På med læderjakken og fuld fart frem: Konfirmander dyrker alternative køretøjer

En solskinsdag i Sønderjylland trak en konfirmand motorcykeltøj ud over sin hvide kjole. Det er en del af en fortsat udvikling, hvor de store biler er blevet mindre trendy og erstattet af alt fra trillebør til Christianiacykel eller hest

Konfirmanden Glennie Holm Jensen er vant til motorcykler, da hendes far selv har en - og derfor har hun længe spurgt, om hun kunne blive kørt fra konfirmationen på motorcykel.
Konfirmanden Glennie Holm Jensen er vant til motorcykler, da hendes far selv har en - og derfor har hun længe spurgt, om hun kunne blive kørt fra konfirmationen på motorcykel. Foto: Liv Høybye.

Benzinosen og den lave rumlen rammer, før man når rundt om hjørnet til pladsen foran Agerskov Kirke. Parkeringspladsen står i skærende kontrast til den ellers stille forårsdag i det sønderjyske, for her glimter solens stråler i metallet på store motorcykler, der står pænt på rad og række lige uden for den hæk, der omkranser kirkegården.

Ordene “No Club - No Rules - Just Ride” står på Jim Solls ryg. Hans motorcykel står foran kirken, og han sender et blik over forsamlingen.

“Det er en god flok - tror her er en 28 cykler,” konstaterer han på syngende sønderjysk. 

Han har inviteret vidt og bredt i dagens anledning: De 28 motorcykler skal køre konfirmanden Glennie Holm Jensen fra kirken, hvor hun står i hvid kjole og siger “ja”, til festlokalet. 

Han har kørt konfirmander i fire år og er en del af Facebook-gruppen Konfirmationskørsel Motorcykel, der blev oprettet i 2017 og netop har rundet 4.000 medlemmer.

Jeg tror, at diskussionen var med til at give flere konfirmander og måske særligt pårørende til konfirmander en lidt ironisk distance. Derfor kan vi nu se, at de store biler er blevet mindre trendy og erstattet af alt fra trillebør til Christianiacykel eller hest

Leise Christensen

Sognepræst

Bevægelsen bag gratis kørsel for konfirmander begyndte som et tilbud til de konfirmander, hvis forældre ikke havde mulighed for at betale for at leje en stor, dyr bil, men det er nu blevet et mere alment, landsdækkende tilbud for konfirmander rundt i landet, der synes, det kunne være sjovt at blive kørt på motorcykel. Det bærende princip gælder dog stadig: Det skal være gratis. 

Og det er en del af det, de godt kan lide ved ordningen, siger en anden af motorcyklisterne, Thomas Wehrsdorf. 

“Vi har et kørefællesskab, der kan lide at gøre noget godt for andre, samtidig med at vi gør noget godt for os selv, fordi vi jo kan lide at køre på motorcykel,” siger Thomas Wehrsdorf. 

Fra jakkesæt til lædertøj

Fire-fem forskellige motorcykelklubber er repræsenteret ved dagens opbud, og så er der enkelte solokørere. Nogle er kommet helt fra Amager i København for at køre med og fejre Glennie Holm Jensen.

Da konfirmanderne har sagt deres ja, begynder gæsterne at myldre ud af kirken, og motorcykelopbuddet får både åh’er og ah’er med på vejen. En pige i hvid kjole bryder igennem mængden med store øjne og åben mund.

“Ej, der er mange!” griner hun, imens hun går forbi en veteranbil med chauffør og en nypoleret sportsbil.

Glennie Holm Jensen gør sig klar til at køre fra konfirmationen i Agerskov Kirke til festlokalet. Turen foregår på motorcykel, og det kræver særlig påkklædning.
Glennie Holm Jensen gør sig klar til at køre fra konfirmationen i Agerskov Kirke til festlokalet. Turen foregår på motorcykel, og det kræver særlig påkklædning. Foto: Liv Høybye

Konfirmanden Glennie Holm Jensen er vant til motorcykler, da hendes far selv har en - og derfor har hun længe spurgt, om hun kunne blive kørt fra konfirmationen på motorcykel. Hun havde imidlertid ikke regnet med det store opbud og storgriner, imens hun trækker beskyttelsestøjet over den hvide kjole.

Hendes far, Adrian Jensen, har også skiftet jakkesættet ud med motorcykeltøj i læder.

“Det er virkelig fedt, at der er kommet så mange - man går jo og tripper over, om der kun kommer to. Jeg har også selv været med til at køre konfirmander. Det er jo noget, vi alle har råd til, og børnene bliver glade for det, så det gør man gerne,” siger Adrian Jensen. 

Kørslen bliver mere mangfoldig

Noget kan tyde på, at den kørsel efter konfirmation, der mange steder er populær, i dag er mere forskelligartet end tidligere, og det handler ikke bare om at have den største veteranbil eller vildeste sportsbil. Det vurderer Leise Christensen, der som tidligere lektor ved Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter og nuværende sognepræst i Johanneskirken i Aarhus følger konfirmationernes udvikling.

“I 2015 var der en meget stor diskussion om det, og siden da har det fundet et mere mangfoldigt leje. Jeg tror, at diskussionen var med til at give flere konfirmander og måske særligt pårørende til konfirmander en lidt ironisk distance. Derfor kan vi nu se, at de store biler er blevet mindre trendy og erstattet af alt fra trillebør til Christianiacykel eller hest,” siger Leise Christensen.

Motorcyklerne holder klar til konfirmanderne foran Agerskov Kirke.
Motorcyklerne holder klar til konfirmanderne foran Agerskov Kirke. Foto: Liv Høybye.

Valget af køretøj i højere grad baserer sig på de individuelle konfirmanders baggrund og interesser, siger hun, så de såkaldte hestepiger bliver hentet til hest, imens bilentusiasterne fortsat bliver hentet i en fed sportsvogn.

Agerskov Valgmenigheds præst Jakob Rahbek har også har et indtryk af, at der i kørslen efter konfirmationer er plads til forskelligartede løsninger.

“Folk er gode til at være kreative, så jeg har indtryk af, at der er plads til alle. Vi har været lidt betænkelige ved, om det kommer til at tage overhånd, men jeg kan også godt se det festlige i det, og så meget fylder det heller ikke. Jeg ved, at nogen steder forbyder det, men det er også at gøre det værre, end det er,” siger Jakob Rahbek.