Se eksemplerne: Eurovision har flere gange været politisk kampplads i Østeuropa

Rusland er udelukket og Ukraine er blandt favoritterne til dette års Eurovision. Det er langt fra første gang, at politik spiller en afgørende rolle for de to landes deltagelse

Ukraine deltager i årets Eurovision med gruppen Kalush Orchestra, der gik videre fra semifinalen i tirsdags. Sangen er for nuværende favorit til at vinde sangkonkurrencen
Ukraine deltager i årets Eurovision med gruppen Kalush Orchestra, der gik videre fra semifinalen i tirsdags. Sangen er for nuværende favorit til at vinde sangkonkurrencen. Foto: Yara Nardi/Reuters/Ritzau Scanpix.

Eurovision er en ikke-politisk begivenhed. 

Sådan står det skrevet i EBU's (European Broadcasting Union) regelsæt om den traditionsrige sangkonkurrence. Det kan dog være meget svært ikke at blande politik ind i begivenheden, når de deltagende lande invaderer hinanden, som det er sket med Ruslands invasion af Ukraine.

Derfor er Rusland blevet udelukket fra årets internationale melodigrandprix, og det er svært ikke at få tanken, at krigen i Ukraine vil påvirke de blå-gules chancer for at stå øverst på skamlen lørdag aften.

Det er ikke første gang, at politik har spillet en rolle i de to landes Eurovision-deltagelse. Kristeligt Dagblad har her samlet en række eksempler på, at EBU's retningslinjer ikke altid følges til punkt og prikke.

"1944" af Jamala fra 2016 - Ukraine

Den ukrainske sangerinde Jamala vandt de europæiske hjerter ved Eurovision-finalen i Stockholm i 2016. Ifølge vinderen handlede sangen om massedeportation af tatarerne på Krim-halvøen i 1944. Jamala har selv tatariske rødder, men mange koblede den rørende tekst sammen med den russiske annektering af netop Krim-halvøen to år forinden. Det skabte en eksplosion af vrede reaktioner fra Rusland, der anklagede resultatet for at være aftalt spil.

"Flame Is Burning" af Julia Samoylova fra 2017 - Rusland

Den spændte situation fra 2016 var dog ikke forsvundet, da Ukraine året efter skulle være vært for sangkonkurrencen. Her nægtede den ukrainske regering nemlig den russiske repræsentant, Julia Samoylova, adgang, da hun i 2015 havde besøgt det annekterede Krim. Ifølge den russiske sangerinde havde hun deltaget i et privat bryllup på halvøen, men det overbeviste ikke ukrainerne, som krævede, at hun deltog på en live-transmission fra Moskva, hvilket fik Rusland til at trække sig helt fra sangkonkurrencen. 

"Siren Song (Bang!)" af Maruv fra 2019 - Ukraine

Allerede to år efter var der igen problemer, og igen spillede Krim-halvøen ind. Denne gang var det dog internt i Ukraine, der var konflikt. Sangerinden Maruv vandt nemlig det nationale grandprix, men hendes karriere i Rusland og positionering i diskussionen om annekteringen af Krim resulterede i, at hun kun måtte optræde, hvis hun skrev under på en kontrakt med ukrainsk tv. Hvad der stod i den vides ikke, men da hun nægtede, og anden- og tredjepladsen i øvrigt gjorde det samme, endte det med, at Ukraine slet ikke deltog i Eurovision det år.

"Dancing Lasha Tumbai" af Verka Serduchka fra 2007 - Ukraine

Vi springer en del år tilbage til 2007, hvor Ukraine sendte drag queen (mandlig entertainer, der optræder i tøj associeret med kvinder) Verka Serduchka til Eurovision. Her sang hun gentagende gange "lasha tumbai", hvilket er mongolsk for ordet "flødeskum". Russerne mente dog, at der blev sunget "russia goodbye", hvorfor de forbød sangerinden at rejse ind i Rusland i et år efter begivenheden.

"Razom Nas Bahato" af Greenjolly fra 2005 - Ukraine

I 2005 fandt Eurovision sted i Kyiv, og her var ukrainernes eget bidrag et kontroversielt et af slagsen. Sangen var nemlig den uofficielle hymne for demonstranterne i "den orange revolution", som fandt sted kort før konkurrencen. Revolutionen gik ud på at afværge, at den pro-russiske præsidentkandidat Viktor Janukovitj kom til magten, da demonstranterne støttede oppositionskandidaten Viktor Jusjtjenko.

"We don't wanna put in" af Stefane & 3G fra 2009 - Georgien

Det er ikke kun Ukraine, der har været i politisk slåskamp med Rusland på Eurovision-scenen. I 2009 fik Georgien ikke lov til at deltage i konkurrencen, da EBU fandt deres bidrag for politisk. Det kræver da heller ikke den store fantasi at regne ud, hvad der menes med "we don't wanna put in" i titlen, og da Georgien nægtede at ændre den Putin-kritiske tekst, måtte de blive hjemme fra finalen i Moskva.

"Ya Nauchu Tebya" af Galasy ZMesta fra 2021 - Belarus

Vi slutter det politiske sangkatalog med en bemærkelsesværdi sag fra sidste års Eurovision. Belarusiske Galasy ZMesta skulle have deltaget i 2021-udgaven i Rotterdam, men de blev pure afvist af EBU ud fra reglerne om politisk indhold. Sangen blev tolket som en kritik mod protestbevægelsen i landet, der er styret af den autoritære og prorussiske Aleksandr Lukasjenko. I omkvædet lyder teksten således:

"Jeg vil lære dig at danse til lyden af min pibe. Jeg vil lære dig at bide på krogen. Jeg vil lære dig at makke ret."

Faktisk blev Belarus ikke bare udelukket det år, da de fik en tre-årig suspendering fra at deltage i Eurovision, hvorefter de kan ansøge om at komme tilbage.