Bertel Haarder kalder kirkeministeren i samråd efter debat om langsom betjening af sogne

Flere partier vil have Ane Halsboe-Jørgensen til at redegøre for sagsbehandlingstiderne i Kirkeministeriet. Nu blander en tidligere kirkeminister sig i sagen

Bertel Haarder kalder kirkeministeren i samråd efter debat om langsom betjening af sogne
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix, Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Den forhenværende kirkeminister Bertel Haarder (V) har sammen med Venstres kirkeordfører Louise Schack Elholm kaldt den socialdemokratiske kirke- og kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen i samråd.

Her vil de borgerlige oppositionspolitikere have ministeren til at svare på, om hun har tænkt sig at gøre noget ved problemet med de lange sagsbehandlingstider, som Kristeligt Dagblad har beskrevet i en række artikler den seneste uge. Sager, som viser, at menighedsråd og provstier ofte venter måneder og år på at få godkendt samarbejdsaftaler til stor frustration for de involverede parter.

Denne artikel er en del af denne serie:
Kirkeministeriets lange sagsbehandlingstider

Bertel Haarder har selv været kirkeminister ad to omgange. Senest i 2015-2016, hvor han lavede en kampagne med sloganet “bort med kirkebøvlet, Bertel” med det formål at fjerne noget af det bureaukrati, som også dengang syntes at være en problemstilling i folkekirken.

Men den kampagne lader ikke til at have haft et langt efterliv, konstaterer Bertel Haarder i dag.

“Målet med kampagnen var, at man skulle ansøge ministeriet om færre tilladelser. At nu skulle vi tage skeen i den anden hånd og afbureaukratisere Kirkeministeriet. Men jeg kan se, at der absolut ikke er sket noget siden, og derfor har jeg været med til at indkalde ministeren til et samråd. Vi vil forlange, at ministeren gør alvor af al den snak om afbureaukratisering og give større magt til sogne og provstiudvalg,” siger Bertel Haarder.

Departementschef i Kirkeministeriet Christian Dons Christensen har over for Kristeligt Dagblad forklaret, at der lige nu er problemer med lange sagsbehandlingstider i visse typer af sager, men at det overvejende skyldes coronapandemien, der har lagt stort beslag på Kirkeministeriets begrænsede antal af juridiske sagsbehandlere.

Men den forklaring forstår Bertel Haarder ikke.

“Jeg havde kunnet forstå forklaringen, hvis det nu var sådan, at Kirkeministeriet havde håndteret coronanedlukningen helt perfekt. Men det synes jeg mildest talt ikke, det har. Se bare på debatten sidste sommer, hvor der var begrænsninger på antallet af deltagere ved begravelser, mens man kunne fylde stadion til fodboldkampe. Hvor var Kirkeministeriet og den daværende minister da? Det synes jeg ikke var imponerende,” siger Bertel Haarder.

Hvad vil I i Venstre så pege på som løsning på problemet med lange sagsbehandlingstider?

“Løsningen er, at ministeren og departementschefen samler alle disse eksempler sammen og tænker igennem, hvad der skal ændres i cirkulærer og love og bekendtgørelser, så færre skal søge om tilladelse i ministeriet, før de går i gang med et projekt. Det er sådan, man gør den slags,” siger Bertel Haarder.

Det kommer ikke bag på professor i systematisk teologi ved Aarhus Universitet Peter Lodberg, at Bertel Haarder blander sig i debatten, selvom den tidligere kirkeminister ikke er Venstres kirkeordfører. Afbureaukratisering og decentralisering er og bliver mærkesager for den erfarne politiker, som efterhånden har fået en status af “politisk vismand" blandt nogle, når det gælder gælder politiske spørgsmål dannelse, uddannelse og folkekirken, og derfor taler han med en vis vægt, vurderer Peter Lodberg.

“Bertel Haarder har grundlæggende den holdning, at der skal mere frihed til, at sogne og provstier i højere grad skal have ret til mere selvbestemmelse. Så det ikke handler om, at det hele skal styres centralt, men at man har tillid til, at de også lokalt kan styre. Og her er en anledning til at gøre det synspunkt gældende,” siger Peter Lodberg.

Der er foreløbigt ikke afsat en præcis dato for samrådet, men det forventes at finde sted i april.

Kristeligt Dagblad har siden i fredags prøvet at få en kommentar fra kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen. Det har endnu ikke været muligt.