WHO var for langsom med advarsel, USA's sorg minder om borgerkrigens tid, og minister skal i samråd om salg af blodprøver

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Amerikanernes lidelser minder om borgerkrigens tid, mener historiker, Heunicke skal i samråd om misbrug af gravides blodprøver, og WHO får kritik for manglende tidlig indsats i coronaudbredelsen. Foto af amerikanske soldater: Pool/AFP. Foto af blodprøver: Mads Claus Rasmussen. Foto af læger med mundbind: China Daily Cdic/Reuters
Amerikanernes lidelser minder om borgerkrigens tid, mener historiker, Heunicke skal i samråd om misbrug af gravides blodprøver, og WHO får kritik for manglende tidlig indsats i coronaudbredelsen. Foto af amerikanske soldater: Pool/AFP. Foto af blodprøver: Mads Claus Rasmussen. Foto af læger med mundbind: China Daily Cdic/Reuters.

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.

Det er altid let at være bagklog. Og i dette enestående tilfælde ville vi gerne have gjort meget anderledes. Nu er der gået et år, og over to millioner mennesker er døde. Velkommen til dagens Morgensamling, som så mange gange før lægger ud med at se på coronasituationen, som fylder en del i dette nyhedsbrev.

For det organ, der skulle sætte alarmerne til at hyle og advare verden mod den nye og mere smitsomme virus, var for langsomt i aftrækket. Sådan lyder en konklusionen fra en gruppe uafhængige eksperter, der har set nærmere på pandemiens begyndelse i Kina for et års tid siden. Ifølge Reuters er der nu en kritik af Verdenssundheds-organisationen, WHO, som burde have været tidligere på banen for at forhindre den globale katastrofe. WHO's kriseudvalg mødtes først en måned efter, at de første coronatilfælde var fundet i Wuhan. ”Set i bakspejlet er det tydeligt, at antallet af smittetilfælde i den tidlige fase af epidemien i alle lande var højere, end det er indrapporteret. En stort set skjult epidemi bidrog til den globale spredning,” står der i rapporten, hvor man undrer sig over, hvorfor WHO først erklærede coronaudbruddet for en international sundhedskrise 30. januar 2020. WHO brugte slet ikke ordet pandemi før 11. marts 2020. Coronavirusset blev første gang opdaget i den kinesiske millionby Wuhan i slutningen af december 2019.

WHO vil have mere retfærdig vaccinefordeling

Selvsamme organisation, som får kritik for sin tøven kommer nu med en løftet pegefinger i fordelingen af det, der skal redde os fra sygdommen. Det er nemlig ikke retfærdigt, at coronavaccinerne ender i hænderne på de rige lande. Det betyder faktisk, at verden er på randen af en "katastrofal moralsk fejltagelse" i forbindelse med distributionen af vacciner, siger WHO's generalsekretær, Tedros Adhanom Ghebreyesus, i går ifølge The Guardian. Han opfordrede indtrængende til, at covid-19-vaccinen fordeles mere retfærdigt på globalt plan. Appellen om en mere retfærdig fordeling af vaccinerne er både henvendt til verdens regeringer og til producenterne af vacciner. WHO-chefen påpegede, at der blev underskrevet 44 bilaterale aftaler om vacciner sidste år, mens der i år indtil nu er underskrevet mindst 12 aftaler.

Amerikanerne må finde mening i lidelserne

Vi springer til tidens andet helt store emne, nemlig præsidentskiftet i USA, hvor Joe Biden i morgen tiltræder som præsident. Demokraten overtager ikke bare et kontor i Det Hvide Hus, men også en noget medtaget nation, der blandt andet står med uanede mængder af uforløst sorg på grund af coronapandemien. Sygdommen har taget livet af 400.000 amerikanere og berøvet dem traditionelle afskeds-og begravelsesritualer. Det vil præge den nationale psyke i år fremover, siger historikeren Drew Gilpin Faust, der sammenligner pandemien med den amerikanske borgerkrig. ”Det, vi har oplevet det seneste år, forekommer at være et mareridt fra en anden tid og et andet sted,” siger Drew Gilpin Faust i dagens Kristeligt Dagblad.

Minister i samråd om gravide kvinders blodprøver

Det er for groft! Sådan har en række danske kvinder det, efter det kom frem, at deres blodprøver, der blev taget, mens de var gravide, blev sendt til USA uden deres viden om det. I dag skal sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd i Folketingets Sundhedsudvalg for at svare på, hvorfor Statens Serum Institut (SSI) i årevis har sendt blodprøver fra i alt 172 gravide danske kvinder til USA uden at have styr på datasikkerheden. Oplysningerne, som er mange penge værd, er endt i hænderne på en virksomhed ejet af Facebook-opfinderen Mark Zuckerberg. Det er Dansk Folkeparti, som har indkaldt til samrådet, efter DR afslørede sagen i november sidste år. Her blev SSI mødt med kritik fra både eksperter, politikere og en række af de deltagende kvinder. ”Formålet for mig var at støtte dansk forskning til gavn for kvinder i Danmark og udlandet. Og hvor de indtægter, der måtte komme ud af forskningen, ville komme tilbage til det danske samfund,” siger 31-årige Mie Clemens fra København, der under to graviditeter afgav blodprøver på Statens Serum Institut til det, hun troede var et offentligt dansk forskningsprojekt, til DR.

Kirketjenere, korsangere og organist har nedlagt arbejdet

Dette er også for groft! Det handler om de danske kirker, der stadig har åbent for gudstjenester dog med krav om maksimalt 22 deltagere, afstand og ingen sang. Men det bekymrer de ansatte, ikke mindst i Hundborg Menighedsråd. Menighedsrådet har forsøgt at få aflyst alle gudstjenester, men uden held. Derfor har det nu besluttet sig for at holde sig helt væk. Det betyder, at hverken graveren, organisten eller kirkesangeren var med i kirken under søndagens gudstjeneste. ”I den her coronatid vil vi gerne beskytte vores personale og lokalbefolkningen, for at der ikke kommer til at ske en smittespredning,” siger Lene Dahl til TV2 Nord. Menighedsrådet gik egentlig efter at få aflyst alle gudstjenester, indtil forsamlingsforbuddet hæves. Men biskop i Aalborg Stift, Henning Toft Bro, vendte tilbage med et afslag.

Forskere undersøger flagermus for corona

Vi bliver faktisk lidt mere i coronaland, eller snarere corona-hulen. For jagten er også gået ind på sygdommens arnested. Men det kræver en temmelig ubehagelig rejse ind i mørket i en hule fyldt med millioner af flagermus og det baskende dyrs ekskrementer. Det er præcis, hvad en gruppe forskere har gjort for at blive klogere på udbredelsen af covid-19. Ifølge The New York Times har virusforskerne med pandelamper på hovedet draget til nogle huler i Thailand, der var det første land, hvor smitten kom til fra Kina. For samtidig med, at covid-19 spredte sig til verden for et år siden, løb historier om flagermus og bæltedyr, der startede det hele. Virologerne forsøger at finde en forbindelse mellem flagermusene her og en kraftig stigning af coronasmittede i Thailand.

Svenskere er blevet vilde med dansktop-klassiker

"Træk en gammel sweater på, og lad bare skægget stå!" Kan du nynne med videre herfra på Gitte Hænnings klassiker ”Tag med ud og fisk” fra 1962? Hvis ikke, så er det måske ikke så mærkeligt, for det er jo et efterhånden temmelig gammelt dansktop-hit, og især unge finder det måske lidt gammeldags. Men ikke i Sverige. Her siger man ”häftigt” om den gamle danske sang, der har fået nyt liv hos nabolandet. Siden nytår har den ifølge DR ligget nummer ét på den svenske ”viral 50’-liste på musiktjenesten Spotify, der tæller de 50 sange, der bliver delt mest blandt tjenestens brugere. Årsagen findes i den svenske film ”Se upp för Jönssonligan”, som er en nyfortolkning af de svenske film, som er inspireret af ”Olsen-banden”. ”Min nye yndlingssang!”, skriver en svensk YouTube-bruger i en kommentar.

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.