Psykolog: Jeg har svært ved at vinke farvel til bilen og flyveturen til udlandet

Både som psykolog og menneske er Mattias Stølen Due blevet bedt om at holde på hemmeligheder, som han har ment, andre også har haft krav på at vide

38-årige Mattias Stølen Due er direktør ved Center for Familieudvkling. Han er også panelist i denne uges udgave af ”Det Etiske Kompas”. –
38-årige Mattias Stølen Due er direktør ved Center for Familieudvkling. Han er også panelist i denne uges udgave af ”Det Etiske Kompas”. – . Foto: Mikkel Møller Jørgensen.

Hvornår stod du sidst i et etisk dilemma?

Forleden modtog jeg en bog i gave, som jeg havde i forvejen. Det var tydeligt, at min ven havde glædet sig meget til at give mig gaven. Og da jeg så blev spurgt til, om jeg havde bogen i forvejen, blev jeg i tvivl om, hvad der var i orden at sige. Jeg blev i høj grad fristet til at sige nej, fordi jeg ikke havde lyst til at slå hans begejstring ihjel. Jeg endte dog med at tale sandt, selvom jeg godt kan komme i tanker om andre lignende eksempler, hvor jeg har stukket folk en hvid løgn eller på en anden måde har forsøgt at komme udenom. Det var et dilemma mellem sandhed og ønsket om at skåne andre.

Hvad er det største etiske dilemma, du har stået i?

Både som terapeut og menneske er jeg blevet bedt om at holde på hemmeligheder, som jeg egentlig har ment, at andre også har haft krav på at vide. For eksempel er jeg blevet betroet pars utroskab, hvor jeg har haft en relation til begge personer i forholdet. I terapeutstolen har jeg klare retningslinjer for, hvordan sådan en situation skal forvaltes, mens det kan være langt mere mudret i den private sfære. Jeg synes principielt, at man skal leve op til den tillid, der bliver vist, når man bliver tildelt en hemmelighed. Men jeg synes også, at man skal have andre menneskers trivsel in mente, når man får ting at vide, som kan være skelsættende. Jeg ved ikke, hvad der er det rigtige at gøre i sådan en situation. Den mest konstruktive løsning må vel være at udfordre den pågældende person til selv at fortælle sandheden.

Hvad er tidens største etiske dilemma?

Et etisk dilemma er forbundet med, at der kan være noget rigtigt over begge de veje, man kan vælge at gå. Det er ikke blot et valg mellem noget godt og skidt. For mig er tidens største etiske dilemma, at jeg på den ene side gerne vil passe på miljøet, men på den anden side også gerne vil skabe gode, vitaliserende oplevelser for mine børn. Derfor har jeg svært ved at vinke farvel til bilen og flyveturen til udlandet. Hvis jeg skulle være mere miljøbevidst, hvilket jeg burde være, så er jeg også samtidig nødt til at gå på kompromis med mine tanker om, hvilke oplevelser jeg gerne vil skænke mine børn. Det kan gøre ondt.

Synes du, etik fylder nok i den offentlige debat?

Mange aviser er gode til at diskutere etik. Men jeg synes godt, at tv-mediet kunne oppe sig gevaldigt. Der er alt for meget underholdning og for lidt holdning. Jeg synes, der er for meget ”Vild med dans” og for lidt ”vild med etik”. Der er for få programmer, der river i os og udfordrer os til både at tænke mere over tilværelsen og til at leve bedre liv for os selv og vores medmennesker.