Stigende interesse for musikteater

Når forestillinger med sang vokser i antal i disse år, hænger det også sammen med, at klassiske genrer som musical, operette og opera i de senere år har fornyet sig

Billedet er fra teaterkoncerten "Come together" i Tivoli fra 2015.
Billedet er fra teaterkoncerten "Come together" i Tivoli fra 2015. Foto: Silja Ljungstrøm /Ritzau Scanpix.

Når befolkningen går i teatret, er der flere og flere, der vælger produktioner med sang og musik. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Musikdramatik og opera havde hele 49.000 flere tilskuere i 2017-2018 sammenlignet med 2016-2017 og hele 250.000 flere tilskuere end i 2015-2016. Populariteten hænger sammen med, at musik kan gøre teaterforestillinger mere tilgængelige, mener Ansa Lønstrup, der er lektor ved institut for kommunikation og kultur på Aarhus Universitet:

”En af de nyere teatergenrer herhjemme er teaterkoncerten. De seneste år har vi set flere og flere forestillinger, der er bygget op om kendte musikere som John Lennon, The Beatles eller Bob Dylan. Et af de seneste eksempler er teaterkoncerten ’Lyden af de skuldre, vi står på’, hvor Simon Kvamm og Marie Koldkjær Højlund nyfortolkede danske sange og salmer.”

Når forestillinger med sang vokser i antal i disse år, hænger det også sammen med, at klassiske genrer som musical, operette og opera i de senere år har fornyet sig.

”I dag er det ikke usædvanligt, at gamle klassiske teaterstykker bliver sat op med sange og musik. Et glimrende eksempel kunne være Aarhus Teaters seneste opsætning af ’Erasmus Montanus’, hvori der indgik korsang på scenen. Helt banalt kan man sige, at når der er sang i en forestilling, appellerer den typisk til et større og bredere publikum. Og teatrene skal af mange grunde i disse år kunne udvide deres publikum kvantitativt og kvalitativt,” fastslår Ansa Lønstrup.