Top 10: Årets mest læste på Kirke & tro

”Han levede et liv med salt og lys." Sådan lød ordene til Jan Lindhardts begravelse i år. På listen over mest læste artikler om Kirke & tro er talen til den afdøde og elskede teolog på en klar førsteplads. Sagen om indvandrerpræsten Massoud har også optaget Kristeligt Dagblads læsere i år

Jan Lindhardt og hans ægtefælle Tine Lindhardt tilbage i 2008. Tine Lindhardts tale til Jan Lindhardt er årets mest læste artikel om Kirke & tro.
Jan Lindhardt og hans ægtefælle Tine Lindhardt tilbage i 2008. Tine Lindhardts tale til Jan Lindhardt er årets mest læste artikel om Kirke & tro. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix.

250 kroner. Så meget koster en kvinde, hvis Islamisk Stat står bag salget. 

10,25 millioner kroner. Så meget koster en lukket kirke på Vesterbro i København. 

Og prisen for tv-serien "1864" af Ole Bornedal?

Den behøver vi vist ikke at nævne i denne liste, hvor årets mest læste artikler på det kirkelige område præsenteres. 

Her kan du se top ti over de mest læste artikler på Kirke & tro

1. Sorg er den største ære, kærligheden kan få

Teolog og tidligere biskop over Roskilde Stift Jan Lindhardt døde i år, den 11. november 2014. Det var hans ægtefælle, biskop Tine Lindhardt, der stod for at holde begravelsestalen for sin afdøde mand. Talen varede i næsten en halv time, og Tine Lindhardt fremhævede også sin mand sidste sygdomsår:

”De sidste år blev lyset svagere og saltet mistede kraft. Han blev ramt på talen, sproget, hukommelsen, overblikket, forskningen og formidlingen. Det var en stor sorg for os. Men derfor var det en glæde og tilfredshed for ham, at han gennem samtalerne kunne bidrage til artikler som andre kunne få glæde af,” sagde hun. 

2. Hvem var Monrad egentlig?

Ditlev Gothard Monrad blev i tv-serien "1864" portrætteret som en halvgal politiker og en sindsforvirret og naiv nationalist. Men det er temmelig misvisende kun at vise de karaktertræk, mener en række eksperter. Biskoppen Monrad, der godt nok led af psykisk sygdom, har også udført vigtige folkekirkelige initiativer. Blandt andet har han været med til at give folkekirken sit navn i Grundloven. 

3. Islamisk Stat sælger kristne kvinder for 250 kroner

I år kunne Kristeligt Dagblads korrespondent i Mellemøsten berette, hvad prisen for en kvinde er. I Hvert fald når det er Islamisk Stat, der står bag salget.

Piger i alderen 1 til 9 år er prissat højest, mens prisen falder, jo ældre kvinderne er. For en kvinde mellem 40 og 50 år er prisen 250 kroner, den laveste pris på listen. 

4. Konflikt om kendt indvandrerpræst blusser op igen

Massoud Fouroozandeh.
Massoud Fouroozandeh. Foto: Malte Kristiansen

”Arbejdet, jeg og andre har udført, er først nu ved at bære frugt, men det kvæles.”

Sådan udtalte indvandrerpræsten Massoud i september som reaktion på, at han ikke kunne blive ved med at være både migrant- og sognepræst. 

Massoud har arbejdet på at døbe muslimske konvertitter, og det er en sag, der har ført til voldsom debat, fordi konvertitterne i nogle tilfælde ikke nødvendigvis var medlemmer af folkekirken.

Sagen udlægges af nogle som en kirkekamp mellem dem, der ønsker mission til omvendelse af muslimer, og dem, der støtter et mere dialog-orienteret arbejde.

På årets liste over mest læste debatindlæg figurerer sagen også højt.

Klik her for at se debatlisten og klik her for at læse om hele Massoud-sagen.

5. Kirke solgt til manden bag Tiger-butikkerne

10,25 millioner kroner. Så meget måtte den nye ejer give for Absalons Kirke på Vesterbro i København. Lennart Lajboschitz hedder han, og han er manden bag Tiger-butikkerne. 

”Det skal være et åbent hus, og de lokale skal inddrages,” fortæller han om sine planer med kirken i denne artikel, som blev årets femte mest læste på Kirke & tro-listen.

Han har allerede planlagt et tilbud om fællesspisning for familier, unge og hjemløse. 

6. Det sker der i de 8 lukkede sognekirker i København

PLUS Danskerne: Ja til alternativt kirkebrug ARKIVFOTO 2013 af Blågårds Kirke på Nørrebro i København- -To københavnske borgmestre slår nu et slag for, at kommunen køber den cirka 90 år gamle Blågårds Kirke på Nørrebro, der lukker og helt ekstraordinært er sat til salg hos en ejendomsmægler. Det er beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) og sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF), der foreslår, at kirken skal omdannes til eksempelvis tegnestuer eller iværksætte....
PLUS Danskerne: Ja til alternativt kirkebrug ARKIVFOTO 2013 af Blågårds Kirke på Nørrebro i København- -To københavnske borgmestre slår nu et slag for, at kommunen køber den cirka 90 år gamle Blågårds Kirke på Nørrebro, der lukker og helt ekstraordinært er sat til salg hos en ejendomsmægler. Det er beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) og sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF), der foreslår, at kirken skal omdannes til eksempelvis tegnestuer eller iværksætte.... Foto: SCANPIX

Kristeligt Dagblad kunne i år givet et samlet overblik over de kirker, der er lukkede i København.

En flot grafik viser alle kirkerne og fortæller om planerne med dem Listen over kirker tæller: Fredens Kirke, Samuels Kirke, Absalons Kirke, Utterslev Kirke, Bavnehøj Kirke, Gethsemane Kirke og Sankt Andreas Kirke.

7. Første kandidat til bispevalget i Aarhus på banen

I år fik Viborg Stift ny biskop - og næste år er det Aarhus stifts tur. Nuværende biskop Kjeld Holm går af, og den første nye kandidat har allerede meldt sig på banen.

Det kunne vække læsernes nysgerrighed, for artiklen om den nye kandidat er på årets syvendeplads på Kirke & tro-listen.

8. Så mange muslimer er der i Danmark i 2030

En ny undersøgelse kunne i år fastslå, hvor mange muslimer verdens befolkning vil bestå af ude i fremtiden. Undersøgelsen omfattede også Danmark.

Resultatet fik en lektor i politik i USA til at udtale:

"Der findes en overvældende antagelse af, at muslimer er ved befolke hele jorden," fortalte han. "Jeg ser på disse tal og undrer mig over, hvor al hysteriet kommer fra." 

9. Dansk prædikant kritiseres for sine helbredelsesmetoder

I den svenske lov om patientsikkerhed står der, at sygdomme som eksempelvis kræft, diabetes og epilepsi ikke må blive behandlet af andre end personer med sundhedsfaglig baggrund.

Men det forbrød en dansk præst sig tilsyneladende mod. Og det var endda for åbne tv-skærme, da han fik sagt ordene:

”Kræften er død.”

10. Kristendemokraterne: Julekalender diskriminerer frikirkekristne

"Kristendemokraterne kræver, at Danmarks Radio klipper fremtidige scener ud af julekalenderen, der fremstiller kristne som jubelidioter med skidt karakter. DR skal tage afstand fra den stigende chikane mod kristne minoriteter."

Sådan lød en pressemeddelelse fra Kristendemokraterne som reaktion på figuren Ragner, der optræder i DR's julekalender i år.