Her er billederne fra de første gudstjenester

Kristi himmelfartsdag er i år lig med kirkernes første gudstjenester i mere end to måneder. Men de var ikke som vanligt på grund af afstandskrav, manglende nadver og begrænsninger ved salmesang

Kristi himmelfartsdag blev der i mange af landets kirker igen holdt gudstjeneste efter to måneders pause. Her er det Frederiksberg Kirke ved København, hvor Lars Gustav Lindhardt forestod gudstjenesten.
Kristi himmelfartsdag blev der i mange af landets kirker igen holdt gudstjeneste efter to måneders pause. Her er det Frederiksberg Kirke ved København, hvor Lars Gustav Lindhardt forestod gudstjenesten. . Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix.

Der blev sunget, prædiket og bedt. Kristi himmelfartsdag var der igen gudstjenester efter to måneders ufrivillig pause.

Kirkedørene blev Kristi himmelfartsdag igen åbnet i Assing ved Herning.
Kirkedørene blev Kristi himmelfartsdag igen åbnet i Assing ved Herning. Foto: Astrid Dalum/Ritzau Scanpix.

I Assing Kirke ved Herning, hvor Klaus Buch Møberg er sognepræst, var der plads til 40 personer, hvis regeringens retningslinjer skulle følges. Det medførte også en risiko for, at kirken måtte afvise kirkegængere til dens første gudstjeneste i lang tid. Gudstjenesten var uden nadver, og kirkegængerne skulle holde to meters afstand, da der var salmesang. Hele gudstjenesten blev filmet og lagt op på kirkens Facebook-side.

I Assing Sogn var der gudstjeneste med Klaus Buch Møberg Kristi himmelfartsdag.
I Assing Sogn var der gudstjeneste med Klaus Buch Møberg Kristi himmelfartsdag. Foto: Astrid Dalum/Ritzau Scanpix.

I Frederiksberg Kirke i København blev dørene også åbnet til højmesse. Der var plads til 70 personer, da kirken havde prioriteret, at der skulle synges. Der blev dog ikke uddelt salmebøger, men i stedet salmeblade, så smittefaren var mindre, ligesom kirkekængerne sad med god plads mellem sig. Altergang var heller ikke på programmet under gudstjenesten med med sognepræst Lars Gustav Lindhardt.

I Frederiksberg Kirke blev kirkegængerne mødt af håndsprit, inden de trådte ind i kirkerummet.
I Frederiksberg Kirke blev kirkegængerne mødt af håndsprit, inden de trådte ind i kirkerummet. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

På Bornholm var der også gudstjenester. En af kirkerne, der var genåbnet, var Vestermarie Kirke ved Rønne, hvor Laura Cæcilie Engell Jessen er sognepræst. Her var det besluttet at vente med nadver på trods af, at der er særlige retningslinjer for den.

Laura Cæcilie Engell Jessen er sognepræst i Vestermarie Kirke på Bornholm.
Laura Cæcilie Engell Jessen er sognepræst i Vestermarie Kirke på Bornholm. Foto: Pelle Rink/Ritzau Scanpix
Vestermarie Kirke på Bornholm.
Vestermarie Kirke på Bornholm. Foto: Pelle Rink/Ritzau Scanpix.

Nedenfor forsvinder en enkelt kirkegænger ind i Grundtvigskirken i København. Der var ikke kø for at komme ind, og der kunne have været mange flere i det store kirkerum, selvom folk sad med stor afstand.

Grundtvigskirken i København.
Grundtvigskirken i København. Foto: Anders Ellebæk Madsen

Tagensbo Kirke i Københavns Nordvestkvarter bød også ind til gudstjeneste Kristi himmelfartsdag. Sognepræst Mads Graves Pedersen tog imod kirkegængerne ude foran kirken, hvor der i dagens anledning var sat tape op med ordene ”hold afstand”. Indenfor blev der også holdt afstand mellem de fremmødte, og salmebøgerne var blevet skiftet ud med salmeblade.

Privatfoto.
Privatfoto.