Allehelgen i den konfliktprægede Aalholm Kirke: ”Evangeliet skal ud – også her i kirken”

I går blev der fejret allehelgen i den konfliktprægede Aalholm Kirke i København. Kirkens tidligere præst Ole Petersen forestod gudstjenesten og lod ikke den aktuelle situation gå ubemærket hen

En konflikt mellem præster og menighedsrådet har gjort, at Ålholm Kirke er midlertidigt lukket. Men den nu pensionerede præst, Ole Petersen, bød alligevel omkring 50 kirkegængere velkomne til allehelgensgudstjeneste. Foto: Leif Tuxen
En konflikt mellem præster og menighedsrådet har gjort, at Ålholm Kirke er midlertidigt lukket. Men den nu pensionerede præst, Ole Petersen, bød alligevel omkring 50 kirkegængere velkomne til allehelgensgudstjeneste. Foto: Leif Tuxen.

I ugevis har en seddel på den låste dør til Aalholm Kirke i Københavnerbydelen Valby meddelt sognets indbyggere, at de er henvist til gudstjenester i nabokirkerne. Københavns biskop har flyttet kirkens to præster til andre kirker med den begrundelse, at menighedsrådet chikanerer dem. En opfattelse, menighedsrådet ikke deler.

Men i går var sedlen taget ned, og døren var åbnet. Godt nok ikke, fordi parterne er kommet til enighed, men derimod fordi det er lykkedes menighedsrådet at gøre brug af en lovparagraf, som foreskriver, at mindst ti medlemmer af en menighed kan kræve kirken åbnet, hvis de kan finde en præst, som vil prædike for dem. Og sådan en havde de fundet.

Iført hvid messehagel bød kirkens tidligere og nu pensionerede præst, Ole Petersen, de omkring 50 kirkegængere velkomne til allehelgensgudstjeneste. Her kaldte han det ”ulykkeligt”, at biskoppen har fjernet præsterne, men at han var glad for, at den særlige paragraf nu var blevet taget i anvendelse. Et udsagn, der fik en af kirkegængerne til at klappe stille i sine hænder.

Også i sin prædiken over Matthæusevangeliets tekst, hvor Jesus siger de berømte ord: ”I er jordens salt”, lod Ole Petersen en kommentar falde om konflikten. I en refleksion over, hvordan lys og mørke brydes i denne tid, kom han ind på den aktuelle situation i Hviderusland og i Frankrig, hvor det at tro, tænke og tale frit er under pres. Og så tilføjede han, at der nok også var nogen her i Aalholm, som følte sig uretfærdigt behandlet af ”kirkelige myndigheder”, som har lukket kirken. Menighedsrådsformand Ellen E. Grubb, som sad yderst på en bænk midt i kirken, nikkede til både det, og da Ole Petersen kort efter sagde:

”Evangeliet skal ud – også her i kirken.”

Da udgangsbønnen var læst, gik de fleste ind i et tilstødende menighedslokale, hvor der blev serveret kaffe og en bolle. En af dem, som var taget til gudstjeneste, var Milleva Kjellander, som var glad for igen at kunne besøge sin egen kirke.

”Det har været underligt, at kirken har været lukket på grund af den konflikt. Sørgeligt faktisk. Så det var rart at være tilbage, og det var en god og dejlig gudstjeneste,” sagde hun.

Milleva Kjellander syntes desuden, det var fint, at Ole Petersen satte lidt ord på den aktuelle situation. ”Det er jo noget, vi godt ved, og jeg synes, han gjorde det på en fin måde, for han sagde jo ikke noget dårligt om de andre præster.”

Søndag den 15. november er der igen gudstjeneste i Aalholm Kirke ved Ole Petersen. Københavns biskop, Peter Skov Jakobsen, har endnu ikke meldt ud, hvornår kirken officielt åbner igen.