være denne viden foruden. Men andre vil lune sig ved tanken om, at bunker af forårsbebudere for tiden ligger og forbereder sig på næste års sæson for sommerfugleflaksen, hvepsesummen og myggestik.

Kældre, lofter, udhuse og lader udgør de perfekte overvintringssteder for en række af de dyr og insekter, som bliver i det frostkolde nord i stedet for at drage sydpå. Det gælder for eksempel sommerfuglearterne dagpåfugleøje og nældens takvinge, som er Danmarks nationalsommerfugl.

Vinterdvalen er lidt af en satsning for sommerfuglen, for når den først er i gang, kan den ikke ophæves igen uden at koste dyret livet. For at overleve skal den derfor finde et tørt rum med ro og perfekt temperatur: cirka 0-5 grader. Kommer temperaturen op omkring 10 grader, kører sommerfuglens stofskifte for hurtigt, og den bruger for meget energi.

Det er svært at få øje på en sommerfugl i dvale, for de sidder bomstille på væggen eller under taget med vingerne klappet sammen, så man ikke kan se de smukke farver og mønstre. I stedet falder de i ét med grå-brune baggrunde. Her sidder de urørlige i mere end et halvt år - fra september til marts, hvor lys og varme langsomt vækker sommerfuglen.

kristine.korsgaard@k.dk