Varmepumper kan skabe kold luft mellem naboer - og ødelægge lokalmiljøet

Med regeringens planer om at afskaffe brugen af naturgas, stiger salget af varmepumper. Men støj fra varmepumperne risikerer at ødelægge naboskab og lokalmiljø, siger eksperter

En konflikt over noget så håndgribeligt som en varmepumpe, kan hurtigt eskalerer - og skabe kolde luft, påpeger ekspert.
En konflikt over noget så håndgribeligt som en varmepumpe, kan hurtigt eskalerer - og skabe kolde luft, påpeger ekspert. Foto: Neil Webb/Ikon Images/Ritzau Scanpix.

Det kan føre til nabostridigheder, når der rundt om i landet installeres varmepumper som aldrig før. Det mærker man hos Videncentret Bolius, der modtager mange henvendelser fra bekymrede naboer, der lider under larm fra en varmepumpe på den anden side af hækken. Det fortæller Tue Patursson, fagekspert i byggeteknik og energi.

"Nabostriden opstår som regel først, når pumpen er sat op. De opdager det for sent og tænker, ‘åh nej, nu kan vi ikke sidde på vores terrasse om aftenen eller have vores soveværelsesvindue åbent," siger han og fortsætter:

"Mit indtryk er, at det primært er naboerne, der ender med at stå med balladen. Det hænger sammen med hvor på sin grund, man placerer varmepumpen. Langt de fleste sørger for, at have terrasse og have mod syd og vest. Når man så skal installere sin varmepumpe, får man den placeret mod nord eller øst, så den generer en selv mindst muligt. Problemet er bare, at naboen sjovt nok også har en syd- eller vestvendt terrasse, og så sidder varmepumpen pludselig der, hvor naboen opholder sig meget."

Naboskabet lider

Når en støjende varmepumpe sættes op på en husmur og forstyrrer husfreden på den anden side af skellet, er der to centrale ting på spil, siger Jesper Bastholm Munk, underviser og konfliktmægler hos Center for Konfliktløsning.

"Der er to vigtige værdier, når man taler om naboskab. Den ene er, at man opfatter sin grund som sit territorie. Det er en kraftig følelse af, at man skal have råderum over sit område. Og lyden er jo ligeglad med, at der er et skel ved en hæk eller et hegn. Den vandrer lige igennem. Og så er der det element, at man som naboer skal tage hensyn til hinanden. De kan begge komme under pres i en situation som denne, og så bliver det vanskeligt," siger han.

En konflikt mellem naboer, der tager udgangspunkt i noget så konkret som en varmepumpe, kan hurtigt vokse, siger Mia Priskorn, kandidat i antropologi og ekspert i konfliktmægling.

"Ting i et naboskab, der udefra kan ligne en lille detalje, kan opleves som et kæmpe problem for folk. Især fordi det ofte bliver symbol på en konflikt, der vokser sig større. Den ramte nabo vil synes, at der er noget galt med den nabo, der har sat pumpen op, og at han eller hun kun tænker på sig selv. Det kan der så handles på. Der kan snakkes eller råbes eller i grelle tilfælde laves chikane. Det sker i situationer, hvor man når så langt op af konflikttrappen, at det bliver personligt, og man pludseligt begynder at indblande en helt masse andet i striden. Men det hele starter ved den uretfærdighed, som den ene nabo føler på grund af den andens varmepumpe," fortæller hun.

Og kamppladsen i en nabostrid begrænses ikke altid til to husstande. Tværtimod kan et helt nærmiljø drages ind i konflikten.

"Man bliver vred, frustreret, ked af det og føler sig uretfærdigt behandlet. Når man har de følelser i spil, kan vi ofte som mennesker glemme at bruge vores rationelle tankegang, og så kommer vi til at handle på de følelser. På den måde opstår der en spiral, hvor man hele tiden eskalerer konflikten. Ofte ved at tale om hinanden og ikke med hinanden. Der bliver lavet alliancer i nabolaget og man begynder at skade hinanden med både ord og handlinger," siger Mia Priskorn.

Hun mener, at den kraftige stigning i salget af varmepumper også vil medføre en stigning i antallet af nabokonflikter.

"Det vil sandsynligvis medføre mange nabokonflikter, når antallet af varmepumper stiger. Meget tyder i øvrigt på, at antallet af nabostridigheder stiger generelt, og det vil jeg gå ud fra, at det også gør med disse varmepumper. Medmindre man gør noget smart og prøver at arbejde præventivt."

Nok er det vigtigt at passe godt på kloden, men nærmiljøet skal huskes, siger Jesper Bastholm Munk.

"Det kan godt være, at du får varme i huset, men relationen med naboen kan blive meget kold. Det respektfulde ligger i, at man både tager sig af sagen, altså varmepumpen, men også relationen til naboen. Man skal jo huske, at man skal pleje klodens klima, men det skal også være godt for klimaet mellem naboerne," siger han.

Dårlige pumper

Efter regeringens udmelding om, at man ønsker at afskaffe brugen af naturgas i Danmark, forventes salget af varmepumper at stige voldsomt, fortæller Tue Patursson.

"Man forventer, at ud af de 400.000 naturgasfyr, der skal erstattes, vil i hvert fald 120.000-150.000 blive varmepumper. Sidste år blev der installeret cirka 25.000, så dermed kan der blive tale om mere end en fire- til seksdobling indenfor ret kort tid," siger han.

Det betyder, at de bedste pumper hurtigt kan være udsolgt.

"De dårlige og mere støjende pumper vil blive udbredte, når salget stiger så meget, som det vil komme til. Der er nogen, der tager chancen, og siger: ‘vi køber den billige og håber, at det går.’ Så kommer larmen og problemerne, og der vil alt andet end lige også opstå flere sager om støjgener," siger Tue Patursson.