J.K. Rowling må lide en grufuld skæbne i trans-forfatters nye gyser

”Kvindefjendsk”. Sådan lyder dommen over bog af amerikansk transkønnet forfatter, som lader Harry Potter-forfatter dø i en brand

Harry Potter-forfatteren J.K. Rowling må lide en grufuld skæbne i horrorbogen "Manhunt" af Gretchen Felker-Martin.
Harry Potter-forfatteren J.K. Rowling må lide en grufuld skæbne i horrorbogen "Manhunt" af Gretchen Felker-Martin. . Foto: Debra Hurford Brown/Reuters/Ritzau Scanpix. Grafisk bearbejdning: Michael Særkjær.

Usmagelig eller underholdende?

Den stadigt mere uforsonlige trans-debat har taget endnu en drejning med den amerikanske horrorbog ”Manhunt” (Menneskejagt).

Her lader den amerikanske transforfatter Gretchen Felker-Martin en grusom skæbne overgå den britiske forfatter J.K. Rowling – kendt fra bøgerne om Harry Potter. Hun dør i bogen sammen med andre feminister i en brand på et slot i Skotland. 

Forfatteren J.K. Rowling er blevet noget nær en hadefigur for transaktivister, der mener, at personer, der identificerer sig selv som kvinder, skal have samme rettigheder som kvinder, selvom de biologisk er registreret som mænd ved fødslen, og ikke har gennemført en kønsskifteoperation. 

Sammen med andre feminister bliver J.K. Rowling omtalt som ”terf’s” – hvilket står for radikale feminister, der ekskluderer transpersoner.

Som den britiske kommentator Julie Bindel skriver i avisen Daily Mail, så er omdrejningen i bogen netop ”to transkønnede kvinder, der jagter og dræber 'terfs' i en kamp for at overleve.”

”Vi er nu kommet til en tid, hvor et anerkendt forlag – ’Menneskejagt’ er udgivet af Tor Nightfire, der er en del af forlagsgiganten Macmillan – finder det passende at udgive en roman, der indeholder aggressive og voldelige fantasier om levende, åndende kvinder,” fortsætter Julie Bindel, der heller ikke har meget til overs for bogens litterære kvaliteter. 

Hvor J.K. Rowling er vant til at modtage vrede og hadefulde beskeder på sociale medier, så går Gretchen Felker-Martin skridtet videre ved at tage livet af J.K. Rowling, og i øvrigt have en lemfældig omtale af vold mod kvinder.

”At denne omgang af ondsindet, kvindefjendsk savl har fundet en forlægger, er dybt deprimerende,” siger kampagnechef Helen Joyce fra interessegruppen Sex Matters (Køn er vigtigt), til avisen The Times om den amerikanske bog. 

I den anden boldgade står en anden transforfatter, Torrey Peters, der sidste år var nomineret til prisen Women’s Prize for Fiction, der gives til kvindelige forfattere. 

”Bogen opretholder et åndeløst tempo, og er samtidig vildt underholdende,” lyder skudsmålet. 

Tilsvarende har branchemediet Publishers Weekly udstyret bogen med beskrivelsen: ”En udforskning af psykisk sygdom, traumer og dysfori”.

En talsperson for J.K. Rowling siger, at man ikke har nogen kommentarer til bogen. Omvendt glæder Gretchen Felker-Martin sig på Twitter over omtalen af bogen, som blev udgivet uden den store opmærksomhed i februar. 

Nu er ”Manhunt”, der koster lidt over 100 kroner for 304 sider, listet som bestseller hos onlineboghandleren Amazon – og ligger som nummer et i underkategorien ”Erotisk transkønnet fiktion”.