I kølvandet på coronakrisen lurer en ny trussel, der giver Italien hovedbrud

Mens Italien kæmper en indædt kamp for at holde antallet af coronadødsfald nede, stiger frygten for, at der opstår social uro i den fattige del af landet mod syd. Social nød kan udvikle sig til vold, advarer Palermos borgmester

At undgå uro i Syditalien er ifølge italienske embedsmænd i øjeblikket regeringens vigtigste prioritet.
At undgå uro i Syditalien er ifølge italienske embedsmænd i øjeblikket regeringens vigtigste prioritet. . Foto: Ciro De Luca/Reuters/Ritzau Scanpix.

Midt i elendigheden modtog italienerne mandag en nyhed, der gav det land i verden, som er hårdest ramt af corona, grund til forsigtig optimisme: Myndighederne havde registreret det laveste antal nye smittetilfælde på et døgn siden 17. marts.

I forlængelse heraf udtalte Mike Ryan, der er leder af Verdenssundhedsorganisationen, WHO's, ”Health Emergencies Programme”, at det er organisationens ”inderlige håb”, at Italien og Spanien nærmer sig toppen af epidemien, og at de europæiske nedlukninger begynder at bære frugt.

I skyggen af den gode nyhed lurer imidlertid en anden trussel, som giver dybe panderynker hos den italienske regering: At det økonomisk tilbagestående Syditalien i kølvandet på coronakrisen kan forvandle sig til en eksplosiv krudttønde. En trussel, der ikke er blevet mindre af, at sundhedminister Roberto Speranza mandag annoncerede, at nedlukningen af landet fortsætter indtil i hvert fald påske.

Flere italienske medier kan ifølge nyhedsbureauet AFP berette om, at bevæbnede politibetjente allerede bevogter supermarkederne i Palermo på Sicilien, fordi flere kunder nægter at betale for deres varer. Ligeledes er der eksempler på, at der på sociale medier opfordres til plyndringer af butikker. Situationen er heller ikke blevet mindre alvorlig af, at rederiet Tirrenia, der sejler vitale forsyninger som mad og medicin til øen, har valgt at stoppe færgeoverfarten på grund af økonomiske vanskeligheder.

22-årige Alice Farina, der er født og opvokset i Palermo, siger til Kristeligt Dagblad, at ”folk er desperate”. Hun fortæller også en lignende historie om en mand, der for nylig opfordrede folk til røve byens supermarkeder gennem en kæde-sms.

Situationens alvor understreges af, at det ikke længere kun er kriminelle, der reagerer med vold, siger Alice Farina. Nej, det er helt almindelige familiefædre, som er begyndt at ty til desperate metoder, fordi de ikke kan brødføde deres familier.

”Mange mennesker har mistet deres levebrød fra den ene dag til den anden,” siger hun og tilføjer, at Palermo længe været præget af fattigdom og vold, men at coronaudbruddet har gjort ondt værre.

Udviklingen har nu fået Palermos borgmester til at råbe vagt i gevær.

”Vi er nødt til at handle hurtigt, mere end hurtigt. Social nød kan udvikle sig til vold,” siger Leoluca Orlando til den italienske avis La Stampa ifølge Bloomberg.

At undgå uro i Syditalien er ifølge italienske embedsmænd i øjeblikket regeringens vigtigste prioritet. Udover nye hjælpepakker til hele landet arbejder premierminister Giuseppe Conte specifikt på målrettet hjælp til Syditalien, som allerede har modtaget, hvad der svarer til knap 35 milliarder kroner.

Giuseppe Provenzano, minister for den sydlige del af landet, siger, at hjælpen også skal tilgodese folk, der er beskæftiget i den såkaldte ”sorte økonomi” (den ikke-deklarerede del af økonomien, som unddrager sig beskatning). Det drejer sig om 3,7 millioner italienere – hovedsageligt syditalienere – som vil blive ramt særlig hårdt, da de ikke har adgang til eksempelvis dagpenge.

Rationalet er, at hvis man ikke også støtter folk i disse erhverv, vil organiserede kriminelle grupperinger træde til med hjælp og udfylde det tomrum, som staten har efterladt.

Italienske eksperter vurderer, at 65 procent af de små- og mellemstore virksomheder er i fare for at gå konkurs under coronakrisen. Og det er sød musik i ørene på mafiaen, der med åger og afpresning kan tjene penge på de skrantende virksomheder.

”Mafien ved, hvad du vil have, og hvad du behøver, og den vil give dig det – på dens egne betingelser,” siger Roberto Saviano, forfatter til flere bøger om mafiaen, til dagbladet Repubblica ifølge AFP.