Stjålne nazi-genstande udfordrer opgøret med fortiden

Uniformer, våben og en række andre nazi-artefakter er blevet stjålet fra et museum i Sønderjylland. Det risikerer at bremse det tyske mindretals bearbejdelse af det nazistiske traume, mener museumsinspektør

SS-uniformen til højre var den eneste af de stjålne genstande, som var en replika. Alt andet var originalt – herunder kasketten, som ifølge museet har en værdi på 20.000-30.000 kroner. – Foto: Deutsches Museum Nordschleswig.
SS-uniformen til højre var den eneste af de stjålne genstande, som var en replika. Alt andet var originalt – herunder kasketten, som ifølge museet har en værdi på 20.000-30.000 kroner. – Foto: Deutsches Museum Nordschleswig.

Natten til tirsdag blev flere uniformer og andre genstande med tilknytning til Nazityskland stjålet fra Det Tyske Museum i Sønderborg, som har til formål at styrke historiefortællingen om Sønderjyllands tyske mindretal.

Hauke Grelle, der er direktør på museet, fortæller, at gerningsmændene gik målrettet efter den afdeling af museet, som belyser områdets nazistiske historie.

”Det er et chok. Helt bestemt. Det er jo en del af vores historie, der bare forsvinder. Hvis tingene ikke dukker op igen, må vi gentænke den del af vores udstilling. Det er ikke noget, man bare kan skaffe igen og genskabe,” siger han til JydskeVestkysten.

Indbruddet ærgrer også Uwe Jessen, generalsekretær for mindretallets hovedorganisation, som driver museet, der i august genåbnede efter en gennemgående renovering.

”På museet vil vi gerne vise hele mindretallets historie, også den nationalsocialistiske. Det er noget, vi er blevet rost for, men det er nu blevet vanskeliggjort, da vi mangler vigtige udstillingsgenstande, der belyser denne periode,” siger han til Grænseforeningen.

Ud over en naziuniform og en uniform fra det tyske ungdomskorps er der også blevet stjålet flere mindre genstande som dolke, knive og hjelme samt et gevær og en tromme. René Rasmussen, der er museumsinspektør ved Museum Sønderjylland, formoder, at samlere står bag tyveriet.

”Det er noget forbandet svineri. Der bliver stjålet fra vores fælles historie, fordi der sidder nogle egoistiske samlere med ofte tvivlsomme politiske sympatier, som har en eller anden pervers glæde ved at have den slags tyvekoster i deres samlinger. De burde skamme sig.”

For det tyske mindretal, der ifølge René Rasmussen ofte tidligere er blevet kritiseret for ikke at have taget opgøret med deres nationalsocialistiske historie, er det mere end bare museumsgenstande, der er gået tabt med tyveriet.

”Den seneste generation har kæmpet hårdt for at tage det opgør med fortiden, som deres bedsteforældre ikke ville tage, men sådan noget som det her udfordrer bearbejdelsen. Det er ikke alene tabet af en genstand, det er tabet af en mulighed for at lægge historien åbent frem. Det er jo svært at være åben omkring det, hvis genstandene bliver hugget. Det viser på den mest trælse måde, hvor vigtige originale museumsgenstande er,” siger han.

Sønderjylland var det område i Danmark, hvor det danske naziparti, DNSAP, havde størst folkelig opbakning, og en stor del af de danske soldater, der frivilligt meldte sig under de tyske faner i løbet af Anden Verdenskrig, kom fra Sønderjyllands tyske mindretal.