Moderne mennesker er trætte af trossystemer

De østlige religioner er ikke så meget baseret på et trossystem, men på metoder til at blive et bedre menneske, skriver Tarab Talku i denne uges uddrag fra debatten på Kristeligt Dagblads hjemmeside www.religion.dk

Det gode liv

Spørgsmål: Hvad er det gode liv for en buddhist?

Brit Hammer

Ph.d. Tarab Tulku svarer: For mennesker i de moderne samfund står alle muligheder åbne rent materielt. Nogle mennesker bliver trætte af en livsstil, der kun er baseret på materielle værdier. Denne livsstil giver ingen støtte på det personlige plan. Derfor giver de sig til at søge efter en anden måde at leve på, der rækker ud over det rent materielle.

Sådan som vi har indrettet vores moderne samfund, er der heller ikke megen støtte at hente i de nære menneskelige relationer som for eksempel familien eller venskaber, fordi disse relationer ofte er meget konfliktfyldte.

Moderne mennesker finder måske heller ikke det, de leder efter i det trossystem, de kender fra deres opvækst. Derfor vender de sig mod andre religioner. De undersøger derfor forskellige andre religioner, og i deres søgen støder de på de østlige religioner, blandt andet buddhismen. Disse religioner rummer noget andet end et trossystem.

Disse religioner tilbyder mennesker nogle metoder og teknikker, som for eksempel meditation og yoga, til at arbejde med sig selv og udvikle sig, som deres egen religion ikke har. De østlige religioner er ikke så meget baseret på et trossystem.

Her ligger hovedvægten på forskellige metoder, som man kan bruge til at udvikle sindet med det formål at blive et bedre menneske.

Venlig hilsen

Tarab Tulku

Køn i kirken

Spørgsmål: Under fredagsbønnen på Rådhuspladsen den 5. april bad mænd og kvinder adskilt, som det er skik og brug i synagoger og moskeer. Nogle undrede sig over det - men det var også skik i den danske kirke i middelalderen. Mændene sad på sydsiden og kvinderne på nordsiden, og hvert køn havde sin indgang. Kvindeindgangen er nu oftest tilmuret.

Mit spørgsmål er: Hvornår holdt man op med at adskille kønnene i kirken i Danmark?

Jean-Pierre Duclos

Sognepræst, dr.theol. Lissi Rasmussen svarer: Kære Jean-Pierre.

Jeg har ledt med lys og lygte efter svar på spørgsmålet, men kan ikke finde noget. Jeg har på fornemmelsen, at adskillelsen langsomt forsvandt før Første Verdenskrig. Der er stadig mange steder, blandt andet i Afrika, hvor kønsadskillelsen er opretholdt, også i den lutherske kirke. Herhjemme er det nok kun i forbindelse med konfirmation, hvor man stadig nogle steder har piger i den ene side og drenge i den anden. Det hænger selvfølgelig sammen med samfundsudviklingen i øvrigt. Det samme gælder kvindelige præster.

Hilsen Lissi Rasmussen

Krop, handicap og kærlighed

Spørgsmål: Kære Flemming Pless.

Hvad siger Bibelen om krop og kærlighed? Hvilken betydning har kroppen for kærligheden? Hvis disse to er samhørige, hvordan er en fysisk handicappet så stillet?

Karin

Sognepræst Flemming Pless svarer:

Kære Karin. Ja, det er et svært spørgsmål. Men sikkert ikke helt så svært at svare på. Men altså, kærlighed har jo to sider: en åndelig og så en kropslig. Den dobbelthed har altid været der. Også i Bibelen, om end man mere hører om den åndelige mod Gud end om den kropslige, for eksempel David og Batsheba.

Men kærlighed er to ting, og den rigtige kærlighed ser ikke på udseende, men finder sin genstand hos attråværdige - og det burde jo selvfølgelig være uden skelnen til udseende, men ja, det er jo ikke så nemt.

Den handicappede - jamen, jeg ved ikke så meget om det. Men jeg tror også handicappede finder sig en plads der.

Kærlig hilsen

Flemming