Ny bog giver et bud på, hvorfor vi har det med at ”flippe ud”

Louise Leths kæreste gad ikke at finde sig i, at hun ofte skabte drama og konflikter i deres forhold. Nu har hun skrevet den håndbog, som hun selv engang manglede for at knække koden til konflikterne og give afkald på de skamfulde følelser

Det tog psykoterapeut Louise Leth flere år at knække koden til, hvorfor bægeret så ofte flød over for hende og førte hende ud i konflikt, selvom hun gjorde sig umage med sit liv og sine relationer. Nu har hun skrevet en selvhjælpsbog, der skal hjælpe andre med det samme.
Det tog psykoterapeut Louise Leth flere år at knække koden til, hvorfor bægeret så ofte flød over for hende og førte hende ud i konflikt, selvom hun gjorde sig umage med sit liv og sine relationer. Nu har hun skrevet en selvhjælpsbog, der skal hjælpe andre med det samme. . Foto: Les Kaner.

Hun vågnede tidligt den morgen i juli, inden solen endnu havde vist sig, men blot farvet himlen rød. Louise Leth var alene i dobbeltsengen. Hun mærkede en knude i maven, der voksede, da hun huskede hvorfor. Aftenen forinden var hun blevet uvenner med sin kæreste, og han havde smækket døren efter sig for at overnatte på sit kontor. Diskussionen var den samme, som parret havde haft mange gange før, og Louise Leth var efterhånden blevet bevidst om, at forholdet ikke kunne blive ved med at holde, hvis ikke tingene ændrede sig. Hun kunne bare ikke forstå det.

Louise Leth er psykoterapeut og hjalp også dengang sine klienter med at bryde deres negative handlemønstre, men det var som om, at hun ikke kunne knække koden til sine egne. Ofte fandt hun sig selv i en situation, hvor hun igen var flippet ud, havde skabt drama og var endt i konflikt med et menneske, hun elskede, selvom hun så ivrigt forsøgte at gøre sig umage for det modsatte og for at leve et godt liv.

"Jeg ville gerne være både dygtig, klog og charmerende, og jeg ville gerne stramme mig an i mine relationer. Et eller andet sted i løbet af mit liv var der blevet plantet en tanke i mig om, at jeg skulle være alle de ting for at blive elsket af andre mennesker. Men resultatet var, at det modsatte skete. Jo mere, jeg pressede mig selv, jo hurtigere flød bægeret over, og så gik det ud over mine omgivelser. Jeg skubbede dem, der elskede mig, væk."

Naturligt at flippe ud

Episoden med skænderiet mellem Louise Leth og hendes daværende kæreste, som hun nu er gift med, ligger syv år tilbage i tiden. Den var én blandt mange episoder, der fik hende til at indse, at de strategier, hun gjorde brug af, ikke virkede efter hensigten. Og snart gik det også op for hende, at der lå noget dybereliggende bag det drama, hun konstant havde for vane at skabe. Det tog hende de efterfølgende år og en masse arbejde at blive klogere på sine egne mønstre og ændre dem, men det lykkedes hende. Og nu har hun skrevet den bog, hun dengang selv havde haft brug for at læse. "Derfor flipper du ud - og derfor skal du ikke skamme dig" er titlen på den, som udkommer den 26. april på forlaget Grønningen 1.

"Det er mit indtryk, at mange af de selvhjælpsbøger, der bliver udgivet i dag, præsenterer en løsning på et eller andet, 'der er galt med læseren'. Og at den løsning kræver, at man ændrer noget ved sig selv og sine rutiner for at opnå et særligt mål," siger Louise Leth.

"Hensigten med min bog er det modsatte: Jeg håber, den kan få læseren til at indse, at man er god nok, som man er, uden netop at skulle ændre på noget. Og at alle følelser - også de skamfulde som jalousi, vrede, afmagt og utilstrækkelighed er ganske naturlige og nogle, som de fleste af os er fælles om at have. Det er jo helt okay og ganske normalt at flippe ud fra tid til anden. Men hensigten er at komme et sted hen, hvor man bedre selv kan styre, hvornår man gør det."

Skammen er psykens modtryk

I de mange samtaler som Louise Leth gennem årene har haft med klienterne i hendes psykoterapeutiske praksis i København, har hun bidt mærke i, at noget ofte går igen blandt dem. Det "noget" kan hun i høj grad genkende fra sig selv og sin egen historik.

"Jeg oplever gang på gang at sidde over for et menneske, der virkelig gør sig umage i livet. Og som derfor ikke kan forstå, hvorfor de alligevel ikke kan blive tilfredse med dem selv, deres præstationer eller med livet generelt. Det er gennem min praksis gået op for mig, hvor mange af os, der kæmper med det samme, selvom det kommer til udtryk på forskellig vis. For ofte handler det om, at man hele tiden lader sine grænse overskride i bestræbelsen på at gøre det rigtige, fordi man går og føler sig konstant forkert."

Det er ofte som en gordisk knude, man ikke selv er i stand til at løse, forklarer Louise Leth. Ofte fordi man ikke selv er i stand til at se, hvad problemet er, og hvad de uhensigtsmæssige mønstre tegnes af, når man befinder sig midt i dem. Louise Leth kalder det for et "blind spot" (et blindt punkt, red.), som langt de fleste har brug for øjne udefra til at hjælpe dem med at se.

"Rigtig mange har helt fra barnsben lært at passe ind i en rolle for at imødegå andres forventninger. Og hvis den rolle ikke harmonerer med, hvem man er som menneske, så går det galt allerede dér. Det har den psykologiske konsekvens, at man koger over. Og skammer sig over det. Skammen er psykens modtryk, kan man sige, men den fører til en ond spiral, hvis man ikke er nysgerrig på den og dykker ned i, hvorfor den opstår. Det er det, som bogen forhåbentlig kan hjælpe læseren med at gøre."

Et modsvar til præstationspresset

Bogen henvender sig særligt til kvinder, fortæller Louise Leth. Ikke fordi, at kvinder i højere grad end mænd "flipper ud", forklarer hun, men fordi hun i sin praksis har oplevet, at kvinder i højere grad har en tendens til at ligge under for pres og forventninger. Ikke bare fra de nære relationer, men også fra samfundet og fra den tid, vi lever i, hvor der ifølge Louise Leth generelt lægges et for stort fokus på selvudvikling og et pres på mennesker for at yde, præstere og være de bedste versioner af sig selv.

"Vi bliver bombarderet med nye muligheder for at udvikle os selv hele tiden. Det kan være i form af livsstilsændringer, yoga, meditation og bestræbelsen på at tænke positivt hele tiden, men det kan jo blot blive anledning til endnu mere frustration, hvis man så opdager, at intet af det virker."

Men er der ikke en risiko for, at din bog bliver læst som endnu et præstations- eller selvudviklingsprojekt, som læseren kan skamme sig over ikke at nå i mål med?

"Det er helt klart en overvejelse, jeg har gjort mig. Derfor forsøger jeg i bogen at være meget direkte omkring, at der ikke er noget rigtigt eller forkert. Der er ingen forkerte følelser eller reaktioner, men det handler om at acceptere, hvem man i grunden er, og hvordan man i virkeligheden har det, samt at vide, at man ikke er alene om at have det sådan," siger hun.

"Selvfølgelig er det en svær proces. Mange vil opleve at skulle lære sig selv at kende forfra, hvis man i mange år har undertrykt den, man er. Mit håb er, at bogen kan hjælpe læseren med at give plads til at være dem selv som hele mennesker. Noget, der tog mig selv alt for mange år at knække koden til at blive."

"Derfor flipper du ud - og derfor skal du ikke skamme dig" af psykoterapeut Louise Leth udkommer på forlaget Grønningen 1 den 26. april.