Kunstner rasende over menighedsråds beslutning: ”Det er lige før, jeg overvejer, om jeg skal gå ind i kirken og rive mine malerier ned”

Det svarer til Asger Jorn-maleriet, der blev malet over, lyder det fra kunstmaleren Thomas Kluge, efter menighedsrådet i Sct. Peders Kirke for nyligt har besluttet at lægge en guldkant om to af hans malerier. Vi følger den oprindelige aftale, understreger rådet

Thomas Kluge har tidligere sagt, at han vil sagsøge menighedsrådet, hvis det hænger billederne op med en guldramme. Derfor er han nu i gang med at diskutere med sin advokat og Billedkunstnernes Forbund, hvordan de griber sagen an.
Thomas Kluge har tidligere sagt, at han vil sagsøge menighedsrådet, hvis det hænger billederne op med en guldramme. Derfor er han nu i gang med at diskutere med sin advokat og Billedkunstnernes Forbund, hvordan de griber sagen an. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix.

Den kendte kunstmaler Thomas Kluge er rasende.

”Det er lige før, jeg overvejer, om jeg skal gå ind i kirken og rive mine malerier ned,” siger han.

Den kontante udmelding kommer efter en ny udvikling i en af de mest ophedede konfliktsager om kirkekunst længe. Her er Thomas Kluge og menighedsrådet i Sct. Peders Kirke i Næstved kommet på kant med hinanden om to store malerier, menighedsrådet har bestilt til kirkens orgellåger. Malerierne skulle have været indviet i kirken sidste sommer, men indvielsen blev med kort varsel aflyst.

Problemet er, at menighedsrådet vil beklæde billedets kant med bladguld, hvilket Thomas Kluge modsætter sig. Sagen har ligget stille siden sommer, men ved et møde den 10. maj har menighedsrådet besluttet, at det fastholder, at der skal guld på malerierne. Det fremgår af mødereferatet, hvor begrundelsen lyder:

”Ved aflevering af låger for bemaling i november 2020 accepterede kunstneren, at det var en forudsætning, at de øverste stålkanter på de indvendige sider af lågerne skulle bladguldbelægges for at undgå genskin.”

Thomas Kluge mener modsat, at menighedsrådet har lovet ham, at der aldrig kommer guld omkring hans billede.

”Der er en kommunikation mellem de to billeder. Det ødelægger hele teologien i maleriet, hvis Maria bliver spærret inde i en ramme,” siger Thomas Kluge.
”Der er en kommunikation mellem de to billeder. Det ødelægger hele teologien i maleriet, hvis Maria bliver spærret inde i en ramme,” siger Thomas Kluge. Foto: Thomas Kluge

”Det er en forbrydelse imod mit værk, hvis de maler guldrammer oven på malerierne. Det svarer til den nylige sag om et Asger Jorn-maleri, der bliver malet over,” siger han og forklarer, at hans maleri er malet helt ud til kanten, og at en guldkant derfor vil overlappe selve maleriet.

Ifølge Thomas Kluge vil en guldramme få farvenuancerne og kontrasterne i maleriet til at fremstå anderledes. Derudover går en ramme imod grundtanken i billederne, der handler om Mariæ bebudelse.

”Der er en kommunikation mellem de to billeder. Det ødelægger hele teologien i maleriet, hvis Maria bliver spærret inde i en ramme,” siger han.

Thomas Kluge har tidligere sagt, at han vil sagsøge menighedsrådet, hvis det hænger billederne op med en guldramme. Derfor er han nu i gang med at diskutere med sin advokat og Billedkunstnernes Forbund, hvordan de griber sagen an.

Konfliktsagen har også været forbi provstens skrivebord. Egentlig ligger Sct. Peders Kirke i Næstved Provsti, men her er det Thomas Kluges kone, Anna Helleberg Kluge, der er provst. Derfor er det i stedet naboprovsten Lars Poulsen, der har taget sig af sagen. Han siger, at hans opgave har været at presse på for at få menighedsrådet til at træffe en beslutning, så sagen ikke trak i langdrag. Da det ikke lykkedes, gav han til sidst op og overdrog sagen til Roskilde Stift. Lars Poulsen har ikke nogen holdning til, om det er en god idé at sætte guldkanter på, men glæder sig dog over, at menighedsrådet langt om længe har truffet en beslutning om billedernes skæbne.

I Roskilde Stift betragter man trods menighedsrådets beslutning stadig sagen som ”igangværende” og ønsker ikke at udtale sig, ”før den er afgjort og parterne i sagen har fået besked”.

Her ses et close up-foto af et af de to omtalte malerier, som kan ses i Sct. Peders Kirke.
Her ses et close up-foto af et af de to omtalte malerier, som kan ses i Sct. Peders Kirke. Foto: Thomas Kluge

I går eftermiddags var det ikke muligt at få kontakt til menighedsrådets formand for at få uddybet, hvorfor det vil sætte en guldramme om malerierne.

Menighedsrådet kan dog få problemer med ophavsretsloven, hvis det vælger at ændre på billedet imod kunstnerens vilje, lyder det fra advokat Peter Schønning, der har udgivet adskillige bøger om ophavsret.

"Selvom menighedsrådet har betalt for malerierne, har kunstneren stadig nogle rettigheder over kunstværket. Man må for eksempel ikke ændre et kunstværk på en måde, som er ødelæggende for det. Hvis det kommer til en retssag, er det rettens opgave at vurdere, om ændringerne objektivt set er ødelæggende. Det er med andre ord ikke nok, at det kun er kunstneren, der mener noget er ødelæggende. Uden at kende til den konkrete sag vil jeg sige, at der i al almindelighed ikke skal særlig meget til for, at der er tale om en sådan krænkelse," siger han.