Unge homoseksuelle står frem

Homoseksuelle er blevet betydeligt yngre, når de springer ud. Rollemodeller i medierne har sammen med internetkulturen gjort det lettere derfor er skoleelever i 9. og 10. klasse, der springer åbent ud, ikke længere et særsyn

Flere og flere teenagere springer ud som homoseksuelle og lader sig ikke skræmme af at være et seksuelt mindretal.
Flere og flere teenagere springer ud som homoseksuelle og lader sig ikke skræmme af at være et seksuelt mindretal. Modelfoto: colourbox.com

Det er kompliceret nok bare at være teenager og skulle navigere i hormonernes nye kaos, skulle man mene. Men unge homoseksuelle lader sig ikke skræmme af at være et seksuelt mindretal. Faktisk står de i stigende grad åbent frem, og de er blevet betydeligt yngre, når de gør det.

LÆS OGSÅ: Jeg har vidst det gennem en stor del af mit liv

LGBT, Landsforeningen for Bøsser, Lesbiske, Biseksuelle og Transpersoner, oplever en markant stigning af unge helt ned til 14-15 år til deres introduktionsmøder i København for unge, der lige er sprunget ud.

Før i tiden var normen, at man sprang ud efter gymnasiet eller i begyndelsen af 20erne. Sådan er det ikke mere, og især de sidste to år er det accelereret. Sarah fra X Factor, der stod åbent frem som lesbisk, har klart haft en frigørende effekt på især unge piger. Hun er et godt eksempel på den stigende medieomtale af homoseksualitet, som vi ser, og som uden tvivl gør det lettere for andre unge at springe ud, siger Mads Hvid, ungdomspolitisk talsperson i LGBT Ungdom.

Muligvis er København dog lidt af et fristed. Særligt i Udkantsdanmark er der stadig en udpræget heteroseksuel norm, mener både Mads Hvid og Jeppe Hald, projektmedarbejder og koordinator for organisationen Sex & Samfunds Sexlinien for Unge.

Ifølge Sex & Samfund udgør homo- eller biseksuelle under fem procent af en generation. Der findes ingen tal i Danmark, som viser unges alder, når de springer ud. Organisationen genkender dog tendensen til en tidligere åbenhed. I især deres brevkasse, som årligt modtager knap 10.000 breve, henvender mange ganske unge sig med deres tvivl.

Mange henvender sig, når de skal erkende, at de måske ikke er heteroseksuelle. De har typisk forelsket sig i deres bedste ven eller veninde eller i en fra klassen. Skal jeg sige det? Hvad skal jeg stille op? Tvivlen er del af den erkendelsesproces og hårde læreproces, som de unge går igennem. At være homoseksuel kræver jo, at man reflekterer omkring sig selv, og hvad man står for. En del unge spørger også konkret til, hvordan man har sex med sit eget køn, fortæller Jeppe Hald.

Ifølge ham er den afgørende forskel i dag synlighed og en frisættende internetkultur.

Profiler og datingsider på nettet har gjort det nemmere og mere diskret at finde hinanden. Der er kommet flere rollemodeller og en større synlighed i medierne som for eksempel i tv-programmerne Paradise Hotel, Robinson eller Dagens Mand i TV 2. Når man føler sig isoleret, har man det jo med at holde sig for sig selv, siger Jeppe Hald.

En rundringning til syv af landets efterskoler viser, at seks af skolerne i løbet af de sidste par år har mødt homoseksuelle elever, der står åbent frem. De unge bliver generelt velvilligt mødt og accepteret af deres kammerater, meldes der.

I sine otte år som lærer på Langelands Efterskole har Jeanette Rathe stort set hvert år oplevet, at der var bi- og homoseksuelle elever i især 10. klasserne. Men selvom homoseksuelle drenge på skolen går i bad med andre drenge, eller lesbiske piger sover sammen med andre piger, har hun ikke oplevet mobning eller udelukkelse af homoseksuelle elever.

På Langelands Efterskole har man som en af de få efterskoler i landet valgt ikke at forbyde sex på skolen, men derimod oplyse og italesætte. Også homoseksualitet er på dagsordenen, fortæller Jeanette Rathe.

Vi oplever, at de fleste elever er meget bevidste, fordomsfri og åbne omkring sex og seksualitet. Vi har forbløffende få problemer. Selvom vi ikke har nogen regler omkring sex, lærer vi dem at vise hensyn og respektere hinanden, siger Jeanette Rathe.