Til hjernen og hjertet: Årets bedste digitale fortællinger

Få overblik over de flotteste digitale satsninger fra både Kristeligt Dagblad og andre medier - udvalgt af avisens digitale redaktionschef

Fotos fra tre af Kristeligt Dagblads digitale fortællinger fra 2021 om hhv. corona, behandling af psykisk sygdom og kærlighed
Fotos fra tre af Kristeligt Dagblads digitale fortællinger fra 2021 om hhv. corona, behandling af psykisk sygdom og kærlighed. Foto: Sara Gro Vagtholm, Mikkel Møller Jørgensen, Simone Nilsson.

Er det nok at have et hoved for at være et menneske?

Det er de helt store eksistentielle spørgsmål, der fylder i de bedste digitale fortællinger fra Kristeligt Dagblads univers i år. 

Årets afslutning er som altid en god anledning til at kigge tilbage på højdepunkterne fra tiden, der er gået. I dette tilfælde med fokus på danske og udenlandske digitale fortællinger, der går i hjernen og hjertet, fordi nogen har gjort sig ekstra umage med både historiens indhold og den visuelle side. 

De helt nære menneskeskæbner med det skrevne ord i centrum og etiske, eksistentielle temaer som omdrejningspunkt er Kristeligt Dagblads hjørnesten.

Tre af slagsen står tilbage som særligt bemærkelsesværdige i 2021: 

Tegning af 19-årige Magnus, som kun kan bevæge sit ansigt
Tegning af 19-årige Magnus, som kun kan bevæge sit ansigt Foto: Morten Voigt
  1. Magnus er sit hoved
    19-årige Magnus' hoved intet fejler, mens kroppen stort set er ødelagt. Er hans liv værd at leve? Både tekst og visuelle greb tager os med helt ind i hovedet på den unge mand.
     
  2. Kirstens hjerne
    Journalisten brugte over et år på at rejse tværs over landet, ned i psykiatriens historie og langt ind i fremtiden for at finde svar på, hvorfor hendes farmors søster Kirsten døde som blot 24-årig. Hun kom tættere på, end hun havde forestillet sig… 
     
  3. Jeg håber, du bliver kørt ned af en bil - et kærlighedsbrev
    Historien er på én gang en personlig fortælling om et forlist parforhold og en undersøgelse af alle kærlighedens facetter. Artiklen er illustreret af journalisten selv - som havde så svært ved at finde ord i kapitel 6, at hun tegnede det i stedet. 

Menneskeskæbner

Kristeligt Dagblad er langt fra det eneste medie, som bruger kræfter på at formidle menneskeskæbner på en kreativ måde. Her er en stribe andre af årets mest bemærkelsesværdige: 

Foto fra Politikens fortælling: De digitale guldspindere
Foto fra Politikens fortælling: De digitale guldspindere Foto: Politiken

Corona

Coronakrisen fik igen i år mange medier til at tænke kreativt i den digitale formidling. Her er en række eksempler: 

Politik

Her er nogle eksempler på blomstrende digital formidling om årets store politiske begivenheder:

Foto fra VGs regeringskabale
Foto fra VGs regeringskabale Foto: VG

Klima, natur og miljø

Klimaforandringer og miljøproblemer er nogle af de emner, som har givet anledning til flest digitale fortællinger de seneste år. Igen i år er der mange gode eksempler:

Tegning fra NRK's fortælling om systemet, der svigter landets grise.
Tegning fra NRK's fortælling om systemet, der svigter landets grise. Foto: Silje Ensby, NRK

Andre bemærkelsesværdige historier

  • Human terrain (The Pudding) Overlegen datavisualisering af verdens befolkning. 
  • The year in pictures (The Nyt York Times) Virkelig stærke billeder fra det forgangne år.  
  • Finding the Big Bang (Los Angeles Times) Flot brug af animation til at vise, hvordan et teleskop gør os klogere på verdens begyndelse. 
  • En sugardaters dagbog (DR) Ved at zoome ind på dagbogsnotater, kommer vi helt tæt på en sugardaters kvaler. 
  • Tenement museum (The Washington Post) Stærk brug af fotogrammetri i denne fortælling om, hvordan millioner af amerikanere kan spore deres herkomst tilbage til lejemål som denne bygning.
  • I morgen er der også en dag (DR) Andreas Odbjerg skrev på kort tid et hit. Masser af overskud i fortællingen, hvor man selv kan lege lydmixer.
  • Husker du de her lyde? (Kristeligt Dagblad) Husker du lyden af Frøken Klokken, nummerskivetelefon og modem? Et stykke kulturhistorie forsvinder sammen med lyde.
Et mekanisk klokkespil på en elektrisk xylofon med stroferne fra folkevisen “Drømte mig en drøm i nat” er en af de lyde, der er væk.
Et mekanisk klokkespil på en elektrisk xylofon med stroferne fra folkevisen “Drømte mig en drøm i nat” er en af de lyde, der er væk. Foto: Sara Gro Vagtholm

Inspiration

Der er meget mere guld at finde på mediernes egne opsamlingssider. Dyk selv ned nogle i dem her: 

Mangler noget på listen? Send gerne tips til stinne@k.dk