Skotsk Booker Prize-roman hyldes allerede nu som nyklassiker

Douglas Stuart brugte over 10 år på at skrive sin debutroman om en dreng i Glasgow, der som ung teenager passer sin alkoholiske mor i et fattigt hjem. I denne uge blev han tildelt en af de mest prestigefyldte litteraturpriser for bogen

Douglas Stuart (født i 1976) har beskrevet sig selv som ”et barn fra arbejderklassen, der har haft en anderledes karriere og først sent begyndte at skrive”. – Foto: Clive Smith/AFP/Ritzau Scanpix.
Douglas Stuart (født i 1976) har beskrevet sig selv som ”et barn fra arbejderklassen, der har haft en anderledes karriere og først sent begyndte at skrive”. – Foto: Clive Smith/AFP/Ritzau Scanpix.

For kun anden gang nogensinde er det en skotte, der løber med den fornemmeste britiske litteraturpris, Booker Prize.

Douglas Stuarts roman med den meget skotske titel ”Shuggie Bain” er ren socialrealisme og handler om drengen Hugh ”Shuggie” Bain, der vokser op i Glasgow i begyndelsen af 1980’erne, hvor han forsøger at hjælpe sin mor Agnes, der kæmper med fattigdom og afhængighed af alkohol.

Noget, der også var elementer af i hans egen opvækst. Det gælder også bogens andet tema om drengen, der skal finde sig selv og forstå sin seksualitet. Douglas Stuart var blot 16 år, da hans egen mor døde som følge af sit misbrug. Men som han siger over telefonen i et interview med BBC, så er bogen ren fiktion.

Og bogen tog over 10 år at skrive, og i skriveprocessen hoppede han rundt mellem kapitlerne. Den lange proces betyder også, at bogen primært er skrevet i New York, som han flyttede til for 20 årsiden for at arbejde med mode og design. Og skriveprocessen var kun den første lange forhindring. Over 30 forlag brugte yderligere et par år på at afvise bogen.

I sin takketale sagde han blandt andet, at det gav en anden klarhed at skrive om barndomsbyen Glasgow på lang afstand.

Hvor Booker-prisen sidste år kontroversielt blev delt mellem canadiske Margaret Atwood og britiske Bernardine Evaristo, så var der i år absolut enighed i juryen, som kun brugte en god time på at pege på vinderen blandt de seks finalister.

Forlæggeren Margaret Busby, der er dette års juryformand, tøver ikke med at kalde ”Shuggie Bain” for en bog, der vil blive et nyt klassisk værk.

”Bogen er et bevægende, dybtgående og nuanceret portræt af en tæt sammenvævet social verden, dets folk og dets værdier. Bogen tager hånd om svære emner og har et persongalleri, der ikke har det let i livet,” siger Margaret Busby i motiveringen.

Med prisen følger, ud over æren og opmærksomheden, også 50.000 pund – svarende til knap 420.000 kroner. Og efter det lange tilløb med debutbogen er nummer to, ”Loch Awe”, allerede skrevet.

Danske læsere kan glæde sig over, at Politikens Forlag har købt de danske rettigheder til ”Shuggie Bain”, som forventes at udkomme til foråret.