Menighedsrådsvalg afgjort: Resultaterne fra konfliktsogne

Byfester, gospelkor, arbejdsmiljø, popmusik og pensionsmodne præster er nogle af de emner, som har ledt til afstemningsvalg i nogle af landets menighedsråd. Kristeligt Dagblad har samlet resultaterne fra de konfliktramte sogne

Resultaterne fra de konfliktprægede sogne, der tirsdag den 17. november måtte afvikle kampvalg, er nu tikket ind og talt op.
Resultaterne fra de konfliktprægede sogne, der tirsdag den 17. november måtte afvikle kampvalg, er nu tikket ind og talt op. Foto: Johanne Teglgård Olsen og Frank Cilius/Ritzau Scanpix.

Vesterbro Sogn

I Danmarks største sogn havde en liste med én kandidat udfordret de 21 medlemmer, som blev valgt ind ved valgforsamlingen i september. Han gik blandt andet til valg på, at kirken skal være en modvægt til den årlige begivenhed Distortion og ”lignende hensynsløse byfester”, som Vesterbro Sogn ellers har engageret sig flittigt i. Udfordreren blev valgt ind. Stemmeprocenten på Vesterbro var omkring 2,5.

Aalholm Sogn

I Aalholm Sogn i Valby, hvor kirken i en længere periode har været lukket for gudstjenester som resultat af en konflikt mellem menighedsrådet og de to præster, stemte i alt 326 personer. Det giver en stemmeprocent på omkring otte. Liste 2, som åbent støtter præsterne, blev valgets vinder med syv valgte. Liste 3, som støttes af det siddende menighedsråd, fik valgt tre kandidater. Fra liste 1, som bestod af de to kandidater, der blev valgt på valgforsamlingen, blev ingen valgt.

Nathanaels Sogn

I Nathanaels Sogn på Amager skulle der vælges ni menighedsrådsmedlemmer ved tirsdagens valg, og de 229, der mødte op for at stemme, kunne vælge mellem to lister. Den ene kaldte sig Nathanaels Kirkes Fællesliste, og bestod overvejende af nye kandidater, som ønsker at forbedre det, de kalder et dårligt arbejdsmiljø i kirken. Listen fik fem pladser i rådet. Den anden liste, De Frivillige ved Nathanaels Kirke, bestod overvejende af siddende menighedsrådsmedlemmer og frivillige i kirken, og de mener ikke, kirken har et dårligt arbejdsmiljø. Denne liste fik fire pladser i rådet.

Sognet har ikke kunnet oplyse stemmeprocenten.

Helligånds Sogn

Musik var et af de store valgtemaer ved Helligåndskirken på Strøget i København. Listen Den Åbne Kirke udfordrede det siddende menighedsråd med det formål at få mere rytmisk musik ind i kirken. Den Åbne Kirke opnåede dog kun to pladser i rådet, mens den anden liste, som bare hed Helligåndskirken, og som overvejende bestod af siddende menighedsrådsmedlemmer, fik fem pladser.

Gladsaxe Sogn

Ved valget i Gladsaxe Sogn blev liste 1, som kaldte sig De Førstevalgte, fordi dens medlemmer blev valgt på valgforsamlingen i september, den helt store stemmesluger. Listen, som overvejende består af helt nye kandidater, gik til valg på at forbedre, hvad den kalder et dårligt arbejdsmiljø for kirkens ansatte. Cirka 9 procent af de godt 6000 stemmeberettigede i sognet deltog i valget, og da stemmerne var talt op, stod det klart, at liste 1 havde fået 10 af rådets 12 pladser. De sidste to gik til medlemmer fra den anden liste – Kirkelisten – som overvejende bestod af medlemmer fra det eksisterende menighedsråd. Kirkelisten mener ikke, at der er problemer med arbejdsmiljøet ved kirken.

Boholte Sogn

317 personer – omkring otte procent af de stemmeberettigede – stemte ved valget i Boholte Sogn. Her har kirken stået uden fast præst i omkring halvandet år på grund af en konflikt om arbejdsmiljøet for de ansatte. I det siddende menighedsråd har to fløje forskellige opfattelser af, hvordan det står til med arbejdsmiljøet, og disse havde ved valget fordelt sig på to lister. Liste 1, som mener, at arbejdsmiljøet skal forbedres, fik seks pladser i rådet. Liste 2, som ikke kan genkende billedet af, at der skulle være et dårligt arbejdsklima, fik tre kandidater valgt.

Grenaa Sogn

I Grenaa Sogn blev en gruppe bestående af blandt andre personer fra det lokale gospelkor valgt ind ved valgforsamlingen i september, hvor mange fra koret mødte op til afstemningen. Det store fremmøde har siden fået medlemmer af det nuværende menighedsråds medlemmer til at omtale valghandlingen som et kup, og der blev derfor samlet en liste til at udfordre det nyvalgte menighedsråd. Afstemningen faldt således ud, at ni fra den oprindelige valgforsamling og seks fra den udfordrende liste er blevet valgt. Omkring 10 procent af de godt 9000 stemmeberettigede i Grenaa Sogn afgav deres stemme ved valget.

Fåborg Sogn

Ved Helligåndskirken i Fåborg Sogn blev den siddende menighedsrådsformand, Thomas Patrick Ingemansen, og hans liste, Menighedslisten, den helt store vinder med 9 ud af 10 pladser i menighedsrådet. Fra den anden liste, Faaborg Listen, blev kun en kandidat valgt. Faaborg Listen udløste afstemningsvalg på grund af splid om kirkens kunstsamarbejde med Jim Lyngvild, som især Thomas Patrick Ingemansen havde taget initiativ til. Også en tredje liste stillede op med en enkelt kandidat, men vedkommende blev ikke valgt. I alt blev der indgivet 752 gyldige stemmer, hvilket giver en stemmeprocent på godt 17.

Grindløse-Klinte Sogne

I Grindløse-Klinte Sogne, som har ét fælles menighedsråd, stemte i alt 441 personer ved tirsdagens valg, hvor to lister konkurrerede om pladserne. Det giver en stemmeprocent på 39 procent. Liste 2, som har beskyldt flere i det siddende menighedsråd for nepotisme og dårlig personalepleje, fik tre pladser i rådet og havde særlig stor opbakning i Grindløse Sogn. Den siddende formand, Pia Hyldager Nielsen, som ikke kan genkende anklagerne, stillede sammen med andre siddende menighedsrådsmedlemmer op på liste 1, som fik fire pladser i rådet.

Agger Sogn

I Agger Sogn handlede valget i høj grad om en genansættelse af den pensionsmodne præst Claus Nybo. Tre kandidater fra liste 1, der er for en genansættelse, blev valgt ind, mens liste 2, der er imod, fik to mandater. 182 ud af 273 stemmeberettigede stemte, hvilket betyder, at Agger Sogn havde en stemmeprocent på 66.

Vestervig Sogn

Til valgforsamlingen den 15. september var der ingen fra det gamle menighedsråd, der blev valgt ind. I stedet fik seks kandidater, som er for en genansættelse af præsten Claus Nybo, plads i rådet. Det gamle menighedsråd stillede derfor op med en liste med seks kandidater ved afstemningsvalget, hvoraf en af dem blev valgt ind. Stemmeprocenten i Vestervig var omkring 40.

Ovsted-Tåning-Hylke Sogne

I Ovsted-Tåning-Hylke Sogne, som har ét fælles menighedsråd, gik cirka 39 procent af de 1500 stemmeberettigede til stemmeurnerne. Sognene har forud for valget været præget af debat om et større moderniseingsprojekt af Ovsted Kirke ved kunstner Ingvar Cronhammar, som det siddende menighedsråd i sin tid tog initiativ til, men som nu er lagt ned. To lister stillede op, og den helt store vinder blev med otte pladser i rådet Kirkernes Fællesliste, som overvejende består af medlemmer fra det siddende menighedsråd. Den anden liste, som var opstået i protest mod moderniseringsprojektet, og som kalder sig Folkekirke For Alle, fik tre pladser.

Herning Sogn

En uenighed om balancen mellem klassisk og moderne musik var årsag til kampvalg i Herning Kirke, hvor blandt andet Herning Drengekor hører hjemme. Her vandt et flertal med missionsk tilknytning ved valgforsamlingen i september, men det blev tirsdag udfordret af en liste af folk, der er bekymrede for korets fremtid, og det vandt størstedelen af pladserne i rådet. Valgforsamlingslisten fik således to mandater, mens den udfordrende liste fik ni mandater. Stemmeprocenten lå på omkring 13,5 procent.

Det fremgik først af artiklen, at de to opstillede lister i Ovsted-Tåning-Hylke Sogne fortsat var uenige om moderniseringsprojektet af Ovsted Kirke. Listerne er dog enige om at droppe projektet. Fejlen blev rettet fredag d. 20. november kl. 11.45.