Verdens længste kunstgalleri bliver endnu længere

På 90 af de 100 stationer i metroen i Stockholm kan de rejsende nyde flotte kunstneriske udsmykninger – nu kommer der flere stationer til

Station Kungsträdgården er udsmykket som en stor indendørs have. –
Station Kungsträdgården er udsmykket som en stor indendørs have. – . Foto: Arild Vågen.

Den stockholmske metro eller tunnelbana beskrives ofte som et af de smukkeste metronetværk i verden.

Ud over den primære funktion som offentligt transportsystem er metroen samtidig verdens længste kunstgalleri. Det cirka 110 kilometer lange metronetværk udstiller nemlig kunstværker på 90 ud af de i alt 100 stationer, som netværket består af. Dette moderne og folkelige kunstgalleri, som består af værker fra mere end 100 forskellige kunstnere, bliver nu endnu længere.

En udvidelse af metronetværket i Stockholm er nemlig under udvikling og er planlagt til at skulle påbegyndes i august i år. Projektet, hvis pris er estimeret til omkring 30 milliarder svenske kroner, vil tilføje 11 nye stationer over fire sektioner på den planlagte 20 kilometer lange udvidelse af netværket.

Alle nye stationer vil blive en del af det eksisterende kunstgalleri, og kunstnerne vil blive involveret så tidligt som muligt i projektet for at sikre, at det kunstneriske udtryk bliver integreret med stationens design. Tæt samarbejde mellem kunstnere, arkitekter og konsulenter skal sikre dette.

Kunstinstallationerne i Stockholms Tunnelbana blev skabt for at gøre kunsten mere tilgængelig. Den første tunnelbanelinje mellem Slussen og Hökarängen blev indviet i 1950, og syv år efter var den første kunstinstallation skabt. Det er altså mere end 60 års arbejde, der nu kan ses blot ved at sætte sig i metroen.

Der er meget at se på i tunnelbana, og her er eksempler på noget af det, man kan opleve: På stationen Solna Centrum ligner stationens udsmykning en eksplosion af intense farver, men kigger man nærmere, vil man opdage, at motiverne henviser til vigtige emner i det svenske 1970’er-samfund såsom landdistrikternes skovrydning og miljøbevægelsen.

På stationen Tensta har kunstneren lavet en hyldest til Tenstas multikulturelle samfund omkring temaerne solidaritet og sammenhold. Således er ordet ”brotherhood” malet på 18 forskellige sprog langs stationen. Högdalen er en udendørs station, der kan føles kold og ensom. Derfor skabte kunstneren Birgitta Muhr adskillige tulipaner til at holde de rejsende med selskab.

Stationen Kungsträdgården er blevet omdannet til en underjordisk have, som med en fremtrædende brug af grønne farver symboliserer liv og natur. Stationen ved universitetet er udsmykket af kunstneren Françoise Schein, der blev inspireret af den svenske botaniker Carl von Linnés tekster og rejser.

Med dette ønskede hun at fremme en dybere forståelse af demokrati og menneskerettigheder – som også er skrevet på en af stationens vægge.