Coronakrav i kirker kritiseres, men intet sker. Skal kirkerne ty til civil ulydighed?

Kirkeminister Joy Mogensen (S) har afvist at fjerne coronarestriktionerne i landets kirker foreløbig, og det får flere til at opfordre kirkerne til civil ulydighed. Situationen er politisk livsfarlig og undergravende for tilliden, mener tidligere kirkeminister

Nogle præster fortæller, at de er begyndt at se bort fra anbefalingerne om eksempelvis afstand og alene overholde det lovbestemte arealkrav.
Nogle præster fortæller, at de er begyndt at se bort fra anbefalingerne om eksempelvis afstand og alene overholde det lovbestemte arealkrav. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix.

”Jeg tror, at flere og flere går med tanker om at opfordre biskopper, menighedsråd og præster til at begå civil ulydighed.”

Sådan skrev Kristeligt Dagblad-læseren Erik Maul fra Bording på debatsiden her i avisen i går som kommentar til, at der stadig gælder coronarestriktioner i landets kirker, mens de ophæves andre steder. På det seneste har både sundhedseksperter, oppositionspolitikere, biskopper og præster ytret kritik af restriktionerne, der blandt andet indebærer et lovbestemt arealkrav og en række anbefalinger, blandt andet om afstand. Men selvom kirkeminister Joy Mogensen (S) har udtalt til Kristeligt Dagblad, at restriktionerne ”ingen mening giver”, er hun og regeringen ikke klar til at fjerne dem foreløbig.

Det er Erik Maul ikke den eneste, der er frustreret over. På sociale medier støder man på lignenede udsagn i både kommentarspor og grupper. Et eksempel er en Facebook-gruppe for danske katolikker, hvor en bruger ved navn Hans Pedersen skriver:

”Er det ikke snart tid til lidt civil ulydighed? (...) Det er selvfølgelig ikke smart som kirke at overtræde loven. Men noget skal der gøres. Situationen er ikke holdbar så meget som én dag endnu.” I Haslev mener næstformanden for menighedsrådet, Niels Jørgen Hansen, også, at tiden er kommet til ”at lade den sunde fornuft råde” og åbne dørene ved først og fremmest de kirkelige handlinger som begravelser og bryllupper.

”Jeg synes, at præsterne skal handle, og så skal vi som menighedsråd bakke op. Egentlig synes jeg, at vi skal give kirke- og statsministeren to døgn til at ændre reglerne, ligesom vi i kirkerne inden jul fik meget kort tid til at forholde os til nye restriktioner. Man burde sige, at hvis de ikke handler, så handler vi selv,” siger Niels Jørgen Frederiksen, der hverken frygter sundhedsmæssige eller juridiske konsekvenser ved at åbne kirkerne mere.

”Jeg synes på ingen måde, at alting skal åbnes op nu, eller at vi skal have kirkerne fyldt. Men præsterne skal kunne vurdere ud fra almindelig sund fornuft, om der kan være flere til for eksempel bisættelser, end arealkravet nu tillader. Sund fornuft og ansvarlighed kan sagtens kombineres med at lukke flere ind til bisættelser og bryllupper. Vi kan sagtens tage et ansvar, vi behøver ikke vente på en minister,” siger Niels Jørgen Frederiksen og tilføjer, at han udtaler sig på egne og ikke sit råds vegne.

Sognepræst i Skagen Kristian Ditlev Jensen er også kritisk over for de nuværende restriktioner, som han mener er et udtryk for, at politikerne ”ikke bryder sig om religion og finkultur”. Her i den berømte uge 29 koger feriebyen af fest, og det gør det endnu mere frustrerende at skulle afvise folk ved kirkedøren, fortæller han. Men selvom der for nylig var en kirkegænger, der spurgte Kristian Ditlev Jensen, om ikke det var på tide at gøre oprør, er han ikke klar til at begå civil ulydighed.

”Problemet er, at vi præster er embedsmænd, så jeg risikerer at blive fyret. Men jeg skal lige love for, at jeg har lyst,” siger Kristian Ditlev Jensen, der dog tilføjer, at han vil ”følge med i, hvad der sker”.

”Jeg tænker da på, hvad der ville ske, hvis mange kirker gjorde det. Hvad ville man for eksempel gøre ved det, hvis der nu var 200 kirker, der sagde ’nu kan det være nok’ og slog dørene op?”

Kristeligt Dagblad har kontaktet flere af de præster, der har ytret kritik af coronarestriktionerne i kirkerne, men ligesom Kristian Ditlev Jensen har de ikke tænkt sig at ty til civil ulydighed endnu. Nogle fortæller dog, at de er begyndt at se bort fra anbefalingerne om eksempelvis afstand og alene overholde det lovbestemte arealkrav. Det er da også den mest farbare vej, mener Søren Abildgaard, formand for Landsforeningen af Menighedsråd.

”Jeg hører og deler også frustrationen, men før vi begynder at tale om civil ulydighed, synes jeg, vi skal udnytte alle de muligheder, vi rent faktisk har. Man kan skelne mellem krav og anbefalinger, og der kan holdes gudstjenester udendørs,” siger han.

En anden kritiker af de nuværende coronarestriktioner i kirkerne, tidligere kirkeminister Mette Bock, synes heller ikke, civil ulydighed er en god idé. I hvert fald ikke i større omfang.

”Men der er et begreb inden for kirkelivet, som hedder skønsomhed. Det er sådan et dejligt ord. Civil ulydighed i større omfang vil jeg virkelig ikke opfordre til. Men den skønsomhed, som den enkelte vurderer er nødvendig i en særlig situation, kan jeg ikke have ondt af,” siger hun og tilføjer, at hun ikke har noget imod, at man anvender den skønsomhed.

”Man kan jo ikke fortænke folk i, at de overhovedet ikke kan forstå logikken i, at man kan sidde på fodboldlægterne og råbe og skrige, men ikke som sørgende familie i en kirke. Det er bogstaveligt talt meningsløst.”

Desuden mener Mette Bock, at politikerne må tage protesterne fra kirken dybt alvorligt.

”Det er politisk livsfarligt, når der er så stor afstand mellem det, der opfattes som rimeligt, og restriktionerne, så folk tænker, at det er for langt ude og derfor begår civil ulydighed. Så undergraver vi sådan set den tillid, der er forudsætningen for, at man kan have et demokrati. Og det duer jo ikke,” siger hun.

Ikke alle mener dog, at de nuværende restriktioner i kirken er meningsløse. Poul Joachim Stender, der er præst i Kirke Saaby-Kisserup Pastorat på Midtsjælland, har tillid til, at der er en grund til, at de skal følges lidt endnu.

”Jeg har det lidt med det, som når jeg er ude at flyve. Jeg læner mig tilbage og regner med, at piloten har styr på det. Vi skal stadig sikre, at smitten ikke breder sig, og jeg synes, det er helt fint, at man har valgt at åbne de steder, som holder samfundsøkonomien i gang,” siger sognepræsten.