Her er de religiøse grupper i Sri Lanka

Buddhismen er den mest udbredte religion i Sri Lanka, hvor et blodigt terrorangreb i weekenden var målrettet det kristne mindretal og øens turister

En srilankansk familie lægger blomster på en grav tre dage efter, at terrorangreb dræbte over 350 mennesker i påsken. Foto: Ritzau Scanpix
En srilankansk familie lægger blomster på en grav tre dage efter, at terrorangreb dræbte over 350 mennesker i påsken. Foto: Ritzau Scanpix.

Sri Lanka er i undtagelsestilstand efter, at et koordineret angreb på flere kristne kirker og luksushoteller i weekenden kostede over 300 mennesker livet.

Landet har tidligere oplevet urolige og blodige tider, men siden den 26 år lange borgerkrig mellem tamilske separatister og regeringsstyrker blev afsluttet i 2009, har der været relativt fredeligt. Dengang var det den blandede religiøse befolkningsgruppe tamilernes ønske om at blive en selvstændig stat, der udløste konflikten, men i påsken blev den kristne befolkning ramt.

Sikkerheden er nu blevet skærpet over alt i Sri Lanka, som har omkring 22 millioner indbyggere.

Buddhister


Omkring 70 procent af landets befolkning bekender sig til buddhismen. Ifølge landets forfatning er der religionsfrihed i Sri Lanka, men buddhismen spiller alligevel en særlig rolle. Ikke mindst politisk. Staten har tætte bånd til den buddhistiske munkeorden, og munke har ofte været involveret i partipolitik og med til at træffe vigtige beslutninger i landet. Buddhismen kom fra Indien til Sri Lanka i 200-tallet f.Kr. og de singalesiske buddhister (største gruppe i Sri Lanka, som udgør omkring 75 procent af befolkningen) tilhører theravadaskolen, som er den ældste af buddhismens tre hovedretninger.

Hinduer
Den største religiøse minoritet er hinduerne, der udgør omkring 12 procent af befolkningen og langt størstedelen af det tamilske mindretal. Hinduismen har en lang tradition i Sri Lanka, og religionen er den ældste i området.

Kristne
Omkring seks procent af befolkningen tilhører det kristne mindretal ifølge Ritzau. Hovedparten af dem er katolikker. Den kristne befolkning spænder bredt, hvad angår etniske grupper, og der findes både kristne singalesere og tamilere. Ifølge magasinet

The New Yorker kan det også være en del af grunden til, at det kristne mindretal ikke tidligere har spillet en central rolle i landets konflikter. De kristne har ikke skabt grund for mistænkelighed som tamilerne og muslimerne med deres ønske om at styre landet i en ny retning.

Muslimer
Muslimerne udgør omkring 9,7 procent af befolkningen og har siden de tidlige halvfemsere været ofre for flere religiøse og etniske konflikter. Under borgerkrigen blev de muslimske samfund forfulgt af tamilerne, og senere har singalesiske buddhister opfordret til at brænde muslimske forretninger ned og angribe moskeer. Samtidig har der siden halvfemserne også været vedholdende rygter om, at en del af det muslimske miljø er blevet mere konservativt og radikaliseret.

Kilder: Religion.dk, Den Store Danske, The New Yorker, Ritzau