Domorganist: Kirkemusikken akkompagnerer livets store begivenheder

Domorganist i Haderslev Domkirke Henrik Skærbæk Jespersen modtager Frobeniusfondens store hæderspris på 250.000 kroner. Prisen får han for sit mangeårige virke som organist og ikke mindst for at fremme kirkemusikken som initiativtager til Haderslev Drengekor og Orgeldrengene

Domorganist ved Haderslev Domkirke Henrik Skærbæk Jespersen startede et drengekor i 2008, og det er ud af disse korsangere, han løbende finder drenge, der interesserer sig for at lære at spille orgel. – Foto: Kåre Hangaard.
Domorganist ved Haderslev Domkirke Henrik Skærbæk Jespersen startede et drengekor i 2008, og det er ud af disse korsangere, han løbende finder drenge, der interesserer sig for at lære at spille orgel. – Foto: Kåre Hangaard.

Det var en overrasket domorganist, der læste mailen fra Frobeniusfonden. Den meddelte, at han var næste modtager af fondens store hæderspris på 250.000 kroner. Henrik Skærbæk Jespersen kunne ikke tro på det. Siden 2011 har han været domorganist i Haderslev Domkirke, og selvom han kendte til hædersprisens eksistens, havde tanken om, at den en dag kunne tilfalde ham, ikke strejfet ham.

”Jeg skyndte mig at svare tilbage på mailen. Kunne det virkelig passe?”, fortæller 40-årige Henrik Skærbæk Jespersen.

”Det betyder meget for mig. Først og fremmest er det en anerkendelse og et stort skulderklap. Andre har lagt mærke til mit arbejde og det, jeg slider med i det daglige. Samtidig betyder det også en større synlighed til kirkemusikken, og det syntes jeg kun er godt.”

Henrik Skærbæk Jespersen er uddannet organist fra Vestjysk Musikkonservatorium og har arbejdet som organist i Haderslev Stift siden 2007. Allerede i 2008 startede han et drengekor, som han syntes, byen og domkirken manglede. I dag er der 65 korsangere, både drenge og mænd, som giver koncerter i hele landet.

”Jeg har en stor kontaktflade med børn, unge og deres familier. Når man arbejder med børn og unge, kan man give dem en opdagelse og mod og tro på, at de kan noget, der er særligt. Man er med til at give dem noget, der giver mening og en tryghed i deres liv. Samtidig med at man udfordrer dem. Mange børn interesserer sig for sport og computere. I mit arbejde er jeg med til, at nogle børn og unge tør realisere sig på andre måder, man måske ikke troede muligt,” uddyber Henrik Skærbæk Jespersen.

Af drengekoret udsprang en idé, som føjer endnu en dimension til domorganistens arbejde for at fremme kirkemusikken, nemlig Orgeldrengene. Som dirigent for drengekoret lagde Henrik Skærbæk Jespersen mærke til de drenge, der viste en særlig interesse for orglet. Ofte var det dem, der også hang omkring flygelet, når koret øvede. Og i løbet af de seneste par år har domorganisten fået samlet en gruppe drenge, som kalder sig Orgeldrengene fra Haderslev.

Domorganist Henrik Skærbæk Jespersen her i Haderslev Domkirke, hvor kirkemusikken trives. Sådan er det ikke alle steder i landet, og generelt står folkekirken over for en udfordring med at tiltrække organister, siger han. – Foto: Kåre Hangaard.
Domorganist Henrik Skærbæk Jespersen her i Haderslev Domkirke, hvor kirkemusikken trives. Sådan er det ikke alle steder i landet, og generelt står folkekirken over for en udfordring med at tiltrække organister, siger han. – Foto: Kåre Hangaard.

”Det er lidt noget særligt, og jeg tror, at Frobeniusfonden har spottet det som en speciel ting, der ikke foregår så mange steder. Lige nu er der seks-syv orgeldrenge, som er fra 10 til18 år. Og et lille nyt kuld på vej. Det er lykkedes så godt, at det er blevet et helt koncept, og nogle af drengene driver det vidt og spiller til gudstjenester i forskellige kirker. Orgeldrengene har også været ude i verden at spille på Færøerne og i London og virkelig imponeret folk. Det er så specielt med orglet. Det er et instrument, der i den grad gør indtryk på folk. Det er ikke uden grund, det kaldes for instrumenternes dronning. Orglet kan spille med stor styrke, kraft og volumen, og organisten spiller både med hænder og fødder og det fascinerer mange folk,” fortæller domorganisten, hvis stemmeføring afslører en tydelig begejstring for instrumentet og glæden ved at dele passionen for orgelmusik med andre.

”Da jeg startede med at spille orgel, var jeg den eneste, og det var lidt hårdt og ensomt,” fortsætter han.

”Fællesskabet omkring det er vigtigt. Og nu er der ligefrem en venteliste til orgelundervisning. Det er unikt og sjovt. Der sker en gruppedynamik, fordi jeg tager dem fra drengekoret, og i Orgeldrengene opstår et fællesskab, hvor man kan spejle sig selv i de andre.”

Kirkemusikken trives og knopskyder i Haderslev, forstår man på Henrik Skærbæk Jespersen.

Men hvordan ser domorganisten kirkemusikkens rolle og udvikling i et bredere perspektiv?

”Kirkemusikken akkompagnerer livets store begivenheder fra fødsel til død. Den har en retning, der peger væk fra en selv. Og peger på noget, der er større end os. Vi har hele tiden noget, vi skal bruge kirkemusikken til. Og det er et stort privilegium, at man som musiker uge efter uge har et publikum, man skal spille for, som har deres gang i kirken. Når det er sagt, så står folkekirken generelt over for den udfordring, at det er svært at rekruttere organister. Der skal gøres en målrettet indsats helt fra barnsben. Det er svært at få kvalificeret arbejdskraft både til de store og små kirker. Jeg glæder mig over, at der kommer mange unge mennesker ud af det system, vi har i Haderslev, som vil blive ved med at arbejde for kirkemusikken i fremtiden,” siger Henrik Skærbæk Jespersen.

”Orgeldrengene er så stor en succes, at Haderslev Stift vil tilbyde orgelundervisning omkring i de forskellige provstier på baggrund af dette. Det kan jeg kun klappe i mine hænder over,” fortæller domorganisten.

Tanken om at skulle modtage Frobeniusfondes store hæderspris til en orgelkoncert den 30. oktober i Haderslev Domkirke har nu bundfældet sig i ham. Det hjalp, at han hurtigt blev bekræftet på e-mail om, at det virkelig var sandt, at prisen tilfaldt netop ham.

”Da det blev bekræftet, at jeg ville modtage prisen, blev jeg fyldt med glæde og stolthed. Og en lille smule ærefrygt, for med sådan en pris følger også et ansvar og nogle forventninger. Jeg kan ikke rende fra det nu.”

Prisoverrækkelsen til domorganist Henrik Skærbæk Jespersen sker i forbindelse med en koncert i domkirken fredag 30. den oktober klokken 16.30. Der er fri adgang til koncerten under gældende coronarestriktioner.