Kristeligt Dagblad mener: Sverige og Finland skal være velkomne i Nato-klubben

Nordisk Nato-udvidelse er nødvendig i lyset af Ukraine-krigen og vil også være godt nyt for Danmark

Arkivfoto. Soldater patruljerer på havnen i Visby på den svenske ø Gotland i Østersøen. Det svenske forsvar har øget beredskabet på øen i lyset af konflikten ved grænsen til Ukraine.
Arkivfoto. Soldater patruljerer på havnen i Visby på den svenske ø Gotland i Østersøen. Det svenske forsvar har øget beredskabet på øen i lyset af konflikten ved grænsen til Ukraine. Foto: TT News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix.

Nogle gange sker seismiske forandringer med en historisk hastighed. I slutningen af oktober sidste år var den finske præsident, Sauli Niinistö, på besøg hos Ruslands præsident, Vladimir Putin, i Kreml. Dengang havde den russiske optrapning ved grænsen til Ukraine stået på et stykke tid, men det tre timer lange møde handlede mere om pandemiens følger, skovbrande og Arktisk Råd, hvis man skal tro det officielle finske referat. Den russiske opmarchering ved grænsen fortsatte. Og allerede i sin nytårstale lagde præsident Niinistö med klar tale op til det paradigmeskift, som i denne uge kan føre til en finsk - og siden også svensk - ansøgning om medlemskab af Nato.

Nato gør klogt i at byde de to lande velkomne med åbne arme, som der er lagt op til.

Kerrin Linde

Udlandsredaktør

Det endelige farvel til svensk og finsk alliancefrihed ville for blot et halvt år siden have været utænkeligt, men er noget, som Putin kun kan takke sig selv for efter Ukraine-invasionen. Han afkrævede Nato en garanti om aldrig at optage Ukraine. Nu står to nordiske lande med et slagkraftigt militær til at komme med i forsvarsalliancen i lyntempo. Verden har forandret sig siden den 24. februar, og der er ikke noget at sige til, at et flertal af finnerne og svenskerne i dag også vil nyde godt af den fælles beskyttelse, som Nato-samarbejdet garanterer.

Med en grænse på over 1300 kilometer til Rusland har finnerne altid evnet at træffe hurtige beslutninger, som da man efter Sovjetunionens opløsning skyndte sig at søge om EU-medlemskab. Sverige og Finland fulgtes ad ind i EU i 1995, og det er kun logisk, at naboerne, der er hinandens nærmeste allierede, også går hånd i hånd ind i Nato.

Som den finske udenrigsminister Pekka Haavisto så rigtigt har sagt i parlamentet i Helsinki, så må man se kendsgerningerne i øjnene. De gamle sikkerhedsdoktriner holder ikke længere. I Finland har det hidtil handlet om ikke at tirre den russiske bjørn og om at fremme afspænding. I Sverige har det også handlet om afspænding og om at stå vagt om arven fra Olof Palme. Men sikkerhedspolitik trumfer i dag denne moralsk funderede udenrigspolitik.

Nato gør klogt i at byde de to lande velkomne med åbne arme, som der er lagt op til. Det er godt for den fællesnordiske stemme i Nato, at Danmark, Island og Norge får deres nærmeste naboer med, og med deres udsatte geografiske placering i Østersøen gavner det hele Nordens og Europas sikkerhed, at vi alle er i samme båd og kan beskytte hinanden.

Reelt vil der være tale om en formalisering af et de facto-medlemskab, som allerede har stået på længe. Neutraliteten opgav de to lande med EU-medlemskabet.

En nordisk Nato-udvidelse vil utvivlsomt blive opfattet som en provokation af Rusland, men det nytter ikke at blive paralyseret af frygten for, hvor Putins røde linjer måtte gå. Som den finske præsident så rigtigt sagde det i sin nytårstale, er det alene op til finnerne - og svenskerne, kunne man tilføje - selv at bestemme, hvilken militær alliance de vil tilhøre.

Dette er en leder. Lederen er udtryk for Kristeligt Dagblads holdning og skrives på skift af avisens redaktører.