Tog landmænd både protest og smitte med til byen?

Ifølge professor i mikrobiologi blev der set for stort på smittefaren, da græsrodsbevægelsen Oprør fra Landet i weekenden arrangerede demonstrationer i Aarhus og København. En virus holder ikke pause, fordi Grundloven er til debat, siger han

Over 2000 mennesker demonstrerede i lørdags imod regeringens ageren i minksagen, her i Rådhusparken i Aarhus. Endnu flere var mødt frem i København. Professor i mikrobiologi ved Syddansk Universitet er forundret over, at tusindvis af mennesker midt i en virus-pandemi kører tværs over landet. – Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix.
Over 2000 mennesker demonstrerede i lørdags imod regeringens ageren i minksagen, her i Rådhusparken i Aarhus. Endnu flere var mødt frem i København. Professor i mikrobiologi ved Syddansk Universitet er forundret over, at tusindvis af mennesker midt i en virus-pandemi kører tværs over landet. – Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix.

Lørdag kørte landmand Knud Jeppesen fra Sandvad ved Jelling til Aarhus for at stå i spidsen for den ene af dagens to store demonstrationer imod myndighedernes indblanding i landbrug, fiskeri og andre erhverv.

Den konkrete anledning var den seneste måneds kaotiske mink-sag, men bag dette lå en generel utilfredshed med myndighedernes indblanding, forklarer landmanden.

”Det lykkedes os at samle mellem 400 og 500 traktorer og over 2000 mennesker i Aarhus. I København var der 500-600 traktorer, 42 fiskerfartøjer og endnu flere mennesker. Over halvdelen af demonstranterne i Aarhus var byfolk, der støttede os, så jeg synes, det gik rigtig godt,” fortæller Knud Jeppesen, der er aktiv i bevægelsen Oprør fra Landet og medarrangør af begge demonstrationer.

Men tilfredsheden deles ikke af Hans Jørn Kolmos, professor i mikrobiologi ved Syddansk Universitet. Han er forundret over, at tusindvis af mennesker midt i en virus-pandemi kører tværs over landet. Nogle af dem med afgang fra særligt smitteramte områder, for at samles i store byer, mange af dem uden at holde afstand eller bære mundbind, og en del af dem råbende slagord, hvorved eventuel smitte også kunne tænkes at blive sendt på rejse ud af deres mund.

”Jeg mener, at der ved en sådan demonstration er en vis risiko for, at der bliver spredt smitte på samme måde, som vi har set ved andre begivenheder tidligere. For eksempel ved Black Lives Matter-demonstrationen i København i juni og ved en fest i Roskilde i august. Vi ved fra disse begivenheder, at hvis der bare er én til stede, som er superspreder, kan det føre til ganske mange smittede,” siger Hans Jørn Kolmos.

Ved den omtalte demonstration tilbragte 15.000 mennesker tre timer sammen i det indre København den 7. juni for at vise støtte til Black Lives Matter-bevægelsen i USA.

Efterfølgende var der dokumentation for, at 20 deltagere og to nære kontakter var smittet med covid-19. Begivenheden i Roskilde var en privat fødselsdagsfest med 68 deltagere, som i alt 45 smittetilfælde efterfølgende kunne føres tilbage til.

Ifølge Hans Jørn Kolmos er det umuligt at sætte præcise tal på smitterisikoen ved Oprør fra landet-aktionerne. Det er en fordel, at færre end 15.000 var til stede, og at alt foregik i fri luft.

Men han peger på, at den generelle mængde smitte i omløb lige nu er langt større, end den var i både juni og august.

”Folk kom fra mange egne, og der kan meget vel have været folk blandt demonstranterne, der er mink-ejere eller har været i kontakt med minkejere. Lige nu er smittetallene høje i Vestjylland, og der er ingen anden fornuftig grund til, at de skulle være det, end at det har med minkfarmene at gøre,” siger Hans Jørn Kolmos,

”Det bør være en fælles opgave for alle at bidrage til at holde smitten nede. Ikke mindst nu, hvor vinteren nærmer sig, og vi kan forvente, at smitten vil accelerere. Derfor synes jeg, det var et meget problematisk signal, arrangørerne og de deltagende politikere sendte ved denne begivenhed. Det bekymrer mig, at en debat om Grundloven trækker opmærksomheden væk fra smittefaren, for en virus holder ikke pause, mens vi diskuterer det her,” tilføjer professoren.

Knud Jeppesen siger hertil, at han ikke som arrangør kan tage ansvar for, hvorvidt demonstranterne overholder afstandskrav eller bærer mundbind. Det må hver enkelt demonstrant selv tage ansvar for, mener han.

”Jeg mener ikke, problemet har været så stort, som Kolmos gør det til. Hvis han kun har set demonstrationerne på tv-billeder, har det sikkert set ud, som om folk stod mere tæt, end de gjorde i virkeligheden,” siger Knud Jeppesen, der lægger vægt på, at arrangørerne havde opfordret alle de demonstranter, som var tæt sammen, til at bære mundbind og have håndsprit med i traktoren.

Selv bar han ikke mundbind, men han stod også oppe på scenen på afstand fra andre, siger han.

”Men jeg mener også, det er et problem i Danmark, at myndighederne blander sig i sådan noget. Det er den enkeltes ansvar, om man udsætter sig for risiko for at blive syg. Lærere underviser i skolen uden at bære mundbind, og på gågaden går folk tæt sammen, uden at der er krav om mundbind,” siger landmanden.

Oprør fra Landet har ifølge Knud Jeppesen ikke planer om flere aktioner.

Han forsvarer lørdagens demonstrationer med, at de tog trykket af en stor folkelig utilfredshed, som kunne have fået afløb på et mere problematisk tidspunkt og under mere problematiske former, hvis ikke omkring 1000 traktorer denne lørdag var kørt til byerne.

”Vi tog ansvar for det her, fordi det ulmede med idéer om at spærre motorveje eller køre døde mink ind på Rådhuspladsen. Vi valgte at køre vores traktorer ind på en lørdag for at genere den øvrige trafik mindst muligt. Vi kunne have blokeret det hele, hvis vi havde valgt en anden dag,” siger han.

Om de 1000 traktorer ud over vrede landmænd også bragte smitte ind til byerne, er det umuligt at måle sig frem til nu. Men det vil muligvis kunne aflæses i smittetallene i løbet af to uger.