Nye forlag indtager bestsellerlisterne

En række nye, mindre forlag er kommet godt fra start i Danmark. Flere af dem er at finde på lister over de mest solgte bøger. Samtidig er de med til at øge den litterære mangfoldighed, mener flere i bogbranchen

Nye og mindre forlag klarer sig godt i Danmark. Flere af dem er rykket ind på bestsellerlisten.
Nye og mindre forlag klarer sig godt i Danmark. Flere af dem er rykket ind på bestsellerlisten. . Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix.

Forlag som Gyldendal, Lindhardt og Ringhof og Politikens Forlag har traditionelt sat sig tungt på boghandlernes lister over de meste solgte skønlitterære titler. Men på det seneste er nye forlagsnavne som Gutkind, Grif og Alpha dukket op på bestsellerlisterne.

Et kig på bestsellerlisterne fra uge 36 frem til uge 42 afslører i alt fire titler fra de tre forlag, der alle er kommet på banen inden for de seneste to år. Højdespringeren er Stine Pilgaards ”Meter i sekundet”, der i foråret var den allerførste udgivelse på Gutkind. Den roman har ligget 23 uger på Bog & idés liste over mest solgte bøger. Fra forlaget Grif er Jens Smærup Sørensens roman ”Klinten” repræsenteret på listerne, og fra Alpha er det Jeanine Cummins roman ”Jordens salt” og Katrine Engbergs ”Isola”. Sammenligner man listen med samme tidspunkt sidste år, var kun et enkelt nyt forlag, nemlig Grif, repræsenteret.

Bestsellerlisterne er blot et af flere indikatorer på, at de nævnte forlag, der alle er opstået inden for de seneste to år, er kommet godt fra start. En anden er, at de nye forlags bøger i stigende grad bliver anmeldt i aviser og litterære tidsskrifter.

De nye forlag er med til at gøre bogmarkedet mere mangfoldigt. Det mener blandt andre Johannes Riis, der er tidligere litterær direktør for Gyldendal

”Det er kun godt for titeludbuddet og dermed for mangfoldigheden på bogmarkedet, at der bliver ved med at dukke nye, ofte små forlag op i landskabet. De er som regel drevet af engagerede, uforfærdet entuisiastiske litteraturelskere, der tit finder frem til vigtige titler, som de store etablerede forlag enten ikke har fået kendskab til via deres forbindelser eller ikke tør binde an med, fordi de af forskellige grunde er for svære at håndtere i deres systemer,” siger han.

Ifølge Christen Bonde, der er redaktør på Bogmarkedet.dk, har nye forlag som Grif og Gutkind fået usædvanligt meget og positiv omtale.

”Det skyldes, at de har fået fat i nogle gode forfatternavne og derved er blevet bannerførere for en høj, litterær kvalitet,” siger han.

Det er chefredaktør på kulturmagasinet Atlas, Kristoffer Granov, enig i:

”De nye, mindre forlag gør noget rigtigt godt for litteraturen i Danmark. Det er meget sundt, at det ikke længere er Gyldendal og de andre store, der bestemmer det hele, selvom de gør det godt. Ofte tænker de mere i, hvad der kan markedsføres, og mindre i, hvad der er god litteratur. Det handler blandt andet om at spekulere i at få kendte til at fortælle deres personlige historier. Her tænkes der mere produkt end litteratur,” siger han og fremhæver blandt andet de nye forlags evne til at finde gode debutanter. Et eksempel på det er mikroforlaget Cris & Guldmann, der har udgivet debutanten Jens Kæmpes roste digtsamling ”Kunstens regler”.

”De nye forlag gør et mangfoldigt udtryk, og det er til glæde for den læsende offentlighed,” fastslår Kristoffer Granov.

Statens Kunstfond har i år sat fokus på de små forlag ved at indstifte en årlig pris, Sigvaldi-prisen, til to mindre forlag, der har gjort en særlig indsats for kvalitetslitteraturen i Danmark. Prisen uddeles i december.