Paven støtter homoseksuelles ret til familie, intet tysk statsborgerskab uden håndtryk, V-formand rystet over film om krænkelser i ungdomspartier

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Paven støtter homoseksuelles ret til registreret partnerskab. I Tyskland har en domstol fastslået, at man ikke kan modtage statsborgerskab, hvis man af religiøse årsager ikke vil give hånd til en kvinde. En ny TV2-dokumentar beretter om sexisme og seksuelle krænkelser i ungdomspartier. Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, er chokeret og vil ligesom andre aktører problemet til livs.
Paven støtter homoseksuelles ret til registreret partnerskab. I Tyskland har en domstol fastslået, at man ikke kan modtage statsborgerskab, hvis man af religiøse årsager ikke vil give hånd til en kvinde. En ny TV2-dokumentar beretter om sexisme og seksuelle krænkelser i ungdomspartier. Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, er chokeret og vil ligesom andre aktører problemet til livs. Foto: Yara Nardi/Reuters/Ritzau Scanpix, Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix, Kristoffer Volmann/DR .

Man skal kunne vise tegninger af muslimernes profet Muhammed i undervisningen og dermed værne om ytringsfriheden. Det mener Venstre og Dansk Folkeparti. Drabet på den franske lærer Samuel Paty har fået debatten om ytringsfrihed til at blusse op i Danmark igen. I går kunne man læse i Jyllands-Posten, at Dansk Folkeparti mener, at det skal være obligatorisk at vise tegninger af Muhammed i skolerne. Men det er formanden for Dansk Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen, ikke enig i, skriver Ritzau her til morgen. Han mener, at det ikke må blive et mål i sig selv at vise billeder, men at det skal være op til den enkelte skole eller lærer at vurdere, hvilke tilgange og hvilke undervisningsmaterialer der skal bruges i undervisningen.

Det er ikke kun i Danmark, at der fra politisk side bliver talt om tiltag, der har med islam at gøre. I Frankrig har man efter drabet på læreren optrappet indsatsen mod islamisk ekstremisme ved blandt andet at lukke en moské, og landets præsident, Emmanuel Macron, har lovet flere indgreb. I Tyskland har en domstol nu fastslået, at man ikke kan blive tysk statsborger, hvis man af religiøse årsager ikke vil give en kvinde et håndtryk. Det skriver Kristeligt Dagblad i en artikel i dag. Afgørelsen udspringer af, at en muslimsk læge bosat i Tyskland, havde nægtet at give hånd til en kvinde. I Danmark blev det ved lov indført i december 2018, at man skal give håndtryk for at modtage dansk statsborgerskab, men denne lov er midlertidigt suspenderet på grund af corona.

Vi bliver i troens verden. Pave Frans har i en ny dokumentarfilm "Francesco" nemlig udtrykt sin støtte til, at homoseksuelle par kan indgå registreret partnerskab. "Homoseksuelle er Guds børn og har ret til en familie. Vi er nødt til at skabe en lov om registreret partnerskab," siger han ifølge Reuters i dokumentarfilmen. Det er første gang, Paven udtrykker den holdning så tydeligt, og det har også skabt en vis debat. En biskop i USA siger i en erklæring, at kirken ikke kan støtte Pavens accept af "objektivt umoralske forhold".

En anden dokumentarfilm, der har vakt opsigt, er TV2's "Partiernes skjulte overgreb", der havde snigpremiere på de to første afsnit i går. I dokumentaren fortæller flere unge kvinder fra forskellige ungdomspartier om oplevelser med sexisme og deciderede overgreb. V-formand kalder det, der der bliver berettet om i dokumentaren for uacceptabelt, uhyrligt og rædselsfuldt i en artikel i Politiken i dag. Red Barnets generalsekretær, Johanne Schmidt Nielsen, fortalte til TV2 i går aftes, at Red Barnet opfordrer alle ungdomspartierne til at tage problemet alvorligt og få foretaget nogle undersøgelser, og at der bliver sat krav til en tryg samværspolitik. Den opfordring har næsten alle ungdomspartierne taget til sig, og ifølge TV2 ser flere af ungdomspartierne nu på at få lavet en ekstern undersøgelse af problemer med sexisme og seksuelle krænkelser.

Der er netop åbnet for tilmeldingerne til julevenner 2020. Som juleven åbner du dit hjem op for mennesker, der er ufrivilligt alene juleaften. Det er Røde Kors, der etablerede projektet i 2012, og sidste år holdt over 1300 danskere jul sammen via julevenner. Værter og gæster kan selv finde hinanden, men Røde Kors kan også sætte folk i forbindelse med hinanden. Hvis du har lyst til at tilmelde dig julevenner 2020, enten som gæst eller vært, kan du trykke her.

Hver tredje kvinde tager smertestillende piller for at klare arbejdsdagen, når hun har menstruation. Det viser en rundspørge, hvor 315 kvinder har deltaget, som analysebureauet Wilke har foretaget for A4 Arbejdsliv. Menstruationssmerter kan være meget voldsomme, siger Anette Tønnes Pedersen, der er overlæge på gynækologisk klinik på Rigshospitalet til A4 Arbejdsliv: "Der er mange kvinder, der siger, at de ikke kan passe deres arbejde. Nogle gange kan smerterne være så kraftige, at de kun kan smertedækkes med morfin."